Ege’de fırtına kabusu

Güncelleme Tarihi:

Ege’de fırtına kabusu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2009 00:00

Ege Bölgesi’ni etkisi altına alan şiddetli lodos ve sağanak yağmur yaşamı felç etti.

Bodrum’da gece yarısı başlayan ve saatteki hızı zaman zaman 60 kilometrenin üzerine çıkan şiddetli lodos yüzünden merkez ve beldelerde sabaha karşı elektrik kesildi, iletişim hatları koptu, devrilen ağaçlar yolları kapattı. Birçok işyeri, otel ve restoranın tabelaları uçtu, işyerlerinin camları kırıldı. Lüks villaların güneş enerjisi panelleri ve pergulaları da hasar gördü.

Sabah saatlerinde sağanakla etkisini iyice artıran lodos, Kumbahçe Koyu’ndaki 32 metre uzunluğundaki "Nursena" isimli yatı karaya savurdu. Dev dalgalar yatı saatlerce dövdü. Bodrum, Bitez, Ortakent Yahşi ve Turgutreis’te sekiz kayık battı. Yüksekliği 7 metreyi bulan dev dalgalar dünyaca ünlü Barlar Sokağı olarak bilinen Cumhuriyet Caddesi’ni de sular altında bıraktı. Sabah saatlerinde Bodrumlular işyerlerini açmakta, ilköğretim okulu çocukları ise okula gitmekte büyük güçlük çekti.

Kayıklar sulara gömüldü

Yalı’nın Kargıcak Koyu’ndaki iskelede bağlı sekiz balıkçı kayığı sabaha karşı sulara gömüldü. "Kargöl" adlı teknede uyuyan balıkçılar Şevket Karagöl (62), Mehmet Sakallıoğlu (39) ve eşi Turcen Sakallıoğlu (32) denize düştü. Üç kişi çevredeki balıkçıların yardımıyla güçlükle çıkarılabildi. Ancak, parçalanan sekiz metrelik tekne battı. Tekneyi iki hafta önce 12 bin TL’ye satın aldığını anlatan Karagöl, "Kurtulduğumuza seviniyorum" dedi.

Bodrum’da batan tekne sayısı 30’a ulaştı, Milas’ın Ören Beldesi’nde de 15 tekne de parçalanıp suya gömüldü.

DATÇA’DA OKULLAR TATİL EDİLDİ

Marmaris’te de gece yarısından itibaren etkili olan şiddetli lodos yüzünden 21 işyerinin camları kırıldı, dokuz otomobil hasar gördü. Sık aralıklarla elektrik kesilen ilçede, kafeteryaların masa ve sandalyeleri denize uçtu. İçmeler’de bir restoranın önündeki elektrik telleri kopup birbiriyle temas edince küçük çaplı yangın çıktı, üç tekne de battı. Sabah saat 06.00 sıralarında Kara Dere ve Datça Yolu Asparan Mevkii’nde düşen kayalar yolun bir saat kapanmasına neden oldu.

Turunç’ta sahil kenarındaki restoranların masa ve sandalyeleri denize uçtu, yürüyüş yolu tahrip olurken, gezi ve balıkçı teknelerinin bağlı bulunduğu iki beton iskele kullanılamaz hale geldi.

Datça’da saatteki hızı 100 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle okullar tatil edildi. Datça Limanı’nda bağlı yedi tekne batarken, kopan bir çatı otomobilin üzerine düştü. Şans eseri ölen ya da yaralanan olmazken, otomobil kullanılamaz hale geldi.

BAYRAK DİREKLERİ KRİZ ÇIKARACAKTI

Kuşadası’nda fırtına ağaç devirdi, işyerlerinin tentelerini uçurdu. Nakil hatlarındaki arıza yüzünden ilçenin tümüne sabah saat 04.00’ten itibaren yaklaşık beş saat elektrik verilemedi.

AKP’nin belediye başkan adayı Esat Ergüler’in otelinin önündeki bayrak direkleri devrildi. Türk bayrağını çamur içinde gören vatandaşlar otel görevlilerini uyardı. Görevliler, uyarıları dikkate almayınca durum polise aktarıldı. Polis müdahalesiyle bayraklar çamur içinden alındı.

HASTANE ÇATISI UÇTU

Muğla’da saatteki hızı 85 kilometreye

ulaşan lodos yüzünden birçok ev ve işyerinin camları kırılırken Devlet Hastanesi’nin C bloğunun çatısı uçtu. Uçan parçalar acil servis önünden geçen hasta ve yakınlarının üzerine düştü, iki kişi hafif yaralandı.

MİLAS’TA ÖĞRENCİLER İÇERİDEYDİ

Milas’ta da fırtına yüzünden birçok ev ve işyerinin çatısı uçtu, tabelalar, reklam panoları ve ağaçlar devrildi. Milas Dr. Mete Ersoy İlköğretim Okulu’nun bahçesindeki bir ağaç ise kökünden söküldü. Öğrencilerin kısa süre önce binanın içine girmiş olması olası faciayı önledi. Beçin İlköğretim Okulu’nda da camlar fırtınaya dayanamayıp kırıldı.

DENİZLİ’DE 30 KİŞİ ZEHİRLENDİ

Denizli’de şiddetli lodos nedeniyle tıkanan bacalar, zehirlenmelere neden oldu. Özellikle, doğalgaza geçilmeyen semtlerde, sabah işe gitmek üzere kalkanlar baş dönmesi, mide bulantısı ve halsizlik şikayetiyle hstanelere akın etti. Kömür sobasından sızan karbonmonoksit gazından zehirlendikleri belirlenen 15’i çocuk 30 kişi tedaviye alındı. Oksijen tedavisi uygulanan 30 kişinin, sağlık durumlarının iyi olduğu hayati tehlikelerinin bulunmadığı belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!