Bodrum Cup'ın 27 yıllık takipçisi Harika Hollandalı

Güncelleme Tarihi:

Bodrum Cupın 27 yıllık takipçisi Harika Hollandalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2015 18:00

BİR yelken yarışının çok ötesinde Bodrum Cup. Bu sene yarın (19 Ekim) başlayacak 27’nci Budrum Cup yarışları 24 Ekim’de sona erecek. Bir milyon dolardan fazla bir bütçeyle yapılabilecek büyük bir organizasyon Bodrum’da gönül koyanların imece usulü desteğiyle 27 yıldır aralıksız sürüyor.

Haberin Devamı

100 yelkenli ve bin 500 kişi bir hafta boyunca Yunan adaları ve Türk suları arasında yarışırken festival havasındaki etkinliklerle süslenen Bodrum Cup, dünyadaki benzerleriyle aşık atar duruma geldi. Bodrum Cup’a yurtdışından da çok sayıda katılımcı var. Ancak içlerinde biri var ki, o 27 senedir hiç peşini bırakmamış. Hollandalı Joan Heesbeen, hiçbir yarışı kaçırmadı, üstelik yarışlar için Bodrum’dan tekne kiralıyor ve para harcıyor. Bu sene de Bodrum Cup’ta yarışacak olan Heesbeen, “Rakiplerimizi tanır, güzel guletleri, tekneleri görmekten zevk alır, onları yelkenlerinden tanırız. Ceviz kabuğu gibi bir tekneyle açık denizde Yunanistan’a geçmek oldukça zordur. Bu sene de gerçek kupayı kazanmayı ümit ediyoruz. Kazanamazsak korkarım gelecek yıl yine geleceğiz” diyor.

Haberin Devamı

Bodrum Cupın 27 yıllık takipçisi Harika Hollandalı

FARKLI BİR HEYECAN

Joan Heesbeen, Bodrum Cup öncesi hikayesini ve yarışların 27 yılını şu sözlerle anlattı:
“Çernobil 1986’daydı−Tussock Cruising’le yelkene çıktığım ilk yıldı bu. Hatırlıyorum, çünkü işi dolayısıyla gemi seyahatine çıkacak olan bir kız arkadaşıma gece elbisesi alırken yardım etmiştim. Elbiseyi kaptan yemeğinde giyecekti. Sonunda Çernobil yüzünden gitmemişti. Arkadaşım Cora ile tanıştığımız ilk seferden sonra mürettebatın ve diğer insanların neler konuştuğunu biraz olsun anlayabilmek için Türkçe dersleri alıp geri gitmeye karar vermiştik. O zamanlar Amsterdam’da yaşıyordum ve seyahat acentasında şeftim, Tussock’u duyduğumda hoşuma gidebileceğini düşündüm. Çok iyi bir fikirdi, güneş ve deniz her zaman iyi bir tatilin unsurlarıdır; çocukluğumda da tatile hep deniz kıyısına giderdik. Sonuçta Türkiye’ye tekrar geldik ve kendimi bir şekilde The Bodrum Cup’ın içinde buldum. The Bodrum Cup hep nasıl kazanılacağı üzerine planlar yapılan, normal bir haftadan daha fazla heyecan taşır. Her günkü başlangıç yeni bir şeydir. En iyi başlangıç noktamız neresi? Rüzgar nasıl olacak? Yelkenlerden nasıl daha fazla iş çıkarabiliriz (daha fazla risk)? Guletin koşuşturan ayaklar için nasıl daha güvenli hale getirilebileceği. Bu günlerde yüzme yoktur, normal saatte öğle yemeği de... Onun yerine sayısız tekne ve yelkenin oluşturduğu güzelim bir görüntü ziyafeti çekeriz.

Haberin Devamı

Bodrum Cupın 27 yıllık takipçisi Harika Hollandalı

YELKENLERDEN TANIRIZ

Bugünlerde karada önceki yıllardan ya da yeni ‘arkadaşlar’ görebilirsiniz. Rakiplerimizi tanır, güzel guletleri, tekneleri görmekten zevk alır, onları yelkenlerinden tanırız. Son birkaç yıldır birçok şey değişti, kurallar, handikaplar, Yunanistan’ın rotaya dahil edilmesi, yabancı katılımcıların sayısıyla birlikte İngilizce iletişimin artması, The Bodrum Cup yönetimi, sponsorlar... Bir günü atlayabilirsiniz, ama ceviz kabuğu gibi bir tekneyle açık denizde Yunanistan’a geçmek oldukça zordur, bürokratik işlemler ve gümrükteki bekleyişlerden de haberiniz olsun. Biz yine Ventus Sailing’den Borina 1 ile çıkıyoruz ve aramızda başkalarının yanı sıra birlikte defalarca En Fantezi Kostüm yarışmasını kazandığımız Hollandalı kızlar da olacak.

Haberin Devamı

GELECEK YIL TEKRAR

Bu yıl da (her yıl olduğu gibi) kaptan Mehmet Ali Özkıvrak ve mürettebatının ellerinden geleni yapacaklarını, bizim de rüyamızı gerçeğe dönüştürmek için kah yüksek tarafa oturarak, kah başka komutları yerine getireceğimizi bilerek, gerçek kupayı kazanmayı ümit ediyoruz. Hem Ventus Sailing, hem bizler için çok sevindirici olur bu. Kazanamazsak korkarım gelecek yıl yine geleceğiz... Ta ki... Yıllar geçtikçe insanlar da geçti ve bana The Bodrum Cup’ı sevdirenlere teşekkür etmek istiyorum. Mehmet Yavaş, Mustafa Toker, Nedim Danacı, Kemal Gökal, Erman Aras, Ali Öz, yelkenleri ve halatları düzenlemek için o kadar çabalayan mürettebat, Mehmet ve Süleyman Köylü ve daha birçokları...”

Haberin Devamı

BARIŞ VE DOSTLUK ETABI

Bu yıl 27’nci kez düzenlenecek olan Uluslararası Bodrum Ahşap Yat Yarışları yarın (19 Ekim) başlayıp 24 Ekim’e kadar Bodrum - Gümüşlük - Leros Adası - Yalıkavak etabında yapılacak. Era Yat, Bodrum Belediyesi ve Yunanistan’ın Leros Adası Belediyesi’nin organizasyonu ile gerçekleştirilecek olan festivale bu yıl yüzün üzerinde teknenin katılması bekleniyor. Yarışmanın ilk etabı olan Bodrum - Gümüşlük etabına bu yıl kaybettiğimiz efsane denizci Sadun Boro’nın, Leros Adası’nda yapılacak yarışlara da “Barış ve Dostluk” adı verildi. Organizasyon içinde ayrıca, Gökhan Türkmen ve Ayhan Sicimoğlu konserlerinin yanı sıra bu yıl Bodrum ile ilgili kitaplarını piyasaya süren Bodrum’un Son Süngercisi Aksona Mehmet Baş, ünlü turizmci Hüseyin Ayaz ve yazar Erdoğan Kayalar ile Cezmi Çoban’ın da imza günü etkinliği, Instagram ve yemek yarışmaları da yapılacak... 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!