Bafa gölü çalıştayı başladı

Güncelleme Tarihi:

Bafa gölü çalıştayı başladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2014 01:06

MUĞLA'nın Milas İlçesi'nde Bafa Gölü'ndeki kirliliğin giderilmesi için çözüm önerileri oluşturmak amacıyla düzenlenen çalıştaya çevreciler, akademisyenler, belediye başkanı, CHP ve MHP'li milletvekilleri katıldı.

Haberin Devamı

Milas ve Didim sınırları içerisinde kalan Bafa Gölü ile ilgili olarak bugün saat 10.00'da Milas Ticaret ve Sanayi Odası Labranda Konferans Salonu'nda "Bafa Gölü'nün Ekolojik Sorunları ve Çözüm Önerileri' adlı çalıştay düzenlendi. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, CHP'li Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Başkan Yardımcıları Zeynep Mat, Faik Karagöz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hüseyin Şaşı, Yrd. Doç. Dr. Murat Yabanlı ve Araştırma Görevlisi Aykut Yozukman, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Tabiat Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Görevlisi Dr. Ortaç Onmuş, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi, Yrd. Doç. Dr. İnci Tüney ve Kutsal Kesici, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri çalıştaya katıldı.

"KİRLİLİĞİN GİDERİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Açılış konuşmasını yapan Gazeteci Olcay Akdeniz, Bafa'nın tarihi geçmişi hakkında kısa bilgiler aktardı. Bafa'da şu anda yaşanan sorunlara kısaca değindi. Akdeniz'in ardından açılış konuşmaları bölümünde söz alan Bafa Gölü'nü Kurtarma ve Yaşatma Platformu Sözcüsü eski Bafa Belediye Başkanı Zühra Dönmez, "Bafa Ege Bölgesi'nin en büyük gölüdür. Yıllardan beri ne zaman koku yapsa, göl kirlendi diye ayaklanıyoruz. Bafa'nın kirliliği hep kokular yükseldiğinde fark edildi. Biz Bafa'yı göl olarak değil, deniz olarak gördük. Deniz olarak nimetlerinden faydalandık. Çevre illerden gelen sanayi atıklarının Büyük Menderes aracılığı ile göle aktarılmasıyla gölümüzün kirlendiği belirtiliyor. Gölümüzün yeniden sahiplenilerek, kirliliğin giderilmesi için çalışıyoruz. Gönüllülerden oluşan bir platform kurduk. Sesimizi eylemlerimizle duyurmaya çalıştık. Bugün Bafa için hocalarımızın hazırlayacağı reçete önümüze konulacak" dedi.

GÖLDEKİ ÇEŞİTLİLİK İÇİN HAREKETE GEÇİLECEK
Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, "Biz burada Bafa Gölü için nasıl çözüm bulabiliriz onu ele alacağız. Gölün son zamanlarda renginin bile çok farklı olduğunu görüyoruz. Eskiden olduğu gibi Bafa'da yılan balığı, kefal balığı, havyar üretiminin yeniden yapılması ve canlandırılması için çabalıyoruz. Burada sadece balıklar yok. Çok değerli kuşlar da var. Bölgede yer alan tüm canlıların yaşamlarını sürdürmeleri için çözüm bulunması gerekli. Bafa Gölü'nün kirliliği önemli ve bölgesel bir sorun. Çalıştayımızın hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

Bafa gölü çalıştayı başladı


BAŞKAN TOKAT, "ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, "İlçemizi ve yakın yerleşim bölgelerini ilgilendiren Bafa gibi önemli bir doğa güzelliğinin yaşadığı sorunlarının bu şekilde ele alınması bizleri mutlu etti. Bafa meselesi gerçekten bir bölgesel mesele değil, insanlık meselesi. Platform ve çalıştayın bu insanlık meselesini tüm dünyaya duyurmasını temenni ediyorum. O açıdan bugünkü çalıştayı önemsediğimizi belirtmek isterim. Çalıştaydan gelen sonuçları da hassasiyetle ele alacağız. Bafa'nın özlenen o eski günlerine kavuşması için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Bafa gölü çalıştayı başladı


CHP VE MHP'Lİ VEKİLLER MUĞLA'NIN ÖNEMİNİ VURGULADI
Açılış konuşmaları bölümünde MHP ve CHP Muğla Milletvekilleri de söz aldı. Bafa Gölü'nün can çekişen değerlerden birisi olduğunu söyleyen MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, "Daha önceki çalışmalarımızda Muğla'nın 4T'si bulunduğunu ifade etmiş. Bu 4T'nin turizm, tarım, tarih ve tabiat olduğunu söylemiştik. Bunlar o kadar önemli ki hiçbirinden vaz geçmek mümkün değil. Binlerce yıldan beri medeniyetlere ev sahipliği yapan Muğla'nın doğasının ve tarihin korunması çok önemli" dedi. Muğla'nın doğal güzelliklerine ve tarihine değinen CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, "Bizler Muğla olarak çevreden para kazanan bir iliz. Tarımımız vardı yok oldu. Geriye bir tek turizm kaldı. Onun için tarihimiz doğamız önemli. Şuanda Bodrum'da RES'ler gündemde. Bodrum'un canlı ekolojik yapısını değiştirecek bir çalışma bu. Buna karşı bir mücadele başlatıldı" dedi. Bafa Gölü'nü çevresinde yer alan tarım arazilerinde kullanılan ilaçların hem Bafa Gölü'ne hem de yer altı sularına zarar verdiğini dile getiren Çandar, "tarım ilaçlarının yer altı sularına ve Bafa'ya karışıyor. Ayrıca yine çevrede bulunan fabrikaların atık suları da dolaylı yollardan Bafa'ya kadar geliyor" diye konuştu.



EKODOSD BAŞKANI BAFA'NIN KORUNMASININ ÖNEMİNE DEĞİNDİ
EKODOSD Derneği Başkanı Bahattin Sürücü 'Bafa Gölü'nün Doğal, Kültürel ve Tarihsel Önemi' başlıklı sunumu yaptı. Gölün yıl içerisinde mavi, yeşil ve siyah renklere büründüğüne dikkat çeken Sürücü, gölün çevresinde bulunan yerleşim yerleri hakkında bilgiler aktardı. Bafa Gölü'nün etrafının zeytin ağaçlarıyla çevrili olduğunu belirten Sürücü, "Antik dönemlerden beri bu bölgede zeytin üretimi yapılıyor. Ayrıca çevrede yaşayanların en önemli gelir kaynaklarından birisi balıkçılıktı. Turizm ve hayvancılıkta bölgede yapılıyor. Kuş gözlemcilerinin son yıllarda keşfettiği yerleşim yerlerinden birisi Bafa. Artık kuş gözlemcileri de Bafa'yı ziyaret ediyor. Çok fazla kuş türü var. 325 değişik tür bitki türü tespit edilmiş ama belki de bu oran 10 kat daha fazla. İnanılmaz bir orkide çeşidi var. Maalesef bunlarda düzensiz toplamadan dolayı azalıyor. Bafa ayrıca tarihiyle de dikkat çeken bir yer. Tarihi yapısı ve burada bulunan M.Ö. 8 bin yıl öncesine ait resimler korunması gereken önemli değerlerden" dedi. Bafa'daki yaban hayatının çok zengin olduğunu da dile getiren Sürücü, bazı kuş türlerinin neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Sürücü, Bafa'nın mutlaka koruma altına alınarak dünyaya tanıtılması gerektiğine dikkat çekti. Çalıştayın sonunda katılımcıların sorularının cevaplandırılacağı, sonuç bildirgesi yayınlanacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!