Efsane başkana veda

Güncelleme Tarihi:

Efsane başkana veda
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2008 00:00

İzmir’de halk arasında yıllar önce adı efsaneleşen, renkli bir yaşam süren eski belediye başkanı İhsan Alyanak, kaldırıldığı hastanede solunum yetmezliği nedeniyle 84 yaşında hayatını yitirdi.

İZMİR eski belediye başkanı İhsan Alyanak, kaldırıldığı Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi’nde solunum yetmezliği nedeniyle 84 yaşında yaşamını yitirdi. Kızı Asuman İyigün ile birlikte kaldığı Güzelbahçe’deki evinde rahatsızlanan Alyanak, pazar günü saat 13.00’te Eşrefpaşa Hastanesi’ne kaldırıldı. Solunum yetmezliği teşhisi konulan Alyanak, tüm müdehalelere karşın kurtarılamadı ve Pazartesi gece yarısı saat 01.10’de öldü.

CHP GÜÇLENMELİ

Babasının son dört aydır iyi olduğunu, ancak son beş günde sıkıntılarının arttığını söyleyen kızı Asuman İyigün, özellikle "Güneş" Harekatı’ndan gelen şehit haberleri ile türban tartışmalarına, üzüldüğünü ve sinirlendiğini, CHP’nin daha güçlenmesi gerektiğini söylediğini anlattı. Cumartesi gecesi terlemeler başladığını ve nefes alışlarının değiştinini dile getiren Asuman İyigün, "Bana,’ artık Azrail geldi. Hakkını helal et" dedi. 1 Nisan’da doğum gününü kutlayacağımızı söyleyerek moral verdim. Pazar öğle saatlerinde hastaneye yatırdık" dedi.

ÖĞÜT VE VASİYET

Asuman İyigün, "Cenazesinin Büyükşehir Belediyesi önünde düzenlenecek bir törenden sonra Cumhuriyet Meydanı Atatürk Heykeli’nin önünden geçirilerek Alsancak Hocazade Camii’ne getirilmesini istedi. Daha sonra da Kokluca aile kabrindeki eşi Müjgan Alyanak’ın yanına gömülmesini istedi" dedi. Oğlu Tevfik Alyanak ise, son dakikalarında kendisine vasiyetlerde bulunduğunu açıkladı. Tevfik Alyanak, "Tüm İzmir’i, Alevi, Kürt, Göçmen, Sünni ayrımı yapmadan kucaklamamızı istedi. İlklerin başkanıydı. Tanzim satışlar, kanal projesi, büyük yollar, ihtisas fuarları yaptı. kimsesizlerin kimsesiydi. Babamı efsane yapan İzmir halkıdır" dedi.

BAYKAL GELECEK

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın da katılacağı cenaze töreni yarın yapılacak. Büyükşehir Belediyesi önünde 10.30’da yapılacak törenin ardından, cenaze Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli önüne getirilecek. Burada bir süre bekletildikten sonra Alsancak Hocazade Camii’nde kılınacak öğle namazını mütakip Kokluca Mezarlığı’ndaki aile kabrinde toprağa verilecek.

İki dönem başkanlık

İhsan Alyanak, 1924 yılında İzmir’de doğdu. Yüksek Ekonomi ve İktisat Okulu’ndan mezun olduktan sonra mali müşavirlikle uğraşan Alyanak boks ve güreş hakemliği yaptı, boks milli takımına seçildiğinden adı "Boksör İhsan"a çıktı. Alyanak, 1942 yılında üyesi olduğu CHP’den 1973 yılında aday olup, İzmir Belediye Başkanı seçildi.

Su projesine öncülük eden Alyanak, daha sonra TANSAŞ adını alacak tanzim satış uygulamasını başlattı. Meydan ve kavşak düzenlemelerine önem varan Alyanak döneminde, eski adı Tepecik olan Yenişehir’de istimlak ve yıkım çalışmaları ile yol genişletmesi gerçekleştirdi. Konak Meydan düzenlemesi nedeniyle kaldırılan Konak üstgeçiti de Alyanak döneminde yapıldı.

Konak katlı otoparkın birinci bölümünü İzmir’e kazandıran Alyanak 1974 yılında da Hasan Tahsin anıtının açılışını dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’le birlikte yaptı.

İki dönem belediye başkanlığı yapan Alyanak, 1980 Askeri Müdahalesi’nde görevinden alındı. Alyanak’ın Tevfik, Asuman, Gökay ve Okyay olmak üzere dört çocuğu, sekiz torunu var. Oğlu Tevfik Alyanak ta 1999-2004 yılları arasında CHP’den Çiğli Belediye Başkanlığı yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!