Balina yakıyor

Güncelleme Tarihi:

Balina yakıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

İZMİR Mali Polisi'nin geçen hafta gözaltına alıp sorguladığı ve DGM’ce tutuklanarak cezaevine konan Balina Operasyonu'nun kilit ismi Gürcan Güngören'in ifadesi maliyecileri de yaktı. Güngören'in isimlerini verdiği vergi dairesi müdürleri Erol Doğan ve Tahsin Koca ile vurguna göz yumduğu öne sürülen İzmir Defterdar Yardımcısı Mustafa Akkaya gözaltına alındı.

YALOVA’da, Kanada’ya kaçma hazırlığı yaparken yakalanan Gürcan Güngören, ifadesinde, ‘‘Vergi dairelerinde KDV ödenmesi sırasında bize kolaylık sağlanıyordu. Biz de hediye adı altında para veriyorduk. Jest yapıyorduk’’ dedi. Bu ifadenin ardından Balina Operasyonu yeniden başladı. İfadede adı geçen Hasan Tahsin Vergi Dairesi Müdürü Erol Doğan, hayalicilerin tatil masraflarını karşıladığı Yamanlar Vergi Dairesi Müdürü Tahsin Koca, müfettişlerin uyarılarına rağmen haksız KDV ödemesine göz yuman Defterdar Yardımcısı Mustafa Akkaya gözaltına alındı.

DEFTERDAR Yardımcısı Mustafa Akkaya'nın, Balina Operasyonu'nun baş ismi Mehmet Niyazoğlu'nun sahibi olduğu Yeşer Tekstil'e, 1998-99 yılları arasında 1 milyon dolarlık haksız KDV iadesine göz yummakla suçlandığı bildirildi. Şirketin belgelerini inceleyen Hasan Tahsin Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün detaylı inceleme yapılmasını istediği yazıyı Defterdar Yardımcısı Mustafa Akkaya'nın KDV iadesinin yapılacağı Basmane Vergi Dairesi yerine, Maliye Bakanlığı'na gönderdiği böylece 1 milyon dolarlık haksız ödemeye neden olduğu öne sürüldü. 1 milyon dolarlık ödemeyi yapan Basmane Vergi Dairesi eski Müdürü Ahmet Atış ise daha önce tutuklanmıştı.

İZMİR Defterdarı Mete Gönenç, bu aşamada yorum yapmasının yanlış olacağını söyledi. Gönenç, ‘‘Olayları genel hatlarıyla biliyoruz. Arkadaşlarımızın suçsuz olmalarını temenni ediyorum. Bilindiği üzere tutuklanma olmadığı sürece görevden uzaklaştırma olmaz. Ayrıca, Mustafa Akkaya ile Erol Doğan aynı zamanda birer hesap uzmanıdırlar ve Maliye Bakanlığı'na bağlı çalışıyorlar. Eğer bir görevden alma söz konusu olursa bunun gereğini de bakanlık yapacaktır’’ dedi.

Soruşturmayı yürüten DGM Başsavcısı Abdulkadir Abacı da, yorum yapmayarak gelişmelerin kamuoyundan gizlenmediğini ve gözaltındaki bürokratların ifadelerinin soruşturmayı yönlendireceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!