Dünyanın en eski tatil köyü

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en eski tatil köyü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2013 00:00

TÜRKİYE’nin ilk “Sakin Şehir”i olan Seferihisar’da önümüzdeki yıl dünyanın en eski tatil köyü hizmete girecek.

Haberin Devamı

Nasıl olur derseniz… 500 yıllık Sığacık Kalesi ve içindeki eski evler onarılarak turizme kazandırılırsa olur.

Tatil köyü düşünün dış duvarları 500 yıl önce inşa edilmiş bir kale. 284 odası, aslında tatil köyünün yaklaşık bin 500 personelinin kuşaklar boyu yaşadığı evi. Siz bu evlere konuk oluyorsunuz. Bakkalı mahalle bakkalı, camisi mahalle camisi, dükkanları mahallenin dükkanları. Personel, hizmet, profesyonel değil, otantik. Yöre halkı yemekte ne yiyorsa, siz de onu yiyorsunuz. Nerede yıkanıyorsa siz de orada duş alıyorsunuz, nasıl uyuyorsa, nasıl vakit geçiriyorsa siz de aynı şekilde uyuyor aynı şekilde vakit geçiriyorsunuz. Kısacası onların gündelik hayatlarına giriyorsunuz. Adı üstünde zaten, bir köy. Dünyanın ilk “yeni açılacak en eski tatil köyü”.
Sonuç olarak Kanuni Sultan Süleyman’ın 1520 yılında Rodos seferine hazırlık amacıyla bir üs olarak yaptırdığı Sığacık Kalesi ve içinde bulunan eski evleri önümüzdeki yıl insanları, günlük hayatıyla turizme açılacak.

Haberin Devamı

Alaçatı olmayacak
Seferihisar ve İzmir Büyükşehir belediyeleri, İl Özel İdaresi’nin gerçekleştireceği, “Sığacık Kaleiçi Sokakları Sağlıklaştırma Projesi” kapsamında kaleiçindeki 284 evin birer odası, 2 yatağı turizme kazandırılacak. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sığacık Kalesi ve evlerinin dünyanın hiçbir yerinde eşi benzeri olmayan, en otantik tatil köyü olacağını dile getirdi, şunları söyledi:
“Aslında en çok vurgulanması gereken şey, Sığacık birz Alaçatı olmayacak. Çünkü biz burada yaşayan insanları turizmle buluşturmak istiyoruz. Alaçatı’da mülkiyetler el değiştiriyor, turizm yeni maliklere para kazandırıyor. Biz burada insanlar köklerine, evlerine sahip çıksın ve para kazansın istiyoruz. Bu, turizmin asıl hedefi olan kültürler buluşmasını da sağlayacak. Ötekinde parayı veriyorsun profesyonel hizmetli çalışıyor, o memleketin kültürüyle ilgili bilgi sahibi olmadan ayrılıyorsun. Burada Sığacık’ta yaşayanların gelenekleri, yaşam tarzlarını, lezzetlerini içlerine girerek yaşama fırsatı bulacaksın. Mantık, tatil köyü mantığı. Ancak bir yayla köyünde de uygulanabilir. Kitle turizminin dışında, insanların turizme yatkınlaşması, para kazanacağını bilmesi, bu turizmin kültürle kaynaşması şeklinde bir proje.”

Haberin Devamı

Üç yıllık çalışma
Proje için üç yıldır çalıştıklarını ifade eden Soyer, “Büyükşehir Belediyesi ile protokol yaptık. Evlerin restorasyonu başladı. Tüm dış cepheler sıyrılıp eski taş yapılar ortaya çıkarılıyor. Elektrik ve telefon kabloları yeraltına alınacak. Yollar antik taşlarla döşenecek. Kaleiçinin standardını yükseltiyoruz. Bu çalışmalar ekim ya da kasım ayında bitecek” diye konuştu.
Pazarlamayı kendilerinin yapacağını da bildiren Soyer, “Tur operatörleri, internet siteleri ile görüştük. Talebe göre evleri belirleyip internet ortamında ve tur operatörlerinin kataloglarında tanıtacağız. Resepsiyon hizmetini belediye verecek. İnsanlar sadece hizmet sunmakla yükümlü olacak. 2014 yılı için ilk etapta 40 ev pazarlanacak, insanlar para kazandıkça da bu sayı artacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!