Düğünler baslıyor yemeklere dikkat

Güncelleme Tarihi:

Düğünler baslıyor yemeklere dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2012 00:00

Bal ve zeytinyağı gibi ürünlerdeki tartışmalarla birlikte kamuoyu gündemine gelen gıda güvenliği konusuna, hazır yemek sektörü de dikkati çekti, merdivenaltı üretime karşı uyardı.

Haberin Devamı

YEMEK Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Hüseyin Bozdağ, yaz aylarındaki gıda zehirlenmelerinin önemli kısmının düğün, nişan ve piknik gibi organizasyonlarda yaşandığına dikkat çekerek “kayıtdışı firma seçmeyin” uyarısında bulundu. Yasal yaptırımlar ve özel çalışmalarla merdivenaltı üretime karşı önemli zaferler kazanan sektörün temsilcileri, yemekli organizasyonlarda güvenilir firmalara gidilmesi gerektiğini vurguladı.
YESİDEF Başkanı Hüseyin Bozdağ hazır yemek sektöründe son 10 yılda yaşanan gelişmelerin çok önemli olduğunu, kayıtdışına karşı ciddi mücadele verildiğini anlatarak, “Yemek giderleri direkt olarak firmaların kendi giderleri olduğu için bunu kayıt altına almak zorunda kalıyorlar. Kayıtdışı firmalardan alışveriş yapmak istemiyorlar” diye konuştu. Kayıtdışında vergi ödememe boyutunun dışında, kontrol ve denetim sorunu bulunduğunu anlatan Bozdağ, “Biz çabalarımızı ikinci boyut üzerine yoğunlaştırıyoruz” dedi.

Envanter çıkarılıyor

Haberin Devamı

Kayıtdışı ile mücadele kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi ile işbirliğine giderek Türkiye’nin 7 bölgesindeki tüm yemek üreticisi firmaların envanterini çıkarma çalışması yürüttüklerini anlatan Bozdağ, “Biz tabela avcılığı diye tabir edilen, aslında geçmişten beri uygulanan bir durumu uyguluyoruz. Kendi firmamız da dahil bu sistemi uygulayarak dosya hazırlayacağız ve tüm firmaları kayıt altına alıp tüm Türkiye’deki Tarım İl Müdürlükleri’ne teslim edeceğiz” dedi.

ÜYELİK ARAYIN

Sektörde kayıtdışı giderek azalsa da özellikle düğün, piknik yemekleri gibi hizmetlerde kayıtdışı yoğunluğu olduğunu kaydeden Bozdağ, “Fabrika, hastane ve okullarda ürettiğimiz yemeklerde sıkıntı yok. Ancak gireceğimiz yaz döneminde düğün, nişan, piknik olacak. O yüzden çağrımız mutlaka YESİDEF’e üye veya kayıt altındaki yerlerden hizmet alınması” diye konuştu.

TAVUK YERİNE MARTI

Ege Yemek Sanayicileri Derneği (EYSAD) Başkanı ve YESİDEF Başkan Yardımcısı Ahmet Hakan Ay da son yıllarda çıkarılan Gıda Güvenliği Yasası ile sektörün biraz rahatladığını söyledi. Ay, “Beş yıl önceye kadar İzmir’deki yemek şirketlerinin yüzde 10-15’inin kayıt altındaydı, sonra bu tablo tersine döndü. 100 bin liralara varan yaptırımlar ve tüketicinin bilinci kayıtdışı üretim yapan firmaları caydırdı. Biz de tedarikte son derece dikkatliyiz. Baklava aldığımızda içinde bezelye mi yoksa yeşil fıstık mı var, görebiliyoruz. Piliç yerine artık martı eti verilmiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!