Denizatı üreteceğiz

Güncelleme Tarihi:

Denizatı üreteceğiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

EÜ Su Ürünleri Fakültesi yeni bir projeye imza atıyor. Denizatı üretimi için özel bir şirketle anlaşan fakülte 100 litre suda yoğun konsantrasyonla yaklaşık bin denizatı üretmeyi planlıyor. Eğer bu çalışmalarda başarı sağlanırsa seri üretime geçileceğini söyleyen Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Baha Büyükışık '' Daha önce kendi çabalarımızla ikiyüz denizatı aldık, fakat bakımsızlıktan öldüler; şimdi herşey anlaştığımız şirketin denetiminde olacak'' dedi.

Kilosu 3 bin dolar

ÖZELLİKLE uzakdoğu ülkelerinde afrodizyak olarak kullanılan kurutulmuş denizatları, bu ülkelerde deniz ticaretinde önemli bir yere sahip. Kilosu üç bin dolara satılan kurutulmuş denizatları ile Asya ülkelerinin alternatif girdi sağladıklarını belirten Büyükışık ''Denizatı dünyada tehdit edilen türler arasında yer alıyor, ancak yaşam süreleri kısa olduğu için öldükten sonra ticari amaçlara hizmet ediyor'' diye konuştu. UğurBİRYOL

EFOT durmuyor

EGE Üniversitesi Fotoğraf Topluluğu (EFOT) yıl sonu sergisini AKM'de açtı. Daha önce de Mediko Binası'nın ikinci katında birbirinden güzel fotoğrafları sergileyen topluluk, AKM sergisinde özellikle en iyi fotoğrafları seçti. EFOT'un eğitim çalışmalarına düzenli olarak katılan üyelerin fotoğraflarından oluşan sergide 40 fotoğraf bulunuyor. Özellikle siyah-beyaz fotoğraf alanındaki çalışmaların dikkat çektiği sergide, birçok öğrencinin fotoğraf tarzını 16 Haziran'a kadar görebilirsiniz.

DENİZATI NEDİR?

BUGÜNE tadar tropik ve ılıman denizlerin kıyı sularında yaşayan yirmidört türü tespit edilmiştir. Denizatları üst üste dizilmiş enine halkalar oluşturan gövde zırhları, öne doğru kıvrılan kavrayıcı kuyrukları ve kafalarıyla çok tipik hayvanlardır. Uzunlukları 4-30 cm arasında değişir. İyi yüzücü olmayan denizatı kıyılarda, kuyruğunu dolayarak tutunabileceği yosunların ve diğer deniz bitkilerinin arasında hareketsiz yaşar. Yüzerken gövdesini dikey konumda tutup yüzgeçlerinin yardımıyla ilerler ve yüzme keselerindeki gaz miktarını ayarlayarak derinliğini değiştirebilir. Döllenmiş yumurtaları dişi değil erkek taşıdığı için, denizatının üreme davranışı oldukça ilginçtir. Dişiler tarafından erkeğin kuyruğunun altındaki bir kuluçka kesesine bırakılan yumurtalar, açılıncaya kadar saklanır. Yumurtalar açıldığında erkek denizatı, gövdesini bükerek yavruları kesenin deliğinden dışarı atar.

Kuyruklu Yıldız Altında İzdivaç

EGE Üniversitesi Sanat Topluluğu Bahar Şenlikleri kapsamında, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın ünlü eseri Kuyruklu Yıldız Altında İzdivaç'ı 30 Mayıs'a kadar Atatürk Kültür Merkezi'nde sahneleyecek. Oyun her akşam saat 19.30'da başlayacak. Davetiyeler Ercan Kitabevi'nden ve Alsancak Uzelli Müzik Merkezi'nden ücretsiz olarak temin edilebilecek.

8 Aralık 1998' de EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatvarı bünyesinde kurulan, gösteri sanatlarının çeşitli dallarında faaliyet etmeyi amaç edindiği için ‘‘Sanat Topluluğu’’ adını alan topluluğun ilk etkinliği olan oyunu, tiyatroya Güner Sümer uyarlamış. Müziklerini Melih Kibar'ın yaptığı oyunu kareografisi ise Ece Erdir'e ait.

19 kişilik güçlü oyuncu kadrosuyla ve dönemin özelliklerini yansıtan kostümleriyle izleyenlerin beğenisini kazanan oyun 1910 yılında geçiyor. O dönem İstanbul'nun anlatıldığı oyunda, Dünya'ya çarpacağı ve gezegenin sonunu getireceği sanılan bir kuyruklu yıldız ile ilgili dedikoduların yarattığı etkiler komik bir dille anlatılıyor. Ancak yönetmen Reyhan Salman'a göre yaşananların bugünden hiç farkı yok. Ona göre oyunun karekterleri tamamen içinde bulunduğumuz toplumu yansıtıyor. Süleyman SAAT

Dokuz Eylül’de durgun şenlik

DOKUZ Eylül Üniversitesi Bahar Şenlikleri geçtiğimiz pazartesi başladı. Birçok kuruluşun katkıda bulunmasına rağmen şenliklerin geçen seneden daha durgun geçmesinden şikayetçi olan öğrenciler bu seneki organizasyonun beklediklerinden kötü olduğunu belirtti. Ayrıca şenlik programında yer alan konserlerin Buca Gölet'te düzenlenmesi öğrencilerin katılımını azalttı. Derslerin yoğunluğundan ve sınavların stresinden kurtulmayı isteyen Dokuz Eylüllü gençler, durgunluğun, Ege Üniversitesi kampusü gibi toplu bir kampuse sahip olmamalarından kaynaklandığını ifade etti. Elif ÖNÇEK

Şimdi Amerikan Futbolu moda

EGE Üniversitesi Bahar Şenlikleri çerçevesinde düzenlenen aktiviteler arasında yeralan Amerikan Futbolu karşılaşmaları, öğrencilerin büyük beğenisini kazandı. Ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlayan bu spor dalı özellikle spor akademisi öğrencilerinin ilgisini çekiyor. İstanbul Teknik Üniversitesi ile Ege Üniversitesi öğrencileri arasında düzenlenen Amerikan Futbolu karşılaşması ilginç görüntülere sahne oldu. Pon Pon kızların devre aralarında sergilediği dans gösterileriyle eğlencenin doruğuna ulaşan izleyiciler, bu sporun şiddet içermesine rağmen asıl amacın dostluk olduğunun unutulmaması gerektiğini söylediler. Yetkililer ,üniversiteler arasındaki dostluğun pekiştirilmesi açısından bu tür faaliyetlerin devam edeceğini söyledi.

Efeler finale hazır

EGE Üniversitesi Halkoyunları Topluluğu, Başbakanlık Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından düzenlenen Üniversitele rarası Halkoyunları yarışmasında birinci olarak 3 Haziran 2000'de Denizli'de yapılacak Türkiye Finali'ne katılma hakkı elde etti. Yarışmada İzmir ve Aydın Zeybeği oyunlarıyla büyük beğeni toplayan ekip, bahar şenliklerinde de gösterileriyle izleyicilerden alkış topladı. Ekip, 31 Mayıs'ta EÜ Atatürk Kültür Merkezi'nde Ege Üniversitesi spor ve sanat şenlikleri çerçevesinde Zeybek, Üsküp, Azeri, Karadeniz ve Kafkas halk oyunlarından oluşan bir program sunacak. Ebru KAMANLIOĞLU

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!