Bu bir rekor

Güncelleme Tarihi:

Bu bir rekor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2014 13:35

İZMİR’de Metrosu’nda 27 Temmuz’da Fahrettin Altay istasyonunun hizmete girmesi, aktarmalı ulaşım sisteminin etkisiyle yolcu sayısı bir ayda 100 bin arttı. Haziran’da günde 200 bin yolcu taşıyan metro Eylül ayı başında 300 bin yolcu sayısına ulaştı. Sabah ve akşamüstü istasyonlarda zaman zaman izdiham yaşanan metroda Ekim ayında vagon sayısının 77’den 87’ye çıkmasıyla rahatlama hedeflendi.

Haberin Devamı

Toplu ulaşım sisteminde aktarmanın raylı sisteme entegrasyonunu arttıran sistemin devreye girmesi ve İzmir Metrosu’nun Evka-3 Fahrettin Altay arası 20 km’li hat üzerinde çalışmaya başlamasıyla İzmir’de raylı sistemi kullanan yolcu sayısında artış gerçekleşti. Haziran ayında 200 bin yolcu taşıyan İzmir Metrosu Eylül ayı başında günde biletli 296 bin yolcu taşıdı. Ücretsiz yararlananlar yolcularla bu sayı 300 bine yolcuya ulaştı. Buna bağlı olarak Aliağa-Menderes arası çalışan banliyö sistemi İZBAN’ın da yolcu sayısı Haziran’da 200 bin yolcudan Eylül ayı başında 227 bine yükseldi.

Metro’da Fahrettin Altay İstasyonu ilk açıldığı hafta 15 bin yolcu ortalamasıyla çalışırken, Ağustos ayı sonunda 25 bin günlük yolcuya ulaştı. Eylül ayının ilk 5 günü ise Fahrettin Altay İstasyonu’ndan binen yolcu ortalaması 30 bini geçti. En yoğun istasyon olan ve İZBAN hattıyla aktarma yapılan Halkapınar İstasyonu’nda ise Temmuz ayında 20 bin olan yolcu ortalaması, Ağustos ayında 33 bine çıktı. Eylül ayı başında ise 38 bine ulaştı. Eylül ayında Çankaya İstasyonu 31 bin, Bornova 30 bin, Üçyol 24 bin yolcu olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Fahrettin Altay İstasyonu’nun devreye girmesi, aktarmalı sistem gibi köklü değişiklerin yanısıra Eylül ayı başında İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açık olması, öğrencilerin dershanelere gitmeye başlaması gibi etmenler de yolcu sayısını etkiledi. Eylül ayı ortasında okulların açılmasıyla da raylı sistemdeki yoğunluğun sürmesi, kullanıcı sayısının artması bekleniyor. Sabah ve akşam yoğun saatlerde metro istasyonlarında yaşanan izdihamların ise hizmet veren 77 vagon sayısının Ekim ayında gelecek yeni 10 vagonun eklenerek 87’ye çıkması, dört buçuk dakikada bir olan yoğun saatlerdeki sefer aralığının kısaltılmasıyla çözülmesi planlandı.

ALEV: 10 VAGON DAHA DEVREYE GİRECEK

İzmir Metrosu Genel Müdürü Sönmez Alev, "Yeni aktarmalı sistem ve metronun tüm istasyonlarının açılmasından sonra yolcu artışını bekliyorduk. Sistem işliyor. Kısa süre sonra 10 vagonumuz daha hizmete girecek. Yoğun saatlerde yolculuklara etkisi olacak. Ayrıca 85 vagonluk yeni bir ihaleye çıkılacak. Önümüzdeki süreçte yapılacak Narlıdere hattının da ihtiyaçları için hazır hale gelinecek. Eskiden 3 vagonlu diziler çalışıyordu. Sonra dörde çıkarmıştık. Artık 5 vagonlu dizilere geçtik" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!