Bir tesadüf 4 yaşam

Güncelleme Tarihi:

Bir tesadüf 4 yaşam
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Anestesi Uzmanı Zeki Çökmez, Aydın Otoyolu'ndaki kazada kalbi duran Zafer Bozkurt'u anında yaptığı müdahaleyle hayata döndürdü, gencin organlarıyla 4 kişi yeniden sağlık buldu.

ORGANLARIYLA 4 kişiye hayat aşılayan Zafer Bozkurt'un kazada parçalanan otomobilden cesedinin çıkarıldığı, arkalarından gelen araçtaki Anestezi Uzmanı Yard. Doç. Dr. Zeki Çökmez'in talihsiz genci kalp masajı ve suni solunumla yaşama döndürdüğü ortaya çıktı.

Test sürüşünde

ENDÜSTRİ Mühendisi 30 yaşındaki Bozkurt, cuma günü test sürüşü yapacak arkadaşı Devrim Sönmez'in kullandığı otomobile bindi. İkili, deneme için Aydın Otoyolu'na çıktı. Ancak Torbalı girişinde aşırı hız nedeniyle kontrolden çıkan otomobil kamyonun altına girdi. Sönmez, olay yerinde öldü.

Kalbi durmuştu

BİRKAÇ dakika sonra kaza yerinden tesadüfen geçen EÜ Hastanesi Anestezi Kliniği'nden Dr. Zeki Çökmez ilk müdahaleyi yapmak için kazazedelerin yanına geldi, hava yastığına ve kemere karşın başını cama çarpan Bozkurt'u çıkarttı. Gencin duran solunum ve kalbini masajla çalıştırdı.

1.5 saat uğraştı

KAZA olmadan birkaç dakika önce test sürüşü yapılan otomobilin hızla yanından geçtiğini belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Zeki Çökmez, ‘‘Kazanın olduğu gün çok kuvvetli rüzgar vardı. 110 kilometre hızla otobanda giderken yanımdan bir otomobil öyle hızlı geçti ki, markasını bile farkedemedim. Sanırım 4 - 5 dakika sonraydı, o otomobili bir kamyonun altında gördüm. Hemen otomobilden çıkarak yardıma koştum. Şoför otomobile iyice sıkışmıştı. Yanındakini kurtarmak için çevremdekilerden emniyet kemerini kesmek için bıçak istedim. Dışarı çıkardığımızda kalbi atmıyor, nefes almıyordu. Başını hava yastığına ve kemere karşın cama çarpmış. O an beyin ölümü olabileceğini anladım. Her şeye rağmen kurtarabileceğimi düşündüm’’ diyerek, şöyle devam etti:

‘‘ÖNCE kalbine masaj yaptım. Kalbini döndürdüm. Ağzından, burnundan kan gelmişti. Ağzı pıhtı kan doluydu. Çevredekilerden mendil istedim. Elimi ağzına sokup kağıt mendille biriken kanları temizledim. Nefes yolu açıldıktan sonra suni teneffüs yaptım. Ambulans gelene kadar yaklaşık 1.5 saat uğraştım. Masaj ve suni solunumdan sonra kalbi çalışmaya, nefes almaya başladı. Ambulansa koyup gönderdik. Ben de yoluma devam ettim. Ertesi günü Hürriyet Gazetesi'nde kazayı okudum, gencin hayatta olduğunu, hastanede tedaviye alındığını öğrendim. Çok sevindim. Bugün hastaneye geldiğimde ise arkadaşlarım organ nakillerini söyledi. Eğer gence müdahalede 5 dakika geç kalsaydım organları da işe yaramayacaktı. O kurtarılamadı, ama organları 4 hayat kurtardı.’’

Nakiller başarılı

KATILDIĞI otomobil test sürüşü sırasında geçirdiği kazadan sonra Dr. Zeki Çökmez'in kalp masajı ve suni solunumla hayata döndürdüğü 30 yaşındaki Endüstri Mühendisi Zafer Bozkurt, kaldırıldığı Ege Üniversitesi Hastanesi'nde iki gün ölüm kalım mücadelesi verdi. Ancak genç mühendis tüm çabalara karşın kurtarılamadı. Beyin ölümü gerçekleşen gencin vasiyeti üzerine organları ailesi tarafından bağışlandı. Organ nakli ekibi hemen harekete geçerek uygun hastaları belirledi. Talihsiz mühendisin kalbi, Doç. Dr. Ahmet Hamulu başkanlığındaki ekip tarafından bir bisküvi şirketinin bölge müdürü olan 22 yaşındaki Sevda Kutlu'ya nakledildi. Karaciğer, Doç. Dr. Yaman Tokat ve ekibi tarafından Ahmet Semih Sümer'e, böbrek de Doç. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun başkanlığındaki ekip tarafından Ayten Küçük'e takıldı. Diğer böbrek ise Adana'da uygun bir hastaya nakledilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!