Dünya eşekleri bu adada buluşacak

Güncelleme Tarihi:

Dünya eşekleri bu adada buluşacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2012 00:00

Ege turizmine artı değer yaratmak için dünyadaki tüm eşek türleri, Eşek Adası’nda toplanacak. Tel örgülerle hapsedilmiş mevcut eşekler ise özgürlük istiyor.

Haberin Devamı

BÖLGE turizmini zenginleştirmek adına çalışmalar yürüten Çeşme Otelciler Birliği (ÇEŞTOB), Karaburun’a bağlı Eşek Adası’na olan talebi artırmak için harekete geçti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla görüşerek proje hazırlayan ÇEŞTOB, dünyadaki tüm eşek cinslerini bu adada toplamayı planlıyor. ÇEŞTOB, 50’yi bulan eşek türünü 180’e çıkararak, turizmde farkındalık yaratmayı hedefliyor. Proje kapsamında adanın ‘askeri bölge’ olmaktan çıkarılmasını isteyen ÇEŞTOB, 3-4 yıl önce 500 olan ziyaretçi sayısını ilk etapta 5 bine, daha sonra da 10-20 bine çıkarmayı amaçlıyor.


Dünyada örneği yok
Dünyada bu tip bir uygulamanın henüz olmadığını anlatan ÇEŞTOB Başkan Vekili ve Proje Geliştirme, Tanıtma ve Yürütme Komisyon Başkanı Yakup Demir, proje hakkında bilgi verdi. Adanın eşeklerin yaşadığı güney kısmının doğal park olarak belirlenmesini istediklerini dile getiren Demir, “Proje kapsamında adanın askeri bölge olmaktan çıkarılmasını talep ediyoruz. Dünyadaki tüm eşek türlerini bura toplamayı hedefliyoruz. Şu anda adada 50’nin üzerinde eşek cinsi var. Amacımız, olmayan cinsleri buraya getirmek. Böylece, dünya üzerinde bulunan yaklaşık 180 cins eşek hem bu adada özgürce yaşam sürecek hem de turizme katkı koyacak” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Dünya eşekleri bu adada buluşacak


Turizme yüzde 20 artı
Eşek Adası’nın proje kapsamında günübirlik turizme açılacağını da kaydeden Yakup Demir, şunları söyledi: “Charterın yanı sıra düzenli seferlerin ilave edilmesiyle adaya olan talebi yükselteceğiz. 3-4 sene öncesine kadar yaz aylarında 500’lerde olan günlük ziyaretçi sayısının ilk etapta 5 bin, sonrasında 10-20 binlere ulaşması için çalışmalara başladık. Konsept proje, eylülde tamamlanarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı önderliğinde ilgili bakanlıklara sunulacak. Proje tamamlanıp hayata geçtiğinde Çeşme ve Karaburun turizmine yüzde 20’ye varan artı değer katması bekleniyor.”

Dünya eşekleri bu adada buluşacak

Onların olmaktan çıktı
İnceleme yapmak için adaya giden Demir, farklı manzarayla karşılaştığına dikkat çekti. Yakup Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birkaç yıl öncesine kadar Çeşme turizmine katkı sağlayan ve yabancı turistin ziyaret rotasında yer alan Eşek Adası, artık ilgi görmemeye başladı. Pro Animale Derneği ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol sonrasında koruma altına alınan eşekler, tel örgüler içine hapsedilerek doğal ortamlarından uzaklaştırılmış durumda. Gelen tur teknelerinden inen turistleri iskelede karşılayarak karpuz kabuğu hediyelerini alan eşekler, artık bu keyiflerinden mahrum bırakıldı. Şimdilerde yalnızca bakıcı tarafından öngörülen yiyecekler veriliyor. Yani özgürce dolaşıp gezindikleri ada artık onlara hapishane olmuş durumda. Eşek Adası çoktan eşeklerin olmaktan çıkmış, turistler artık gelmez olmuş.”

Haberin Devamı

DOĞRU BİR KARAR
Karaburun Kaymakamı Fatih Aksoy, yapılan protokolle Pro Animale Derneği’ne adada bir alan verildiğini belirterek, “Ama bu konuda da birkaç kurumun açtığı davalar nedeniyle mahkeme sürecinin devam ettiğini biliyorum” dedi. Aksoy, kamu yararı doğrultusunda bölgenin turizme kazandırılmasının doğru bir karar olduğunu sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!