Ceykan için seferberlIk

Güncelleme Tarihi:

Ceykan için seferberlIk
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2009 00:00

7 aylıkken vücudunun kendi kendine hücrelerini yıkan bir kan hastalığı teşhisi konulan 1.5 yaşındaki Ceykan Göl’ü yaşatmak için doktorlar seferber oldu.

Haberin Devamı

Uşak’ın Sivaslı İlçesi’nde yaşayan evhanımı Emine Göl (27) ile esnaflık yapan Halil Göl (29) bebekleri Ceykan’ın 10 Mart 2008’de kucaklarına aldı. Ancak minik Ceykan’da ishal, deri döküntüleri başladı. Göl çifti yollara düştü. İzmir’e Ege Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdu. Karaciğer ve dalak büyümesi de görülen Ceykan, aylarca hastanede yattı. Vücudunda ödem de oluşan Ceykan’a tahliller yapıldı, tanı deri biyopsisi ile konuldu. “Hemafagositik lenfohisdiositos” denilen, kan elemanlarını yıkan hastalık teşhis edilen, bu hastalık yüzünden kemik iliği yetmezliği gelişen talihsiz bebek, bu kez Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi’ne yatırıldı.
Amerika’dan donör bulundu
İlaç tedavisi, kemoterapi yapıldı, ama Ceykan’da iyileşme görülmedi. Ceykan’a Türkiye’de bulunmayan bir ilaçla tedavi başlatılırken, bu tedavinin yanıt vermemesi halinde yapılacak kemik iliği kök hücre nakli için de Amerika’dan donör bulundu. Doç. Dr. Mehmet Kantar Türkiye’de bulunmayan bir ilacı deneyebileceklerini öğrenip bu ilacı bulurken, Prof. Dr. Savaş Kansoy da Ceykan’a uyumlu kemik iliğinin bulunması için gerekli yerlere başvurdu. Ceykan’a uygun donör Amerika’daki Michigan Kordon Kanı Bankası’nda bulundu.
Doç. Dr. Kantar, vücudun kendi kendine hücreleri yıkan bu hastalığın kanser olmadığını, ancak kanser gibi seyrettiğini, yapılan tedavilerden de yanıt alamadıklarını söyledi.
Yurtdışında başarılı sonuçlar
Kantar, “Klofarabin adlı bu ilaç, bu hastalığın tedavisinde yeni kullanılıyor. Erişkin kanserlerinde, erişkinlerde lösemide denenmiş bir ilaç. Biz bu hastalıkta yeni deniyoruz. Hastalık kanser değil seyri ona benziyor, çok yaygın tutuluş yapıyor. Hasta çok fazla ateşleniyor, enfeksiyon geçiriyor, kemik iliği çalışmadığı için hücreleri düşük. Tedaviye de yanıtsız, bir türlü hücreleri yükseltemedik, bu ilaca yanıt bekliyoruz. Yurtdışı sonuçları başarılı. İlacı Türk Eczacılar Birliği aracılığıyla getirttik. İkincisini getirtiyoruz. Henüz yanıt yok” dedi.
Prof. Dr. Savaş Kansoy ise bu ilaç tedavisinden yanıt alınamaması halinde ikinci formül olan kemik iliği kök hücre nakline başvuracaklarını söyledi. Kansoy, “Anne ve baba bebeğe donör olamıyor, çünkü dokuları uyuşmuyor. O nedenle akraba dışı donör taraması yaptırdık. Uygun donör Amerika’daki Michigan Kordon Kanı Bankası’nda bulundu. Eğer ilaç tedavisi yanıtsız kalırsa bebeği nakle hazırlayacağız. Umuyoruz ilaç etkili olur, nakle gerek kalmaz” dedi.
Umutla bekliyoruz
Öte yandan yeni ilacın denenmeye başlanmasıyla 20 gündür hasta odasından dışarıya adım atmadıklarını belirten anne Emine Göl, “Bir buçuk yıldır bebeğimle hastanedeyiz. Sayılı günler evimize gittik. Tedavi nedeniyle odadan dışarı çıkmamızda yasaktı. 20 gün sonra odamıza bir yeni hasta geldi. Dört duvar arasında kalmışız, hiç önemli değil. Yeter ki oğlum iyileşsin, günler, aylar yıllarca bir odada kalalım. Ben oğlumun iyileşeceğine inanıyorum. Umutla ilaç tedavisinin sonucunu bekliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!