Çalkaya: İnançlar baskı aracı olmamalı

Güncelleme Tarihi:

Çalkaya: İnançlar baskı aracı olmamalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2012 00:00

CHP Balçova İlçe Kongresi’nde İsmail Yıldız ve Aygül Eryılmaz yarıştı. Seçimi, Eryılmaz kazandı.

Haberin Devamı

Ancak kongre, sonucuyla değil, mezhep tartışmasıyla gündeme oturdu. Kongrede kürsüye çıkan Elif Sönmez adlı delege, Yıldız’ın Alevi olduğunu belirterek, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın kongreden bir gece önce Aygül Eryılmaz’ı aday çıkarmasına tepki gösterdi, “Partide Aleviler üvey evlat, Kunta Kinte muamelesi görüyor. Kadın ve gençlik kollarında da yer alamıyoruz” dedi.

Sönmez konuşurken üzerine yürüyüp, kürsüden inmesini isteyen ve “İndirin şu kadını” diye bağıran Çalkaya, sert ve sinirli çıkışıyla şaşırttı. Destek verdiği adayın seçimi kazanmasıyla sinirleri yatışan Başkan Çalkaya, inançlar üzerinden siyaset yapılmasına tepki gösterdiğini belirterek, şöyle konuştu:

Üzerine yürümedim

“Bıçak sırtı bir konu. Ben bu toplumda 17 yaşından beri siyaset yapıyorum. Hem inanç hem etnisite çok tehlikeli bir iş. Bıçak sırtındaki siyasette kelimeleri bile çok özenle seçmelisiniz. Bir toplumsal baskı da uyandırır bu. İnsanları, bireyleri özgür olmaktan çıkarır. Bu tip siyasete karşıyız. Alevi inancındaki insanlar olmadan CHP’nin kolu kanadı kırılır. Bunlarsız parti yürümeyebilir ancak şuna karşıyım. Bu parti herkesin özgürce örgütlendiği ve bir yere gelebileceği bir yer olmalı. Bu ilçede daha önce Alevi kökenli Ali Yiğit ilçe başkanlığı yapmış. CHP’yi kimse değiştiremez. CHP’nin kendi kuralları var. Bizim korkumuz bir algı uyandırmak üzerine. Benim tedirginliğim o. Beni bu kentte insanlar Alevi olarak biliyor. Ancak ben Alevi değilim. Biz bir inanç ve ideoloji etrafından toplanmış bir insanız. Ortak payda CHP’li olmak. Ben üzerine yürümedim. Bir an önce indirip orada bir kelime konuşmak istedim. Bu parti inançların üzerine kurgulanmış bir parti değil. Bu partinin bir ideolojisi var. Sosyal demokrat bir parti. İsmail Yıldız’ın konuyla alakası yok ama içlerinden bir iki yanlış çıkabilir. Ben o yanlışı düzeltmek için oradaydım. Benim ne Yıldız’a, ne ona oy verenlere tepkim olur. İnsanlar inançlarını özgürce söyleyebilirler. Bunu bir baskı aracı olarak kullanmamalılar. Bu, benim için de geçerli.”

Haberin Devamı

‘Çekil’ demedim

Haberin Devamı

Çalkaya, İlçe Başkanı Murat Cihan’ın adaylıktan çektirilip yerine kongreden bir gece önce Eryılmaz’ın çıkarılmasını örgütün ‘dayatma aday’ olarak algıladığı hatırlatılınca, “İlçe kongrelerinin kendilerine özgü stratejileri olabilir. Gece çekilmemiş olsaydı belki salonda çekilecekti. Aylardır iki aday birleşsin, tek liste çıksın istedim. ‘Birleşsin’ dedim, ‘Çekilsin, ayrılsın’ demedim. Benim tavrım buydu. Birleşmeyince farklı gelişmeler oldu. Ben tek başıma değil, bir ekiple siyaset yapıyorum. Gecenin bir saatinde oturdular konuştular, ‘Bu arkadaşın çıkması daha uygun’ dendi” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!