Büyük Menderes taşkını yaban hayatını da etkiledi

Güncelleme Tarihi:

Büyük Menderes taşkını yaban hayatını da etkiledi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2012 13:53

Haberin Devamı

Ege Bölgesi'nde aybaşından beri etkili olan sağanak yağışlar nedeniyle suları yükselen Büyük Menderes nehri, sadece tarım arazilerini değil yaban hayatını da olumsuz etkiledi. Yuvaları su altında kaldığından bir adacığa sığınan ikisi yavru dört porsuk çevreciler tarafından görüntülendi.

Nehrin taşması sonucu adeta denize dönen Söke Ovası'nda başta Burunköy, Akçakaya ve Nalbantlar köylerine ait olmak üzere toplam 80 bin dekar alan sular altında kaldı. Büyük Menderes nehrinin geçen hafta 6.10 m. olan su yüksekliği, yağışların durmasının ardından bugün (Salı) 5.70 m. olarak ölçüldü. Taşkın sadece tarım arazilerini etkilemekle kalmadı, aynı zamanda yaban hayatını da vurdu. Tilki, çakal, tavşan, saz kedisi, porsuk gibi birçok hayvana ev sahipliği yapan Söke Ovası'nda taşkınlarla tüm hayvanların yuvaları sular altında kaldı. Bazıları kaçarak yüksek yerlere çıkarken, bazıları küçük adacıklara sığındı.

Haberin Devamı

Burunköy Burç mevkiinde etrafı sularla çevrili ve ancak tekneyle gidilebilen küçük bir adacıkta ikisi yavru dört porsuk kameralara yansıdı. Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), adacıkta buldukları çalı çırpılardan yuva yapmaya çalışan porsukları koruma altına aldı. EKODOSD Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Kavak, “Ekolojik denge ve besin zincirinde önemli yere sahip olan bu porsuklara, sular çekilinceye kadar beslenmeleri konusunda yardımcı olacağız” dedi. Kavak, tıpkı bu porsuklar gibi çok sayıda hayvanın yuvasının da sular altında kaldığına işaret etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!