Arif son olsun

Güncelleme Tarihi:

Arif son olsun
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2013 00:00

Haberin Devamı

Başka canlar yanmasın
ALİ Stair, Umut, Arif... Üçü de kör kurşuna kurban gitti. Ali Stair 2.5 yaşında bebek arabasında uyurken, Umut Ceylan 6’sında parkta oynarken, Arif Dallı ise 11 yaşında evlerinin çatısında havai fişek gösterisi izlerken yaşamını kaybetti. Torunu Ali Stair’in ölümünün ardından bireysel silah mağduru herkese yardım eden ve Bireysel Silahlanmaya Tepki Platformu’nu kuran avukat Tuncer Eşsizhan, “Bireysel silahlanma giderek artıyor. Küçük çocukların mutlu, huzurlu yaşama şansı günahsız yere yok olup gidiyor. Buna artık son verilmeli” dedi.

Cezalar artırılmalı
Ölümlerin önüne geçmek için öncelikle siyasilere görev düştüğünü vurgulayan Eşsizhan, kanunların değişmesi ve hapis cezalarının asla paraya çevrilmemesi gerektiğini söyledi. Tuncer Eşsizhan, “Bu toplumsal hastalığın önüne geçmek için sanık, aldığı cezayı sonuna kadar yatacağını bilmeli. Devlet ateşli silahlarla işlenmiş suçlara öyle cezalar getirmeli ki, o silahını torpido gözüne, yastığının altına koyan insan, ‘Ben bununla birinin canını alırsam zor şartlar altında kalırım’ demeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

Oyuncağına bile hayır
İkinci olarak mutlaka eğitimin geldiğini vurgulayan Eşsizhan, bu konuda da seferberlik başlatılması gerektiğinin altını çizdi. Eşsizhan, “Silah; merak, kıskançlık, cinnet, afet gibi türlü türlü bahanelerle sivil insanlara yaklaşıyor. Miras yoluyla bile babadan oğula geçebiliyor. Bütün bunların önüne geçmek için eğitimin beşikte başlaması gerekiyor. Anne-babalar çocuklarına oyuncak silah bile almamalı. Duyarlı vatandaşlar bunları satan kuruluşlara tepki göstermeli” dedi.
Silahsızlanma kampanyalarının da artması gerektiğini kaydeden Tuncer Eşsizhan, ekledi: “Silah taşımanın anayasal bir hak olduğu ABD’de bile 40 yılda bir yaşanan o katliamları biz Türkiye’de her gün yaşıyoruz. Her gün onlarca insanımız ölüyor.”

Arif son olsun

CHP'li vekil Öz'den destek

Bireysel silahlanmaya karşı yürüttüğü çalışmalarla bilinen CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz de konuyla ilgili yapılacak kampanyaları gerek TBMM’ye vereceği soru önergeleri gerek yapılacak etkinliklere katılarak destekleyeceğini söyledi. Öz, “Toplum olarak silaha çok itibar edilmeye başlandığı bir dönemdeyiz. Oysa ki silahsızlanmanın teşvik edilmesi, toplumun silahtan arındırılmak gerektiği düşüncesindeyim. Her gün bir maganda kurşunuyla suçsuz insanlar ölümle karşılaşıyor. Yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğine ben de katılıyorum. Silahlanmanın neden arttığına ilişkin psikologlar ve sosyologlar tarafından bilimsel çalışmalar da yapılmalı. Çünkü biz de yolda giderken bir maganda kurşununa hedef olabiliriz. Her insanın özgürce dolaşabilme hakkı var” dedi.

Haberin Devamı


YILDA 4 BİN 500 KİŞİ CAN VERİYOR

Türkiye’de silahlanmaya ilişkin Umut Vakfı’nın verileri şöyle:
· Her yıl ortalama 4 bin 500 kişi bireysel silahlarla hayatını kaybediyor.
· Öldürülen 100 kişiden 13’ü kaza kurşunuyla can verdi.
· Silahlı şiddet olaylarının yüzde 64.5 ölümle, yüzde 29.2 yaralanmayla sonuçlandı.
· Türkiye’de ruhsatlı-ruhsatsız işlenen suçlardan yola çıkılarak 17 milyon ruhsatsız silah olduğu tahmin ediliyor.
· Her 4 kişiden birinde silah bulunuyor.
· ABD’de kişi başına bir silah düşüyor, bireysel silahlarla ölenlerin sayısı 30 bin. Türkiye’de bir silah ABD’dekinden üç kat daha ölümcül.
· Silahlı olayların nedeni yüzde 23.5 aile içi şiddet, yüzde 33.8 arkadaş, tanıdık, hısım akraba ve gönül ilişkileri.
· Türkiye’de 2011’in ilk altı ayında, 2001’in aynı dönem verilerine göre silahlı şiddet olayları yüzde 83 arttı.
· Olaylarda yüzde 67 ateşli silah, yüzde 28 bıçak kullanıldı.
· Silahlı şiddet olaylarının yüzde 44.2’si cadde-sokak gibi topluma açık alanlarda, yüzde 30.4 fail-mağdurun evinde gerçekleşti.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!