Bir dünya eylemi

Güncelleme Tarihi:

Bir dünya eylemi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bergama’daki çevreci köylüler, Birleşmiş Milletler’in Johannesburg’daki toplantısına internetten mesaj geçip siyanürlü altınla mücadeleyi uluslararası platforma taşıdı

EUROGOLD, Bergama'da siyanürlü yöntemle altın madeni işletmeye hazırlanırken, buna karşı çıkan köylüler Güney Afrika Cumhuriyeti'nde kalıcı organik kirleticilerin sınırlandırılmasıyla ilgili toplantıya mesaj gönderdi.

İnternet kuyruğu

NARLICA'da Greenpeace'nin kurduğu masadaki bilgisayarın önünde sıraya giren köylüler, internet ortamında isimlerini yazarak, ‘‘Siyanürlü yöntemle altına hayır’’ dedi. Mesajlar, Johannesburg'daki toplantıda dev ekrana yansıdı.

6 ülkeyle birlik

ABD, Filipinler, Taylan, Çin, Lübnan ve Brezilya'nın yanı sıra, Türkiye'de sadece Bergama'dan gerçekleşen sanal eylemle köylüler, Güney Afrika'da toplanan 100'ün üzerinde hükümet temsilcisine mesajlarını gönderdi.

Öğrenci sloganı

EYLEME Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İskender Büyükçolak ve Petkim İşyeri Temsilcisi İbrahim Doğan da destek verdi. İlköğretim okulu öğrenciler de köylüler mesaj geçerken, ‘‘Siyanürlü altına hayır’’ diye bağırdı.

Dünyaya çevre mesajı

SİYANÜRLÜ altına karşı 11 yıldır savaş veren Bergamalı köylüler, bu kez uluslararası eyleme imza attı. Köylüler, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Johannesburg'ta düzenlenen kalıcı organik kirleticilerin sınırlandırılmasıyla ilgili Birleşmiş Milletler toplantısına, çevre örgütü Greenpeace aracılığıyla, internet üzerinden, ‘‘Siyanürlü yöntemle altın üretimine hayır’’ mesajı iletti.

İnternetle mesaj

EUROGOLD'un altın madenine karşı eylemlerini sürdüren çevreci köylülerden 600'ü, dün saat 08.00'de Bergama'nın Narlıca Köyü'nde toplandı. Bergamalılar, Greenpeace'in köy meydanına kurduğu masada, internet ortamında isimlerini yazarak, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 100'ün üzerindeki hükümet temsilcisine doğrudan mesaj gönderdi. Mesajların, toplantıda kurulan dev ekrana yansıdığı belirtildi. Greanpeace'nin bu eylemi Türkiye'de sadece Bergama'dan yapıldı, aynı anda ABD, Filipinler, Tayland, Çin, Lübnan ve Brezilya'da da gerçekleştirildi. Eyleme Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İskender Büyükçolak ve Petkim İşyeri Temsilcisi İbrahim Doğan destek verdi. İlköğretim okulu öğrenciler de mesajlar geçilirken ‘‘Siyanürlü altına hayır’’ diye bağırdı.

Greenpeace destekledi

GREENPEACE Akdeniz Ofisi Toksik Maddeler Kampanyası Sorumlusu Tolga Temuge, ‘‘Bergama'daki bu yerel eylem, uluslararası eylemler zincirinin bir ayağı. Dünyanın her yerinden zehirli kirliliğe maruz kalmış yörelerin insanları, Johannesburg'taki toplantıya bugün mesaj iletiyor. Greenpeace de 40 eylemcisiyle, BM toplantısına katılan hükümet temsilcilerinin kalıcı bir anlaşmaya varabilmesi için Güney Afrika'da eylem yapıyor. Bergama köylüleri, mücadeleyi bugün uluslararası platforma taşıyor’’ dedi.

TEMUGE, dünya kimya endüstrisinin, canlıların vücutlarında her geçen gün artarak biriken kalıcı kirleticileri üretmeye devam ettiğini ifade ederek şunları söyledi:

‘‘BU hafta hükümetler, Johannesburg'ta biraraya gelerek, insanların en temel hakkı olan kimyasal kirlilikten arınmış olarak yaşayabilmeleri için atılacak adımları görüşecek. Hükümetler, artık kimya endüstrisinin çıkarlarını değil, bireylerin temiz ve güvenli çevrede yaşama hakkını savunmalı. Görüşmeler başarıyla sonuçlandığı taktirde BM çevre programı tarafından belirlenmiş acil önlem gerektiren 12 zehirli kimyasal ile başlayarak, kalıcı organik kirleticilerin üretimi ve kullanılmasına küresel yasak getirilecek. Gündemin öncelikli kimyasallarından dioksinlerin insanlarda kansere neden olduğu biliniyor. Dioksinler Petkim'deki gibi klorlu bileşiklerin üretimi sırasında oluşur ve çevreye yayılır. Bu toplantıya, Türkiye adına bir heyet katılmadı. Çevre Bakanlığı ödenek yetersizliği yüzünden uzman grubu gönderemedi. Bu Türk hükümetinin çevre ve insan sağlığına bakışını da net şekilde ortaya koyuyor.’’

Narlıca Köyü'nde toplanan Bergamalılar, Greanpeace'nin masasının önünde uzun kuyruk oluşturdu, Güney Afrika'daki toplantıya ‘‘Siyanürlü altına hayır’’ mesajı gönderdi. Birbirinden ilginç sayısız eyleme imza atan köylüler bu kez bilgisayar önündeydi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!