Ege’de Organize yılı

Güncelleme Tarihi:

Ege’de Organize yılı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2001 00:00


Esin KÖSE
Haberin Devamı

Ekonomik krize rağmen sanayi bölgelerinde büyük hareketlilik var. Bölgelerin çoğunda yatırımlar devam ediyor. Yabancı sermayenin de yatırımı bekleniyor.

TÜRKİYE'de sanayileşmenin öncüsü Ege Bölgesi, faaliyetteki 8, inşaatı ve yer etüd çalışmaları süren 24 organize sanayi bölgesiyle, 2000'li yıllarda yerli ve yabancı sermayenin gözdesi olmayı hedefliyor.

Yatırım çok kárlı

EBSO Başkanı Atıl Akkan, kriz döneminde yatırım yapanların her zaman kazançlı çıktığını belirtti, ‘‘Altyapı çalışmaları süren organize sanayi bölgelerine şimdiden bir çok firma yatırıma başladı. Teşvik alanlar da var’’ dedi.

EBSO önem veriyor

YENİ yüzyılda Türk ekonomisine Ege'nin yön vereceğini belirten Akkan, ‘‘Organize sanayi bölgelerimize ve teknoparka çok önem veriyoruz. Örneğin Aliağa gözbebeğimiz olacak. Enerjiden, altyapıya, dinlenme tesislerine kadar her türlü ihtiyaca yanıt verecek’’ diye konuştu.

Tire'de 10 firma

ATATÜRK Organize'nin büyütüleceğini belirten Akkan, altyapı çalışmaları süren Tire Organize'de de 10 firmanın faaliyete geçtiğini, 4'ünün de teşvik aldığını söyledi. Akkan, British Tobacco ile Dedeman Grubu'nun bölgede yatırım çalışmalarına hız verdiğini söyledi.

YATIRIMA DAVET

EGE Bölgesi'nin yeni yüzyılda yatırım cenneti olacağını söyleyen EBSO Başkanı Akkan, ‘‘Yerli ve yabancı sermayeyi Ege Bölgesi'nde yatırım yapmaya davet ediyorum. Bizim kontrolümüzde olan 29 organize sanayi bölgesi var. Yapımı süren ve yatırım programında yer alanların altyapısı için 1 milyar dolar harcayacağız. 2010'a kadar tüm bölgeler dolmuş olacak. Bugün yatırım kararı alan kárlı çıkacak, yerli ve yabancı sermayeyi organize sanayi bölgelerimize davet ediyoruz. Yeni yatırımlar, yeni istihdam yaratacak’’ dedi.

İHRACAT HEDEFİ

ATATÜRK Organize Sanayi Bölgesi'ni büyütmek için etüd çalışmalarının hızlandığını belirten Akkan, bu yıl buradan 1 milyar dolarlık ihracat hedeflediğini söyledi. Akkan, ‘‘British Tabacco Tire'de büyük bir tütün fabrikası kuracak. 500 kişi istihdam edecek. Yine Tire'de Dedeman Grubu, yapı malzemeleri üretecek. Buca Tekstil Organize Sanayi Bölgesi'nde 3 firma faaliyete geçti. Aliağa'da bahar aylarından itibaren yaklaşık 50 firma yatırıma başlayacak. Kemalpaşa 2'de de Kunduz ve Yiğitler Barajı'nın protokolünü imzalayacağız’’ dedi.

Faaliyetteki bölgeler

ÇİĞLİ Atatürk, Kemalpaşa, ASTİM Aydın, Afyon Mermer, İşçehisar Mermer, Afyon, Denizli, Manisa.

Kuruluş aşamasında ve inşaatı sürenler

Aliağa: Kamulaştırma ve projesi tamamlanmak üzere, alt yapıya başlanıyor. Bergama: Kamulaştırma ve proje çalışmaları sürüyor.

Bayındır Gıda: Yer seçimi tamamlanmak üzere. Torbalı: Kamulaştırma tamamlanmak üzere, proje ve alt yapı sürüyor.

Menemen Plastik: ÇED raporu bekliyor.

Ödemiş: Kamulaştırma ve proje sürüyor, Mart'ta altyapı başlayacak. Buca Tekstil: Fabrika inşaatlarına başlandı. Nazilli: Kamulaştırma sürüyor. Söke: Kamulaştırma sürüyor.

Ortaklar: Kamulaştırma sürüyor.

Uşak Deri: Proje çalışmaları sürüyor.

Akhisar: Kamulaştırma sürüyor. Salihli: Proje çalışmaları sürüyor. Turgutlu: Proje çalışmaları sürüyor. Kula Dericiler: Etüd aşamasında.

Balıkesir: Proje çalışmaları sürüyor.

Muğla: Kamulaştırma ve proje sürüyor.

Tire: Alt yapı sürüyor. Aydın Umurlu: İnşaat tamamlanmak üzere. Uşak: İnşaat sürüyor.

Seferihisar Teknopark İhtisas: Proje aşamasında. Aydın Çine (Sera): Etüd yapıldı.

Kiraz: Etüdü yapıldı. Kemalpaşa 2: Yer seçimi yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!