Balkan açılımı

Güncelleme Tarihi:

Balkan açılımı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2009 00:00

Ege Balkanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen panelde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Balkan açılımının müjdesini verdi.

Haberin Devamı

Günay “Üniversitelerimizde, Balkan Türkleri Araştırma Enstitüleri’nin kurulması için gerekli çalışmaları bizzat yapacağım” dedi. Son günlerin moda deyimi haline gelen “açılım” sözcüğü, Kütür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın ağzından farklı bir boyuta taşındı.
Demokraside önderlik
Demokratik açılım, Ermeni açılımı, Roman açılımı derken, Bakan Günay şimdi de Balkan açılımının sinyallerini verdi. Ege Balkanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından, İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda düzenlenen “Balkan Rumeli Türkleri’nin Kökleri ve Göç Sebepleri” konulu panelde konuşan Günay, “Türkiye’deki insan hakları ve demokrasi adımlarımıza önderlik yapacaklar” dediği Balkan Türkleri için, üniversitelerde, Balkan Türkleri Araştırma Enstitüleri kuracaklarını söyledi. AKP İzmir Milletvekili Erdal Kalkan, AKP il yöneticileri, Balkan derneklerinin temsilcileri ve çok sayıda konuğun katıldığı toplatıda Balkan Türkleri’nin Rumeli’den anavatana göç sürecini anlatan Günay, konuşmasını Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli ve Yahya Kemal’in göç ile ilgili yazdıkları şiirlerle süsledi.
Millet olma başarısı
Ertuğrul Günay “Ailemin bir kısmının Rumeli göçmeni olmasından onur duyuyorum. Annem bir tarafıyla Kafkasyalı, bir tarafıyla Balkan göçmeni. Şimdi hepimiz, bizi ortak değerlerde buluşturan Türkiye Cumhuriyeti’nin evladıyız. Büyük bir imparatorluğun yıkılmasından sonra millet olma başarısını gösterdik. Bizler evladı Fatihanız (Fatih’in evlatlarıyız)” diye konuştu.

Haberin Devamı

BİZ BİR BÜTÜNÜZ VURGUSU

Bakan Günay, “Türkiyeli” ve “Türk Milleti” vurgsu yaptığı konuşmasında, “Anadolu’nun hangi iline gitseniz bir Rumeli göçmeni ile karşılaşırsınız. O topraklardan ayrılıp anavatana geldikten sonra hepimiz bu toprakların vatandaşı olduk. Türkiyeliyiz, Türk yurttaşıyız. Unutmayalım ki bizi millet yapan Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk de bir Balkan göçmenidir. Dünyanın yarısına hükmetmiş bir imparatorluğun devamı olan Türkiye Cumhuriyeti, insanların dinine, diline, ırkına, etnik kökenine bakmadan dostluk ve medeniyet bağlarını güçlendirecektir. Yaratılanı, yaratandan ötürü hoş görmek bizim hamurumuzda var” dedi. Balkan Rumeli Türkleri’nin Kökleri ve Göç Sebepleri konulu panele konuşmacı olarak katılan akademisyenler ise yaşanan süreçle ilgili sunum yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!