Cumhuriyet coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyet coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2008 00:00

Bağmsızlığın dünyaya ilan edildiği cumhuriyetin kuruluşunun 85’inci yıldönümü Ege Bölgesi’nde, coşkulu törenlerle kutlandı.

ÇANAKKALE

Çanakkale’de 18 Mart Stadı’ndaki kutlamalar Vali Orhan Kırlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tümamiral Serdar Dülger ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın halkı selamlamasıyla başladı. Öğrenciler şiirler okudu, halk oyunları gösterileri sundu. Kırlı, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan, Türk olmaktan büyük onur duyuyoruz" dedi. Tören, öğrenciler ve askerlerin geçidiyle sona erdi. Tören geçidinde tribünlerdeki sivil giyimli askerler, "Her Türk asker doğar" diye tezahürat yaptı.

MANİSA

Manisa’da Vali Celalettin Güvenç, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Naim Babüroğlu ve Belediye Başkanı Bülent Kar kutlamaları kabul etti. Manisa milletvekillerinden MHP’li Mustafa Enöz ve CHP’li Şahin Mengü de protokolü kutladı. AKP’li milletvekillerinin törenlere katılmaması dikkat çekti. Kutlamalar, valilik önünde devam etti. Yaklaşık bin öğrenci, 400 asker ve 100 araçlık konvoyla yapılan geçit töreni iki saat sürdü. Törende kadın zabıta memurları protokolün bulunduğu tribüne Türk bayrağı ve Atatürk’ün port- resinin bulunduğu bayraklardan dağıttı. Töreni izleyenler arasındaki emekli memur Yakup Baş, (62) üzerinde, "Her ne olursan ol dön de cumhuriyete gel" sözü yazılı, külahıyla dikkati çekti.

MUĞLA

Muğla Atatürk Stadı’ndaki törende Vali Ahmet Altıparmak, Belediye Başkanı Osman Gürün ve İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Salih Karataş halkın, askeri birliklerin ve öğrencilerin bayramını kutladı. Altıparmak, "Bugün, millet olmanın, bir olmanın, iri olmanın, diri olmanın verdiği gururun, sevincin, coşkunun zirveye çıktığı gün" dedi.

Marmaris’te ilçe stadına, "Ne mutlu Türk’üm diyene" temposuyla giren, Aksaz Deniz Üssü’nde görevli 56 askerin oluşturduğu tören bölüğünü tribünleri dolduran yaklaşık 2 bin kişi dakikalarca alkışladı. Bazı vatandaşlar, "En büyük asker bizim asker" diye bağırdı.

Bodrum Şehir Stadı’nda minik öğrencilerin, sergilediği Trakya, Trabzon ve Bodrum yöresi oyunları ayakta alkışlandı. Bodrum Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi öğrencilerinin Kurtuluş Savaşı’nı canlandırdığı drama da duygulu anlar yaşandı.

AYDIN

Aydın Belediyesi, İstasyon Meydanı’ndaki kutlamalara katılanlara 15 bin bayrak dağıttı. Törene, AKP milletvekilleri Mehmet Erdem, Ahmet Ertürk, MHP Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu, CHP milletvekilleri Özlem Çerçioğulu, Fatih Atay, Vali Mustafa Malay, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Faik Canbolat, Belediye Başkanı İlhami Ortekin, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

DENİZLİ

Valilik önünde 10.00’da başlayan törenlere katılım geçtiğimiz yıllara göre yoğun oldu. Gazi Bulvarı’nın iki yanını dolduran Denizlililer bayraklarla cumhuriyet coşkusu yaşadı. Halk oyunları ekipleri gösteri yaptı, öğrenciler, askerler, sivil toplum örgütleri geçit törenine katıldı. Vali Yavuz Erkmen, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ergüder Toptaş, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci halkın bayramını kutladı. Erkmen, "Ne mutlu Türküm, ne mutlu Türkiyeliyim, ne mutlu Denizliliyim diyene. Ülkemizin doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi tek parçadır ve bütündür. Cumhuriyeti ilelebet yaşatacağız. Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur" dedi, uzun süre alkışlandı.

UŞAK

Büyük bayram, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutlandı. Kutlamalarda, belediye bandosu konser vererek bir ilki gerçekleştirdi. Öğrenciler cumhuriyetle ilgili şiirler okudu, törenler geçitle sona erdi.

BALIKESİR

Atatürk Stadyumu önündeki törende Vali Selahattin Hatipoğlu, Bakım Okulu ve Eğitim Merkezi Garnizon Komutanı Tümgeneral Ali Erdinç ve Belediye Başkanı Sabri Uğur katılanların bayramını kutladı. Kadriye Kemal Gürel Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin oluşturduğu orkestra eşliğinde koro marşlar söyledi. Adnan Menderes Lisesi öğrencilerinin folklor gösterisi ilgiyle izlendi. Tören, zırhlı personel taşıyıcıları, 9. Ana Jet Üssü özel timi ve Bakım Okulu Komutanlığı askerleri, öğrencilerle resmi kurum ve kuruluşların araçlarının geçmesiyle noktalandı.

Protokolden örnek davranış

Yüksel BALCI / ÖDEMİŞ, (DHA)

İZMİR’in Ödemiş İlçesi’nde Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen konserde, protokol kendileri için ayrılan koltukları "Halk konseri ayakta izlerken oturamayız" diyerek kaldırttı. Protokolün bu davranışı, konseri izlemeye gelen Ödemişliler tarafından takdirle karşılandı. Ödemiş’te Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Salı Pazarı’nda toplanan yaklaşık 2 bin kişinin, ellerinde belediyenin dağıttığı meşale ve Türk bayraklarıyla yürüyüşüyle başladı. Saraçoğlu Caddesi’ni takip eden grup şarkıcı Kutsi’nin konser vereceği Hükümet Konağı önüne kadar yürüdü. Yürüyüşe katılan Kaymakam Abdurrahman Koçoğlu, AKP’li Belediye Başkanı Mahmut Badem ve Başsavcı Mehmet Çil, protokol için konulan 30 koltuğu "Halk ayaktayken, bizim oturmamız olmaz" diyerek, kaldırttı. Protokolün bu davranışı, konser alanını dolduran yaklaşık 2 bin Ödemişli tarafından takdirle karşılandı. Konserde sahne alan Kutsi, birbirinden güzel şarkılarıyla, izleyenleri coşturdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!