Ege’de zafer coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Ege’de zafer coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2008 00:00

Türk ulusunun esaretten kurtulup, yeniden özgürlüğüne kavuştuğu 30 Ağustos Zafer Bayramı, Ege Bölgesi’nde törenlerle kutlandı. Kutlamalar Atatürk anıtlarına çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra, meydanlarda devam eden kutlamalarda, günün anlam ve önemi vurgulandı. Törene katılanlar, askerlere sevgi gösterilerinde bulunup, ellerindeki bayraklarla selamladı.

Æ AYDIN

Aydın’da Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Faik Canbolat ve İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Elvan Celep tebrikleri kabul etti. Kutlamalar daha sonra İstasyon Meydanı’nda devam etti. Vali Mustafa Malay, Canbolat ve Belediye Başkanı İlhami Ortekin halkın bayramını kutladı. Kurmay Albay Mehmet Göksel Sönmezer günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Daha sonra Aydın Belediyesi Folklor ekibi ve Mücahitler Derneği efeleri gösteri sundu. Geçit töreninde, Aydın Jandarma Bölge Komutanlığı’nın iki Skorsky tipi helikopteri alçak uçuş yaptı.

Æ DENİZLİ

Denizli’de bayram valilik önünde törenle kutlandı. Vali Yavuz Erkmen, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ergüder Toptaş, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, halkı selamlayarak bayramlarını kutladı. Kurmay Binbaşı Muhsin Eskiköy, Türk ordusunun her zaman laik cumhuriyetin ve milletin koruyucusu olacağını söyledi. Tören, Gazi Mustafa Kemalpaşa Bulvarı’nda 11. Motorlu Piyade Tugayı’nın geçiş töreniyle son erdi. Kutlamaların yapıldığı alana kurulan portatif tribünden törenleri elinde bayrakla izleyen türbanlı bir kadını görevliler uzaklaştırdı.

Æ MANİSA

Büyük zaferin 86. yıldönümü törenlerle kutlandı. İlk kutlama Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Vali Vekili Turan Eren, 1. Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Naim Babüroğlu, Belediye Başkan Vekili İbrahim Abalık, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semra Öncü sivil ve askeri yetkililer törene katıldı. Manisalılar’ın büyük ilgi gösterdiği kutlamalarda, erkek çocuklar komando elbiseleriyle ilgi çekti. Protokolun halkı selamlamasının ardından Piyade Kıdemli Yüzbaşı Murat Hanedaroğlu, günün anlam ve önemini anlattı, "Bu büyük zafer Gazi Mustafa Kemal’in ’Ya İstiklal ya ölüm’ parolasıyla başlattığı Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın kesin sonucudur" dedi. Tören, askerlerin geçidiyle son buldu.

Æ BALIKESİR

Balıkesir’deki kutlamalar Atatürk Anıtı’nda başladı. Vali Selahattin Hatipoğlu, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ali Erdinç ve Belediye Başkanı Sabri Uğur, Orduevi’nde tebrikleri kabul etti. Atatürk Stadı’ndaki törende Hatipoğlu, Erdinç ve Uğur, tören birliklerini denetledi, halkın bayramını kutladı. İkmal Yüzbaşı Yiğit Şengül günün anlamını anlatırken, "30 Ağustos zaferi ebedi komutanımız Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde asil Türk Milleti ile kahraman ordusunun birbirine kenetlenerek sürdürdüğü topyekün bir varoluş mücadelesinin sonucudur" dedi. Konuşmaların ardından Balıkesir Bakım Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı ile Balıkesir 9. Ana Jet Üssü Komutanlığı’nın sancaklarıyla geçit töreni başladı. Sırasıyla Astsubay Meslek Yüksek Okulu öğrencileri bakım okulu, 9. Ana Jet Üssü Güvenlik Birlikleri ve gazilerin resmi geçiş yaptı. Balıkesir Belediyesi’nin, 21 pare top atışıyla kutlamalar sona erdi.

Æ UŞAK

Uşak’taki kutlamalar ise Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Vali Kayhan Kavas, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Ruhi Candan ve Belediye Başkanı Mesut Apaydın, Uşaklılar’ı selamlayarak, bayramı kutladı. Jandarma Üsteğmen Mahmut Saygın, bir konuşma yaparak, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın laik, demokratik ve milli bir devlet zihniyetine sahip olmasını sağlayan bir zafer olduğunu söyledi. Tören asker ve öğrencilerin okuduğu şiirler, halk oyunları gösterisinin ardından resmi geçitle sona erdi.

Æ MUĞLA

30 Ağustos Zaferi’nin 86’ncı yıldönümü ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Günü tüm yurtta olduğu gibi Muğla’da da coşkuyla kutlandı. İlk tören sabah saat 08.30’da Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nın önünde yapıldı. Törene Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Belediye Başkanı Osman Gürün, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Salih Karataş ve çok sayıda vatandaş katıldı. Küçük çocukların Türk bayraklarıyla askerleri selamlaması renkli görüntüler oluşturdu.

Æ ÇANAKKALE

Çanakkale’de, sabah Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasıyla başlayan kutlamaların ikinci bölümü Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. Vali Orhan Kırlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tümamiral Serdar Dülger ile Belediye Başkan Vekili İsmet Güneşhan, halkı ve askeri birlikleri selamladı.

Boğaz ve Garnizon Komutanlığında görevli Deniz Kurmay Yarbay Aykut Şenses yaptığı konuşmada, Kurtuluş Savaşı’nın büyük bir matematik mimarisi olduğunu söyledi, "30 Ağustos zaferi ülkemizi parçalamak ve milletimizi esaret altına almak isteyen, dünyanın o günkü süper güçlerine karşı, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki yüce Türk ulusunun, tüm olanaksızlıklara rağmen, sarsılmaz azmi, yüksek iradesi, vatan severliği ve eşsiz kahramanlığı ile kazanılmıştır" dedi.

Törende, çocuklar askerlerle hatıra fotoğrafı çektirmek için birbirleriyle yarıştı. Kutlamaların en renkli siması ise bayrak şovu ile 72 yaşındaki İsmet Kaya oldu. Kutlama, tören geçidiyle son buldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!