Dünya buz ihracat tuz

Güncelleme Tarihi:

Dünya buz ihracat tuz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2015 01:15

DOĞAL TAŞ ve mermer ihracatı konusunda Türkiye’nin önde gelen bölgelerinden olan Ege’de 2014 yılında “maden ihracatı” kapsamında yaklaşık 3 milyon dolarlık tuz satıldı, bir önceki yıla göre ihracat yüzde 67 artış gösterdi.

Haberin Devamı

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, her geçen yıl kışın artan mevsim normallerine işaret ederek “En yüksek artışlar İngiltere, Danimarka gibi ülkelere yönelik gerçekleşmiş. Bunun da büyük olasılıkla ağır kış şartlarıyla bağlantısı var. Çünkü buzlanmaya karşı tuz kullanımı artıyor” dedi.

KATLANARAK ARTTI
Tuz ihracatının İngiltere’ye yüzde 400, Danimarka’ya ise yüzde 100’lük bir artışla gerçekleştiği bilgisini veren Kaya, “Maden ihracatımız çok geniş bir yelpazede gerçekleşiyor. Tuz konusunda özellikle bu iki ülkede ciddi bir artış var. Elimizde net bir veri yok, ancak sektör temsilcisi arkadaşlarımızla yaptığımız görüş alışverişlerine göre büyük ihtimalle yoğun don olayları ve ağır kış şartları tuza talebi artırdı. Bu konuda Türkiye’ye bir yöneliş olduğunu gözlüyoruz. İhracat yüzde 67 artmış ancak maden ihracatçıları olarak yılı değer bazında yüzde 7, miktar bazında ise yüzde 5 düşüşle kapattık” diye konuştu. Kaya ayrıca, kaynaktan makineye tamamen yerli üretim yapan ve yoğun istihdam sağlayan madencilik sektörünün 2023 hedeflerini gerçekleştirmeye en yakın sektör olduğuna dikkat çekerek cari açığın azaltılmasına büyük katkı sağladıklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Dünya buz ihracat tuz


ÇİN VE ABD BÜYÜK PAZAR

Ege’den yapılan doğal taş ihracatında en büyük alıcı Çin olurken; onu Amerika Birleşik Devletleri, Irak, Suudi Arabistan, Fransa, Kanada, Birleşik Krallık, Avustralya, İsrail ve Almanya izledi. Maden ihracatında da Çin ve ABD liderliği korurken; en fazla maden alımı yapan ülkeler sıralamasında İtalya, Suudi Arabistan, Irak, Fransa, Kanada, İsrail, Hindistan ve Birleşik Krallık yer aldı.

AZ BİLİNENLER
2014 yılı içinde maden ihracatında, 332 milyon 234 bin dolarlık işlenmiş mermer, 133 bin 424 bin dolarlık işlenmiş traverten, 288 milyon 320 bin dolarlık işlenmemiş doğal taş ihracatı yapan EMİB, demir, bakır, alüminyum, çinko, krom, kurşun cevherlerinin de yurtdışına satışını gerçekleştirdi. Adı dahi bilinmeyen feldspat adlı madenin 76 milyon dolara yakın, molibdenin 17 milyon doları aşkın ihracatı gerçekleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!