Bayan doçentin cezasına iptal

Güncelleme Tarihi:

Bayan doçentin cezasına iptal
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

EGE Üniversitesi Hastanesi'nde ‘‘Paralı hastalara öncelikli tedavi’’ genelgesi yayınlayan yöneticileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğu için maaş kesimiyle cezalandırılan öğretim üyesi Patoloji Doçenti Gülçin Başdemir'in cezasını, 3. İdare Mahkemesi iptal etti.

1999 Mart'ında hastaneyi borçtan kurtarmak için oluşturulan kriz masası, Emekli Sandığı hastalarına öncelik verilmesi, diğer hastaların ikinci plana bırakılması, maliyetin altındaki tetkiklerin yapılmaması gibi ‘‘ayıplı’’ kararları oybirliğiyle aldı, uygulamaya koydu.

DOÇ. Dr. Başdemir'in de yöneticisi olduğu Öğretim Elemanları Sendikası (ÖES) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) genelgeye tepki gösterdi. Yöneticiler, tıp etiğine ve hasta haklarına aykırı davrandıkları iddiasıyla Savcılığın yanısıra, basına da şikayet edildi.

FAKÜLTE Yönetim Kurulu tarafından Doç. Dr. Başdemir hakkında disiplin soruşturması başlatıldı, öğretim üyesi kimliğiyle kurumu küçük düşürdüğü gerekçesiyle bir yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verildi. Başdemir'in 1'in 4'ünde olması nedeniyle cezası maaş kesimine çevrildi.

DOÇ. Dr. Gülçin Başdemir, cezanın iptali için İzmir 3. İdare Mahkemesi'ne başvurarak, sendikal haklarını kullandığını bildirdi. Sendikal faaliyetlerin disiplin suçu sayılmayacağına karar veren mahkeme heyeti Başdemir'e verilen cezayı iptal etti.

MAHKEME HEYETİ:

Sendikal hakkı

BÜLENT Akdeğer başkanlığında, üyeler Necla Erdoğan ve Selçuk Gülen'den oluşan 3. İdare Mahkemesi heyeti, Başdemir'in ceza almasına neden olan basın toplantısına katılmasının bireysel olmadığını, sendika üyesi sıfatıyla sendikal faaliyetin gereği olarak hasta haklarını korumak amaçlı olduğunun ortaya çıktığını belirledi. Heyetin, hazırladığı kararda; ‘‘Sözleşmelerle sendikal haklar güvence altına alındığından kamu çalışanlarının sendika kurma ve sendikal faaliyette bulunma haklarının temel hak ve özgürlükler içinde yeraldığından kuşku yoktur. Bu açıklamalar ışığında davacının eylemi sendikal bir hakkın kullanılmasıdır. Dolayısıyla meşru bir hakkı kullanmak gayesiyle hareket etmiştir’’ denildi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülçin Başdemir'in Avukatı Güney Dinç, alınan sonucun Türkiye'de bir ilk olduğunu belirterek, ‘‘Türkiye'de ilk kez bir idare mahkemesi, sendikal faaliyetin disiplin suçu oluşturmayacağına karar verdi’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!