Bir festival böyle geçti

Güncelleme Tarihi:

Bir festival böyle geçti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2012 10:34

Kuruluşunun 50'inci yılını kutlayan Hollanda Ulusal Balesi, Giselle Operasını 26'ıncı Uluslararası İzmir Festivali Kapsamında Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda sergiledi.

Haberin Devamı

· Tarihi İzmir Sigara Fabrikası, Efes Ticaret Agorası, İzmir Ekonomi Üniversitesi Açıkhava Gösteri Merkezi ve Çeşme Marina, festival mekanları arasına girdi.
· Tarihi İzmir Sigara Fabrikası, festival açılış etkinliğinin yanısıra 20 gün süreyle dijital sanatın en seçkin örneklerinden biri olan, ‘Re-Rite Ses ve Video Enstalasyonu’na ev sahipliği yaptı.
· 20 günde Philharmonia Orkestrası, Stravinsky’nin ‘Bahar Ayini’ni tam 411 kez çaldı.
· İzmir Sigara Fabrikası’nın temizlenmesi ve etkinliğe hazırlanması için 17’si teknik adam 30 kişi bir hafta gece gündüz çalıştı.
· En renkli etkinlikleren Rock Konçerto, festivalin bir üniversite kampüsünde yaptığı ilk gösteri idi.
· Alexander Markov, Rock Konçerto’nun festivalde seslendirilebilmesi için eserini revize etti.
· Camerata Salzburg’a solist olarak katılan ve Arkas Trio’nun da mensubu olan keman sanatçısı Tuncay Yılmaz, aynı festivalde iki konser veren ilk sanatçı olarak festival tarihine geçti.
· Çeşme Marina, Polonyalı Kroke Konseri ile festival mekanları arasına katıldı. Marinada Kroke için 40 metrekarelik yüzer sahne yapıldı. Topluluk botla yanaştıkları sahnede kariyerlerinin ilk su üstü konserini verdi.
· Pink Martini, dinleyenlerinin yüzde 99’unu oynatmayı başardı.
· Uluslararası İzmir Festivali teknik ekibi Viyana Filarmoni Orkestrası için Efes Antik Kenti Ticaret Agorasına iki gün içinde gece gündüz çalışarak dev bir sahne kurdu.
· Festival Teknik Müdürü Tayfun Çebi’nin tasarladığı 200 metrekarelik sahneyi oturtmak için agoranın düzgün olmayan zeminine ahşap ızgaralar döşendi. Izgaraların üzerine üç kademeli sahne oturtuldu.
· Arka fonunda Celsus Kütüphanesi’nin yer aldığı sahneden en iyi ses kalitesini elde etmek için 350 metrekare şeffaf ses perdesi kullanıldı. Ayrıca iki katlı jüt rüzgâr perdesiyle sahne rüzgardan da korundu.
· Sahne aydınlatması SVL’nin kurduğu 8 metrelik traslara asılan 430 Kilovat ışık kullanıldı.
· Çağımızın en saygın şeflerinden Herbert Blomstedt 85 yaşına rağmen son derece dinamik yorumuyla dikkat çekti. Blomstedt en keyifli konserlerinden birini verdiğini söyledi.
· İsveç Kraliyet Akademisi’nin seçilmiş bir üyesi olan Blomstedt, 2003’den bu yana Almanya’nın “FederalCross of Merit” nişanına sahiptir.
· Hollanda Ulusal Balesi’nin 101 dansçısından 65’i Giselle’de görev aldı.
· 65 dansçı 105 dakikalık gösteri sırasında toplam 250 kostüm değiştirdi.
· Kostümlerin tümü dansçıların ölçülerine göre 8 ayda elde dikildi.
· Giselle’in dekor ve kostümleri, dansçı, koreograf, ressam ve heykeltıraş olarak önemli bir isme sahip olan Hollandalı Sanatçı Toer van Schayk’ın.
· 50 yıllık tarihinde ilk kez açıkhavada temsil veren Hollanda Ulusal Balesi, 2 gece prova alıp sahne trafiğini mekana göre yeniden düzenledi. Açık havanın her iki yanı dev siyah fon perdeleriyle kapatılarak dansçılar için kulis girişleri yaratıldı. Tiyatronun sağ ve sol yanlarına denk gelen 1500 koltuk satıştan çekildi. İzleyenler sahneyi en iyi gören alana oturtuldu.
· Giselle Balesi’nin hayranlık uyandıran ışığı için 10 kişilik ekip 5 gün çalıştı.

Haberin Devamı

Bir festival böyle geçti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!