Domates darbesi

Güncelleme Tarihi:

Domates darbesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2010 00:00

Et ithalatı izniyle rahatlayan hazır yemek sektörü, başta domates olmak üzere sebze meyve fiyatlarındaki rekor artışın altında kaldı.

Haberin Devamı

YEMEK Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Genel Başkanı Basri Kalaycıoğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın toplu yemek üreten firmalara ithalat izni vermesiyle nefes alan sektörün, sebze meyve yüzünden sıkıntıya düştüğünü söyledi. “Haldeki ateş pahası yüzünden en fazla kar ettiğimiz dönemde zarar ediyoruz” diyen Kalaycıoğlu, yaklaşık 4 bin firması, yıllık 4.5 milyar TL cirosu ile 350 bin kişiyi istihdam eden sektörün, bu yüzden kazanları tam kapasite kaynatamadığını belirtti.
Maliyet artışı
Son bir yılda yüzde 70 artan et fiyatıyla toplam maliyetlerinin yüzde 15 arttığına dikkat çeken Kalaycıoğlu, “Bu artış spekülatif. 3-5 büyük firma hayvanları toplayıp, fiyat yükseldikten sonra piyasaya sürmeyi amaçlıyor. O nedenle ithalat onların da yolunu tıkayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

BİRBİRİ ARDINA

Kalaycıoğlu, sektörün 2008’de yağ ve bakliyatta yaşadığı sıkıntıyı aşar aşmaz et krizinin ortaya çıktığını, tam rahatlıyoruz derken bu kez domatis fiyatının beş kat arttığını kaydetti. Kalaycıoğlu, “Yani her dönem bir şekilde yumruk yiyoruz. Domates bizim olmazsa olmazlarımızdan. Normalde en çok kar edeceğimiz dönemde zarardayız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!