Diş hekimleri yardım istedi

Güncelleme Tarihi:

Diş hekimleri yardım istedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2008 00:00

Konak Diş Hastanesi'nin diş hekimleri Doç. Dr. Oğuzcan Kasaboğlu, Dr. Necdet Erensoy ve Dr. Funda Sarsılmaz, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yazdıkları bir mektupla, mesleklerindeki sorunları anlatıp destek istedi.

Ağız, diş, çene hastalıkları ve cerrahisi eğitiminin bir uzmanlık alanı olduğunu savunan hekimler, Bakanlık ve Danıştay nezdinde doktora eğitimi olarak görülen sürecin negatif yaklaşımlara sebep olduğunu belirtti.

Uzmanlık eğitimi

Yüksek öğretim kurumlarında doktora programı adı altında verilen eğitimin, ileri eğitim almış yetkin bir insan gücünü heba ettiğini belirten hekimler, "Ağız, diş, çene hastalıkları ve cerrahisi doktora eğitimi gerçekte bir doktora eğitimi değil, ’uzmanlık’ eğitimidir. Doktoralı diş hekimleri, uzmanlaştıkları klinik ve ameliyathanelerde çalışmakta, yüksek riskli operasyonlar ve uzmanlık isteyen ameliyatlar gerçekleştirmektedirler. Hukuksal olarak karşılığı, unvanı, yetkisi ve sorumlulukları çizilmemiş bir konuda çalışmaları istenen ’çene cerrahisi doktoralı diş hekimlerinin’, bu konuda Sağlık Bakanlığı’na yaptıkları girişimlerden alınan sonuç, bu tür ameliyatları yapmamaları yönündedir. Oysa diş hekimliği pratiğinde, bu eğitimin alınarak yapılması gereken operasyonlar ve tedaviler mevcuttur.

Çalışma şartları

Gerçek şudur ki, bu tür operasyonları bekleyen hastalar, bu branşın Sağlık Bakanlığı’nda hukuksal karşılığının olmaması ve özlük karmaşasından dolayı ortada kalmaktadır. Ağız, diş, çene hastalıkları ve cerrahisi doktoralı diş hekimleri de unvanları, yetkileri ve sorumlulukları ortaya konulmamış bir branşta çalışmaktan mağdur durumdadır. Bu mağduriyet yeri geldiğinde özlük haklarındaki kayıp, yeri geldiğinde de çalışma şartlarındaki zorluklar olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.

Özel Ege Sağlık Dr. Avcı’ya emanet

ÖZEL Ege Sağlık Hastanesi Başhekimliği’ne Genel Cerrah Dr. Gürkan Avcı getirildi. Başhekimliği, yönetim kurulunun teklifiyle kabul ettiğini belirten Dr. Gürkan Avcı, "100'e yakın anlaşmalı hekim, 52 kadrolu hekim ve 400'e yakın personeli ile köklü bir kuruluşun başında olmak önemli bir sorumluluk. Hastaneyi, İzmirliler'e en iyi hizmeti verecek seviyeye yükselteceğiz" diye konuştu. Avcı, "Özel sektörde olsakta kamu hizmeti yaptığımızın bilincindeyiz. Endokrin, tüp bebek, ortopedi ve tiroid kanseri konusunda radyoaktif iyot kliniğimizi yakında hizmete açacağız" dedi.

KİMDİR

Hacettepe Üniversitesi'nden mezun olan Genel Cerrah Dr. Gürkan Avcı, ihtisasını 9 Eylül Tıp Fakültesi'nde tamamladı. 1998 yılına kadar öğretim üyesi olarak çalışan Avcı, Pitsburg Üniversitesi'nde araştırmacı olarak görev yaptı ve 1998 yılında doçent oldu. 1999 yılında Teksas Üniversitesi'ne misafir öğretim üyesi olarak gitti. 2000 yılında İzmir'e döndü. 2000 ile 2005 yılları arasında hem cerrahlık hem idarecilik görevlerinde bulundu. Avcı üç yıllık bir dinlenme süresinin ardından Özel Ege Sağlık Hastanesi Başhekimliği'ne getirildi.

