Çevre ve insan hakları savunucusu Güney Dinç, hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Çevre ve insan hakları savunucusu Güney Dinç, hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2015 10:37

İZMİR Barosu’nun 12 Eylül darbesinden sonraki dönemde başkanlığını yapan insan hakları savunuculuğu, yazarlık ve TİP’te siyaset yapan Avukat Güney Dinç, tedavi gördüğü hastaneye hayatını kaybetti. Ailesi, Dinç için, pazartesi günü tören düzenleneceğini açıkladı.

Haberin Devamı

İzmir başta olmak üzere Türkiye genelindeki önemli davalarda avukatlıklar yapan 12 Eylül askeri darbesinden sonra da baro başkanlığını yürüten Güney Dinç, uzun süredir Koah tedavisi görüyordu. Son olarak geçen 11 Eylül’de, Ege Üniversitesi Hastanesi Göğüs hastalıkları servisinde tedavi altında tutulan Dinç, hayatını kaybetti. Dinç’in acı haberini alan ailesi, sevenleri ve meslektaşları büyük üzüntü yaşadı. Avukatlık mesleğinin yanı sıra siyasetle uğraşan yazarlık yapan Güney Dinç için cenaze töreni de hazırlandı. Ailesi, Güney Dinç’in cenazesinin, pazartesi günü Alsancak Hocazade Cami’nde ikindi vakti kılınacak cenaze namazından sonra Karşıyaka’da toprağa verileceğini açıkladı.

BAŞARILARLA DOLU BİR GEÇMİŞ

Geçmişi başarılarla dolu Güney Dinç, 1936 yılında İzmir’de doğdu. 1958 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Öğrencilik yıllarında yazdığı şiir, öykü ve denemeleri, Şairler Yaprağı, On Üç, Galeri, Salkım, Varlık, Seçilmiş Hikayeler gibi dergilerde yayınlandı. Askerlik dönüşü halk oylaması öncesinde, 1961 Anayasası’nın benimsenmesi amacıyla yürütülen çalışmalara katıldı. 1964 - 1970 yılları arasında Türkiye İşçi Partisi’nin Karşıyaka İlçe Başkanlığı, İzmir İl Başkanlığı ve Genel Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. 1967 seçimlerinde İzmir İl Genel Meclisi Üyesi seçildi. Aynı dönemde DİSK’e bağlı sendikaların avukatlığını yürüttü. 12 Mart Darbesi’nden sonra tutuklandı. Maden-İş Sendikası’nın eğitim seminerinde yaptığı konuşma nedeniyle Ankara ve İzmir Sıkıyönetim Mahkemeleri’nde yargılanarak 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 12 Eylül Darbesi’nden sonra, İzmir Barosu Başkanı seçildi. Üç yıl bu görevde kaldı. Güney Dinç Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları yargısına katılması için çalışmalar yaptı. 1988 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Avrupa İnsan Hakları Komisyonu’nun yetkisinin benimsenmesinden sonra da, bu kuruluşa Türkiye’den gönderilen ilk başvuruların savunmanlığını üstlendi. Güney Dinç’in edebiyat, hukuk ve insan hakları alanındaki kısa yazıları birçok dergi, gazetelerde yayımlandı. TBB’de çeşitli görevlerde bulunan Güney Dinç, 1961 yılından beri İzmir’de serbest avukat olarak çalışıyordu. Mimarlar Odası’nın İzmir’deki hukuk danışmanı olarak, Eriytrai Antik Kenti’nin, İzmir-Konak Alanı’nın yapılaşmaya açılmasını önleyen, İzmir’in simgesi Kordonboyu’nun tarihi sit olarak korunmasını sağlayan, kıyıların ve kamusal varlıkların yok edilmesini önlemeyi amaçlayan bir çok davanın da savunmanlığını yürütmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!