Didim’de çiftlik isyanı

Güncelleme Tarihi:

Didim’de çiftlik isyanı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2009 00:00

Aydın’ın Didim İlçesi’ne bağlı Akbük Beldesi’nde, cennetten bir köşe olan sahilin 100 metre kadar yakınında faaliyet yürüten 14 balık çiftliğinden 7’si, bakanlığın açık denize taşınma kararına rağmen mahkemelere açtıkları yürütmeyi durdurma davalarını bahane ederek ayak diretiyor.

En az 1100 metre açığa ve 30 metrelik derinliğe taşınmaları için verilen sürenin dolmasına iki ay kalmasına rağmen faaliyetlerini sürdüren balık çiftlikleri Akbük sakinlerini ve çevrecileri isyan ettirdi.

Yaz aylarında yaklaşık 60 bin kişinin tatil yaptığı beldedeki balık çiftliklerinin yaşamı kabusa çevirdiğini ve insan sağlığını tehdit eder hale geldiğini belirten Akbük Kültür ve Çevre Derneği (AKÇED) Başkan Yardımcısı Ferda Kılınç, tepkisini dile getirdi. Akbük’de 20’ye yakın plajın balık çiftliklerinin kafesleri, ağları ve atıkları nedeniyle kullanılamaz hale geldiğini, vatandaşların başka tatil yörelerine gidip denize girmek durumunda kaldığını savunan Kılınç, "14 balık çiftliğinden 7’si taşındı, 7’si ise halen kıyılara, plajlara 50 metre- 100 metre mesafede üretimini sürdürüyor. Akbük Koyu’nun bir göl gibi olması nedeniyle tüm çöpler, atıklar ve kirlilik sahile vuruyor, insan sağlığını tehdit ediyor. Ayrıca, sahillere yakın balık çiftliklerinin kıyılardaki barakaları ve depoları da kaçak ve ruhsatsız çalıştırılıyor. Kirlilğin yanı sıra görüntü kirliliği yaratıyor" dedi.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA

Kılınç, geçen kasım ayında çiftliklerin tamamının kalkması için Çevre ve Orman Bakanlığı’nın aldığı kararı hatırlatırken, "Ancak birkaç gün önce Akbük’teki çiftliklerin kaldırılmasına yönelik karara Aydın 1. Bölge İdare Mahkemesi’nce yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bunu öğrenince şoke olduk. Balık çiftlikleri, bakanlığın kararına uymamak için mahkemelere dava açıyor. Davalar taşınma sürecini uzatıyor, Akbük Koyu kirlilikle boğuşmaya devam ediyor" diye konuştu.

AKÇED Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Faruk Hasal da yasada yer alan "Deniz yüzeyinde ve karada 1000 metrekareden daha düşük yerlere ruhsat için ÇED raporu aranmaması" maddesinin Akbüklü balıkçılar tarafından istismar edildiğini savundu.

BİZ DE MAĞDURUZ

Akbük Koyu’nda faaliyet yürüten Harika Balıkçılık Kayra Su Ürünleri Şirketi’nin Yöneticisi Ertuğrul Gülhan ise sözleşmelerinin 2009 kasım ve aralık aylarında bittiğini, bakanlık tarafından kapatma kararlarının tebliğ edildiğini anlattı, "Kapatma kararını aldıktan sonra geçen yıl bakanlık aleyhine açtığımız davayı kazandık. Geçen haftalarda yürütmeyi durdurma kararını aldık. Bu durumdan biz de mağduruz. Çünkü bir balık üretme çiftliğine yapılacak yatırım 3- 5 milyon TL tutarında. Oradan oraya taşınınca yatırım için harcanan meblağlar heba oluyor. Devlet bir an önce soruna çözüm bulmalı" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!