Yorgunluk kırığına şok

dalga müjdesi

AŞIRI yorgunluk sonucu oluşan ve özellikle spocuların risk grubunu oluşturduğu yorgunluk kırığının, ’Şok Dalga Tedavisi’ ile giderildiği belirtildi. Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Veli Lök, rahatsızlığın en çok futbolcular ve basketbolcularda görüldüğünü hatırlatarak, "Yorgunluk kırığının en çok rastlandığı yer ayağın ön kısımlarındaki kemikler ile yan baldırımızın ön kısmındaki kaval kemiği bölgesidir. Artık bu bölgelere uygulanan ’Şok Dalga Tedavi’ sistemiyle rahatsızlık gideriliyor. 1,5 yıl boyunca rahatsızlığı sebebiyle spordan uzak kalan ancak bu tedavi yöntemiyle ile sahalara dönen sporcularımız oldu" diye konuştu. Ultrasondan bin kat daha güçlü bir dalga boyu kullanarak, kemikteki sorunun giderildiğini anlatan Prof. Dr. Veli Lök, "Tedaviyi uyguladığımız yere parmağımızı koyarsak aynen ince bir tel parmaktan geçiyormuş gibi acır ve onun için anestezi altında yapılır. Tedavinin temel mantığı, şok dalganın çarptığı yerdeki, gücü azalmış olan hücreleri öldürmesidir. Böylelikle artan genç ve tedavi gücü yüksek hücreler kemikteki sorunu gidermektedir" diye konuştu.

YORGUNLUK KIRIĞI NEDİR

Prof. Dr. Lök, yorgunluk kırığının nasıl oluştuğunu ise şöyle özetledi: "Bir futbolcuyu ele alalım. Futbolcunun topa vuruşunda dizinin 10 cm altında önce geriye daha sonra ileriye doğru bir kuvvet oluşur. Bu iki kuvvetin kesiştiği noktada yorgunluk kırığı oluşur. Basketbolcularda ise daha çok ayak tarak kemiğinin beşincisinde rastlanır. Kırık bölgesinde zarar gören hücreler, kemikteki sorunu gidenemez. Yorgunluk kırığı kendisini ağrıyla gösterir. Sporcunun sıklıkla kullandığı ayağa göre değişir.

Hasta memnuniyeti

ilk sırada gelir

ÇESAV Karşıyaka Tıp Merkezi, sağlık sektöründeki beşinci yılına girmenin heyecanını yaşıyor. Beş yılda 322 bin hastayı tedavi ederek Karşıyakalılar’ın adeta ikinci adresi olan CESAV'ın kurucusu Dr. Doğan Turan, "Karşıyaka'da bir marka olduk. Amacımız bu markayı uzun yıllar taşımak. Buraya gelen herkes bizim için önce insan, sonra hasta. Altı katlı müstakil binamızda, biyokimya ve radyolojik tetkiklerin yanı sıra 18 dalda hizmet veriyoruz. Amacımız süratli doğru teşhis. Bizim için hasta memnuniyeti birinci sırada yer alır. Güleryüzlü ekibimizle 24 saat Karşıyakalılar'ın ve İzmirliler'in hizmetindeyiz" diye konuştu.

Doktorun dör yıllık

emekle yaptığı bahçe

İZMİR, (DHA)

TEPECİK Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi nöroloji uzmanlarından Dr. Saadettin Yağdıran, hastanenin D Blok'unun arkasında dört yıl önce harabe halinde olan bahçeyi güllerle donattı, mini cennet yaratttı. Dr. Yağdıran, "İlk önce iyi bir bahçıvan buldum. Lüzumsuz kurumuş ağaçları kesmekle işe başladık, bir kamyon toprak döküp çim ektik. Hastanemizle özdeşleşen gül fidanlarını da diktikten sonra onların bakımlarını yaptık. Zambak ve akşamsefaları da diktim. Geriye kalan ağaçlarında düzenli olarak bakımıydı, sanırımı onu da iyi yaptım. Bu yıl duvarları kaplayan sarmaşıklardan ve ortanca çiçeği dikeceğim" dedi. Üç yıl önce bahçede bir kaplumbağanın yaşadığını keşfettiklerini de anlatan Yağdıran, "Birdi, iki tane oldu ve artık yavruları da var. Onlarla da ilgileniyorum. Adem ile Hazal ismini koydum. Bahçede oyalanıyor hem de stres atıyorum" diye konuştu.

Astım hastaları

hastalığını bilmiyor

Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, (DHA)

DENİZLİ Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurgül Bozkurt, astım hastalarının yarısının hastalığını bilmediğini söyledi. Dünya Astım Günü nedeniyle açıklama yapan Dr. Nurgül Bozkurt, hastalığın Türkiye'de 4 milyon insanı etkilediğini, Denizli ise 10 bin civarında astım hastasının olduğunu belirtti. Astım ilacı kullanım oranının yüzde 3.86, astım krizi geçirenlerin oranının yüzde 2.11 olduğunu söyleyen Bozkurt, "Denizli'de astım hastası olduğunun farkında olmayanların oranı yüzde 58.05, hasta olup tedavi görenlerin oranı yarıdan daha az. Astım hastalığı tedavi ile önlenebileceği halde hastaların yarıdan fazlası bilinçsiz davranarak tedavi görmüyor, akciğerlerinde kalıcı değişiklik oluşmasına yol açıyor. Nefes darlığı, hırıltı, uzun süre öksürük gibi şikayeti olan kişilerin astımlı olma ihtimali yüksek. Bu tür şikayetleri olanların solunum fonksiyon testi yaptırmalı" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!