Dehşet veren yangının nedeni yine anız ateşi

Güncelleme Tarihi:

Dehşet veren yangının nedeni yine anız ateşi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2011 00:00

ÇANAKKALE Bayramiç’in Yiğitler Köyü yakınlarında önceki başlayıp rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan ve saatler sonra kontrol altına alınan ve soğutma çalışmaları süren yangının bilançosu, dün günün ilk ışıklarıyla ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, “2011 yaz sezonunu ufak tefek yangınlarla atlatıyoruz, iyi geçiyor derken nazar değdi. Yangında 5 ev, 4 ahır, bazı evlerin depoları, 150 hektar tarım arazisi, 30 hektar ormanlık alan kül oldu. Ayrıca iki vatandaşımız dumandan etkilendi ve çoğu keçi olmak üzere toplam 28 küçükbaş hayvan telef oldu” dedi.

Büyük ihmal söz konusu

Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 4 uçak, 3 helikopter, 18 arazöz, 2 dozer, 150 işçi ve köylünün müdahale ettiği yangın dün sabah tamamen kontrol altına alındı. Vali Tuna, dumandan etkilenen iki kişinin de tedavi edildiğini belirterek, şunları söyledi:

“Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin saatler süren özverili çalışmaları ve köylülerin yardımı zararın daha da büyümesini önledi. Bu olayda büyük bir ihmal söz konusu. Bir çiftçi ve çobanının rüzgarlı havaya ve yasak olmasına rağmen anız yakması yangına sebebiyet verdi. Her ikisi de gözaltında.”
Köylülerle sohbet eden Tuna, yangından zarar görenlerin yanında olacaklarını ve acılarını unutturmak için gerekli çalışmayı başlatacaklarını söyledi. Yangında Doğancı Köyü’nde Necmettin Mıtış, Arif Ergin, Yahya Karaduman, Atilla Güralp ve Mustafa Aktaş’ın evlerinin yandığı belirlendi.

Köylülerin iddiası

Haberin Devamı

Köylülerden Mustafa Ergin, Yiğitler Köyü yol tarafında başlayan yangında alevlerin 5 kilometrelik mesafeyi 10 dakikada aşıp Doğancı Köyü’ne ulaştığını belirtip arazözlerin yanan evlerin yanından geçip gittiğini iddia etti, “Alevler köye ulaşınca evler yanmaya başladı. Biz üç, dört kişi, kendi çabamızla alevleri söndürmeye çalıştık ve köyü tamamen yanmaktan kurtardık. Ama Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait 15’ten fazla arazöz köyün içinden geçip ormanlık alandaki yangına müdahale etmeye gitti. Biri bile durup su tutsaydı bu evler yanmazdı” diye konuştu.Anız yakarak yangına neden oldukları ileri sürülen Yiğitler Köyü yakınlarındaki tarlanın sabihi H.Ü. ile ismi öğrenilemeyen bir çoban gözaltına alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!