Egeli eczacılardan eyleme tam destek

Güncelleme Tarihi:

Egeli eczacılardan eyleme tam destek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2009 00:00

Eczacıların kepenk indirme eylemine Ege Bölgesi’nde İzmir, Çanakkale, Balıkesir, Muğla, Manisa, Uşak, Aydın ve Denizli’den tam destek geldi. Nöbetçiler dışındaki tüm eczaneler kapalı kalarak hükümete mesaj verdi, “Sorunlarımızı çözün” dedi.

Haberin Devamı

ECZACILARIN kepenk kapatma eylemine Ege Bölgesi’ndeki Çanakkale, Balıkesir, Muğla, Manisa, Uşak, Aydın ve Denizli’den tam destek geldi. Bu kentlerdeki toplam 2 bin 383 eczaneden nöbetçi olarak belirlenenlerin dışında ‘tümünün’ kepenk indirip, hükümete tepkilerini dile getirdiği bildirildi.

Seyirci kalmayacağız

Uşak’ta 72 eczaneden 66’sı kepenk kapatırken 6’sı da nöbetçi bırakıldı. Uşak Eczacılar Odası Başkanı Halime Özen, “Feda edecek tek bir eczanemiz yok diyerek bugün daha da kararlı bir biçimde eczanelerimizi kapattık. Eczanelerimizin teker teker kapanmasına izin vermeyeceğiz, seyirci kalmayacağız. Eczacı emeğiyle, mesleğiyle, çocuklarının geleceğiyle ve hastalarının sağlığıyla oynanmasına seyirci kalmayacak” dedi.

Vatandaş da yanımızda

Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata da kent genelinde 163 eczanenin 141’inin eyleme destek verdiğini, 22’sinin de nöbetçi olarak görev yaptığını bildirdi, “Biz isteklerimizi bir haftadır belirtiyoruz. Bugün amacımız tek yürek olarak haklarımızı savunmak. Bir yandan da vatandaşı mağdur etmeden ilaçlarını karşılıyoruz. Amacımız, onların haklarını da savunduğumuzu kendilerine anlatmak. Halkın desteğini yanımızda görmekten çok mutluyuz” diye konuştu.

İki tarafta da devlet

Kentteki 443 eczaneden 69 nöbetçinin haricinde tümünün kepenk kapattığını açıklayan Manisa Eczacılar Odası Başkanı Meliha Nalan Can, “Eczanelerin en büyük alıcısı devlet. İskontoları ve ilaç fiyatlarını da düşüren devlet. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Sorunlarımızın giderilmesini istiyoruz” dedi.

Çözüm adımı atılmalı

Balıkesir’de de kent genelinde 430 eczaneden 377’sinin eyleme destek verdiğini, 53 eczanenin de sağlık hizmetlerinin aksamaması için nöbetçi bırakıldığını anlatan Eczacılar Odası Başkanı Adil Tosuner, şunları söyledi:
“Sıkıntımız büyük. Zaten daha önce de bazı eczaneler kapanmıştı. Bizim karımız brüttür. Kira, stopaj, personel primi, maaşı, elektrik, su vb. gibi temel giderlerimizin ardından bize memur maaşı gibi bir para kalıyordu. Bu uygulamadan geri dönülmeli ve eczanelerin sorunlarının çözümü yolunda adımlar atılmalıdır.”

Yarısı kapanabilir

Haberin Devamı


Muğla Eczacılar Odası Başkanı Arif Yılmaz da 472 eczaneden nöbetçi bırakılan 42’sinin dışında tümünün eyleme katıldığını belirtirken, şu görüşü dile getirdi:
“Fiyat düşürmeden kaynaklanan zararlarımız var. Bu zararlarımızın karşılanmasını istiyoruz. Reçete karşılığı hizmet bedeli ödenmesini istiyoruz. Eczacılar olarak ayakta kalmakta zorlanıyoruz. Muğla’da kiralar çok yüksek. Giderlerimizi karşılayamıyoruz. Muğla il genelinde bulunan eczanelerin yüzde 50’si kapatma noktasında. Birçoğu aile desteği ve yan kaynaklarla ayakta duruyor. Fiyat düşürme politikasıyla bunlara da dayanamayacaklar. Hükümet 17 yeni eczacılık fakültesi açmak için onay veriyor. Bu fakültelerden mezun olanlar iş bulamıyor.”

Ucuz ilaca karşı değiliz

Denizli Eczacılar Odası Başkanı Özen Ekiz de kepenk kapatma eylemine kent genelindeki 380 eczaneden 23 nöbetçinin dışında tümünün destek verdiğini bildirdi, “İlacın ucuz ve ulaşılabilir olmasını savunuyoruz. Ucuz ilaca karşı değiliz ama öyle bir izlenim yaratılmaya çalışılıyor. Biz, muayene katkı paylarının tahsildarlığını yapmak istemiyoruz. Kestiğimiz faturaların üçte biri muayene katkı paylarından kaynaklanıyor. Bu eylemin ilaç fiyatlarının ucuzlayacak olmasıyla ilgisi yok. Bundan sonra yaşanacak süreçte halkın cebinden daha çok para çıkacak, eczaneler de para kazanamayacağı için ekonomik durumu sağlam olmayanlar kapanacak” diye konuştu.

Bıçak kemiğe dayandı

Aydın Eczacılar Odası Başkanı Salih Kozalı da 423 eczaneden 43 nöbetçi dışında tümünün kepenk indirdiğini açıkladı, “Bıçak kemiğe dayandı. Dükkanlarımızı kapatmaya mecbur kaldık. Gayemiz hastaları mağdur etmek değil. Meslektaşlarımız oldukça duyarlı davranıyor. Herkes kenetlendi. İnanıyorum ki bu eylem ses getirecektir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!