Çin’de Türk malı mermer

Güncelleme Tarihi:

Çin’de Türk malı mermer
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2009 00:00

Rekabet şansını artırabilmek için enerji ve işçiliğin ucuz olduğu Çin’e 30 milyon dolara fabrika kuran Faber Mermer, üretim maliyetlerini düşürdü.

Haberin Devamı

BÜNYESİNDE Faber Mermer, Faber Otelcilik, Faber Turizm, Cinkaya İnşaat, Cinkaya Madencilik, Faber USA, Faber Kanada, Cinkaya Lojistik ve Cinkaya Petrol Turizm şirketlerini barındıran Cinkaya Grup, Çin’in Shamen kentinde 30 milyon dolara mermer fabrikası kurdu. 8 bin metrekare kapalı alana sahip Faber China’da 600 kişi çalışarak üretime başladı. Firma blok mermerleri Türkiye’den gemiyle Çin’e gönderip plaka mermer haline dönüştürerek, Çin, ABD ve Kanada’ya satıyor.

Genel müdür kardeşi

Hatta üretimin bir bölümü Türkiye’ye getirilerek satışa sunuluyor. Faber China’nın genel müdürlüğünü kardeşi Yavuz Cinkaya’nın üstlendiğini belirten Cinkaya Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yasin Cinkaya, ABD’deki mortgage krizi nedeniyle küresel krizden en çok etkilenen sektörlerin başında mermerin geldiğini belirterek, “Krize karşı önlem almak ve maliyetleri düşürmek için arayışa girdik, sonuçta işçilik, enerji ve diğer maliyetlerin çok düşük olması nedeniyle Çin’de karar kıldık” dedi. Yasin Cinkaya, üretim maliyetlerini düşürmek için Denizli’de de mermer ocaklarının bulunduğu bölgeye fabrika yaptıklarını söyledi.

YÜZDE 20 DAHA UCUZ

Haberin Devamı

Konteyner başına 500 dolara yakın navlun ödenmesine, mermer blokların ocaktan gemiye nakli, gemiyle Çin’e götürme, Çin’den limana getirme ve tekrar pazara gemiyle götürme masraflarına rağmen maliyetin Denizli’deki maliyetlere göre yüzde 20 düştüğünü anlatan Cinkaya, “Rekabet için maliyeti düşürmemiz gerekiyordu ve Çin’e fabrika kurarak 20 dolara yaklaşan metrekare maliyetini 15-16 dolara düşürdük” dedi. Cinkaya, 20 milyon dolar maliyetle kurulan fabrikanın şubat ya da mart ayında faaliyete geçeceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!