Bosch’un rakibi yine kendisi

Güncelleme Tarihi:

Bosch’un rakibi yine kendisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2012 00:00

Geçtiğimiz haftalarda 500 bininci kombiyi üreterek kendi rekorunu kıran Bosch Termoteknik Manisa Fabrikası, 34 ülkeye ihracat yapıyor.

Haberin Devamı

MANİSA’da 1992 yılından bu yana, 109 bin metrekare toplam alan üzerinde, Türkiye’nin ve Avrupa’nın üretim üssü olarak faaliyet gösteren fabrikada gazlı şofben, yoğuşmalı ve konvansiyonel kombi cihazları ile komponentlerin üretimi gerçekleştiriyor.

Son dönemde artan talebe bağlı olarak yoğuşmalı kombi üretimine ağırlık veren fabrikadan, Avrupa’nın yanı sıra Kafkaslar’dan Ortadoğu ve Körfez bölgesine kadar uzanan oldukça geniş bir coğrafyada 34 ülkeye ihracat yapılıyor. Bosch fabrikası üretiminin yüzde 30’unu Türkiye’de satarken, ihracatta Almanya yüzde 18 ve İngiltere yüzde 17’lik payları ile yerli pazarı takip ediyor. İspanya, İtalya, Çin, Rusya da ihracat yapılan ülkeler arasında bulunuyor.

Talep yoğuşmalıya

Fabrika Teknik Müdürü İrfan Bayrak, üretilen yeni nesil kombilerin, pazarın büyümesinde önemli rol oynadığını belirterek, “2009’daki küresel kriz nedeniyle yavaşlayan ısıtma pazarındaki büyümenin yeniden artışa geçtiğini görüyoruz ve Türkiye pazarında kombi satışlarının artacağını düşünüyoruz. Talep, ekonomik ve çevreci özelliklerinin öne çıkması nedeniyle yoğuşmalı kombilere kayıyor. Halen pazarda yaklaşık yüzde 20 paya sahip bulunan yoğuşmalı kombilerin giderek daha fazla tercih edileceğini öngörüyoruz” dedi.

752 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Haberin Devamı

Manisa fabrikasının, güçlü kapasitesiyle Bosch Termoteknik’in hem iç pazardaki, hem de yurtdışındaki faaliyetlerine yetecek üretimi gerçekleştirdiğini belirten Bayrak, “Bosch Termoteknik ailesi olarak, 500 bininci kombiyi üreterek çok önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktık. Geçtiğimiz yıl çalışan sayısı yüzde 20 artan fabrikamızda, bugün 752 kişi çalışıyor. Bosch Manisa Fabrikası, tüm dünyaya yaptığı satışla ihracatçılar sıralamasında 57’nci sırada” dedi.

AR-GE YATIRIMI

Bosch Termoteknik Manisa Fabrikası’nın aynı zamanda bir Ar-Ge Merkezi olarak da faaliyet gösterdiğini belirten Bayrak, “Bosch Grubu olarak, attığımız her adımda, üründe, hizmette ‘Yaşam İçin Teknoloji’ sloganı çerçevesinde ilerliyoruz. İnovasyon ve Ar-Ge’ye büyük önem veriyor, ciddi yatırımlar yapıyoruz. Son 5 yıl içerisinde toplam Ar-Ge harcamamız 15.8 milyon Euro oldu. Önümüzdeki iki yıl içerisinde ise Ar-Ge harcamasının 10 milyon Euro’yu aşması bekleniyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!