Cezaevindeki çocuklardan görme engelli yaşıtlarına sesli kitap

Güncelleme Tarihi:

Cezaevindeki çocuklardan görme engelli yaşıtlarına sesli kitap
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2012 00:00

TÜRKİYE Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği, iki dezavantajlı çocuk grubunu örnek bir projede bir araya getirerek, toplumsal duyarlılığı artırdı.

Haberin Devamı

Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı’yla desteklenen proje  kapsamında Bergama M Tipi Çocuk Ceza İnfaz Kurumu’nda ses kayıt odası oluşturuldu.

12-18 yaşlarındaki 50 tutukluya kitap okuma tekniği hakkında bilgi verildi. Tutuklu çocuklar akşamları görme engelliler için okuyacakları kitapları çalışıp gündüz kayıt odasında seslendirme yaptı. CD’ye kayıt edilen 50 sesli kitap, görme engellilerin evlerine gönderildi. Görme engelliler ilk kez diksiyon eğitimi almamış seslerin okuduğu kitapları daha büyük bir heyecanla dinledi.

Herkes için güzel deneyim

Proje Koordinatörü Füsun Dokuzoğuz, tutuklu çocukların görme engellilere yönelik duyarlılığının arttığını, kitap okuma alışkanlığı kazandıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Tutuklu çocuklar birisi için faydalı bir iş yapmanın mutluluğunu yaşadı. Kitaplara ilgileri arttı. Cezaevindeki kitaplıktan ödünç kitap almaya başladılar. Herkes için çok güzel bir deneyimdi. Öte yandan görme engelli çocuklar ‘ilk kez böyle bir ses duyuyorum’ dedi. Çünkü bizim gönüllülerimizin çoğu diksiyon eğitimi almış, özel seslerdir. Ancak cezaevindeki çocuklar kültür, eğitim ve şivelerini okumalarına yansıttılar. Bu görme engellilerimizi daha da heyecanlandırdı. Bazı görme engelliler, ‘benim yaşımdaki bir çocuğun tutuklu olabileceğini hiç düşünmezdim’ dedi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!