Bugün söz onlarda

Güncelleme Tarihi:

Bugün söz onlarda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2010 00:00

Dünya Engelliler Günü tüm yurtta olduğu gibi İzmir ve Ege’de de törenle kutlandı. Bugün onların devlet yetkililerinden istekleri vardı.

Haberin Devamı

Engellilerin sesi Sinem

İZMİR’de emekli öğretmenler Şahine- Mehmet Özdemir’in 1996’da dünyaya gelen kızları Sinem’e üç yaşında genetik bir kas hastalığı tanısı konuldu. Sinem, ikizi Saygın’la yürüyerek başladığı Girne İlköğretim Okulu’nun 4’ncü sınıfında güçsüzleşen kasları yüzünden önce yardım, ardından yürüteç desteğiyle ayakta durmaya çalıştı, 11 yaşında tekerlekli sandalyeye mahkum oldu.
İl Milli Eğitim Müdürü sürprizi
Bozulan asansör onarılmayınca Sinem, ikiziyle engelliler için asansör ve tuvalet bulunan Ali Kaya İlköğretim Okulu’na geçti, bu yıl mezun oldu. Baba Özdemir, iki yıl önce kalçası kılırıp iki kez ameliyat olan ve sol ayağının üzerine basması yasak olan Saygın’ı Rotary Anadolu Teknik Lisesi’ne kaydettirdi. Ancak SBS’de 347 puan alan Sinem için Karşıyaka’da geçen yıl açılan Suzan Divrik Kız Teknik ve Meslek Lisesi dışında uygun okul bulunamadı. Sinem, engelli rampası, tuvalet ve asansörü olan okulun Radyo Televizyon Bölümü’nü ilk ve tek tercih olarak yazdı.  Ancak Sinem, Anadolu statüsünde olup sınavla öğrenci alan bölümün 30 kişilik kontenjanına giremedi, yedekte kaldı. Sinem, başta Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu olmak üzere herkesten destek aradı, bulamadı. Sonunda şans Sinem’in yüzüne güldü, üç azil aday kayıp yaptırmayınca açık kontenjan onun oldu. Sinem, asansörünü, tuvaletini kullanabildiği okulun mutluluğunu yaşarken, İl Milli Eğitim Müdürü Ragıp Üye, Dünya Engelliler Günü’nde sürpriz yaptı. Üye, okulda ziyaret edip, güzel kompozisyonlar yazması için kalem armağan ettiği Sinem’den sorunları ve istekleri sordu.

Destek istedi

Haberin Devamı

Sinem, özellikle tekerlekli sandalyeli öğrencilerin ulaşım sorunu yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi:  “Bazı belediye otobüsleri, engellilerin rahat binip inebileceği şekilde düzenlendi. Bu otübüslerden yararlanmak için hem ESHOT Genel Müdürlüğü’ne hem de Karşıyaka Halk Meclisi aracılığıyla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yazılı istekte bulunduk. Ama yanıt alamadık. Beni babam getirip götürmek zorunda. O nedenle de çok ihtiyacımız olmasına karşın çalışamıyor. En büyük sorunumuz bu, çözülmesi için sizden destek istiyoruz.” Üye, engelli öğrencilerin okullarda yaşamlarını kolaylaştıracak önlemleri almaya çalıştıklarını söyledi, “Engelli rampası ve tuvaleti yapılmayan okulumuz kalmadı. Yeni okullarımızda da asansör mevcut. Ancak Sinem’in ve onun durumundaki öğrencilerin ulaşım sorunu önemli, çözümü için gerekli girişimleri yapacağız. Belki böyle öğrenciler için okul giriş, çıkış saatlerinde servis konulabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bizde bu dünyanın vatandaşıyız

İZMİR’de, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk koyan engelililer talep ve beklentilerini de dile getirdi.
Törene katılan engelli eğitim merkezleri ve derneklerinin üyeleri Atatürk Anıtı’na Çelenek koydu, saygı duruşunda bulundu.
Lise isteği
İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Erdoğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zekeriya Ertaş’ın da katıldığı törende engelliler, kendilerinin de toplumun bir parçası olduklarını, saygı gösterilmesi ve destek verilmesi gerektiğini dile getirdi. İzmir Sağırları Koruma ve Kalkkındırma Derneği üyeleri, “Televizyondaki her türlü Türk dizisinin altına altyazı istiyoruz. İşitme engelliler lisesi istiyoruz. Banka, polis merkezi ve hastanelerde işitme engelliler için işaret dili bilen tercüman istiyoruz. Yerli ve ulusal kanallarda haber bültenlerinde işaret dili tercüme istiyoruz’ yazan dövizler açtı. İşitme engelliler için işaret dili çevirisinin de yapıldığı törende konuşan Hasan Tahsin İş Okulu öğrencisi Çağrı Korkmaz, “Yapamadıklarımla değil yaptıklarımla aranızdayım. Ben yaşamlarınızın bir parçasıyım” diyerek toplumdaki engelli gerçeğine dikkat çekti. Aşık Veysel Körler Okulu öğrencisi Rabia Sarı da, “Braille alfabesi”nden kabartma harflerle okuduğu şiirinde “Tutup elimizden anahtarı olun geleceğimizin. Farkımız yok sizlerden” dedi.
Harika gösteri
İl Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Müdürü Zekeriya Ertaş ise İzmir’de yaşayan engelli vatandaşların Türkiye’nin diğer yerlerindekilere kıyasla daha şanslı olduğunu vurgulayarak, toplumsal duyarlılığın artması gerektiği söyledi. İzmir Valiliği İzmir İş Eğitim Merkezi’nden Kekeçe Grubu (Kendi kendine çal), “beden perküsyonu” dinletisiyle törene katılanlardan büyük alkış aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!