Akbük ormanları imara mı açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Akbük ormanları imara mı açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2011 00:00

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Aydın Didim’e bağlı Akbük’te 507 dönümlük araziyi kapsayan 1/100.000’lik planı Akbük Çevre ve Kültür Derneği’ni ayağa kaldırdı.

Haberin Devamı

AKBÜK Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ferda Kılınç, planlamayla Akbük’ün ciğerlerinin betonlaşmaya terk edileceğini öne sürdü. Kılınç, “Söz konusu yerlerle ilgili bakanlığın talebi doğrultusunda, belediye oluruyla hazırlanmış plan marttaki meclis toplantısında vatandaşa dağıtıldı. Belediye tarafından halkla paylaşılan ilk haritada orman arazileri üzerinde imar yoğunluğu bu kadar yokken, bakanlık tarafından hazırlanarak gelen bu haritada neredeyse Akbük’ü çevreleyen ormanlık alanın tamamı 1/5000 ve 1/25.000’lik planlarda imara açılabilecek şekilde çalışma yapılmış. Harita mühendisleriyle yaptığımız çalışmalar neticesinde 507 dönümlük arazinin imara açılması söz konusu” dedi.

Muğla itiraz etti

Ferda Kılınç, söz konusu planın Denizli, Muğla ve Aydın’ı kapsadığını söyledi. Kılınç, “Planı önemli kılan husus, imara açılmış olarak işaretlenen bu alanda daha sonra düzenlenecek olan 1/25.000 ve 1/5.000’lik planların bu esasa göre düzenleme yapma zorunluluğunda olması. Halen ilgili bakanlık, Muğla İl Genel Meclisi’nin plana yapmış olduğu itirazı değerlendirmekle meşgul. Akbük’le ilgili şu ana kadar bir itiraz yapılmadığını biliyoruz. Akbük’ün ciğerleri kaderine terk edilemez” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeterli altyapı yok

Akbük’ün planda belirtildiği şekilde yapılaştığı takdirde doğal cazibesini yitireceğinin altını çizen Ferda Kılınç, beldede kentsel gelişim için gerekli altyapının oluşturulması gerektiğini belirtti. Kılınç, “Beldemizde hala altyapı yok, fosseptikler sızdırmalı. Buna rağmen hala yapılaşmaya gidiliyor. Yeterince konut fazlalığı var” dedi.
Dernek olarak konunun takipçisi olacaklarını ve diğer çevre dernekleriyle birlikte hareket edeceklerini ifade eden Ferda Kılınç, bakanlığa sunulmak için bir imza kampanyası başta olmak üzere eylem planı hazırlayacaklarını da sözlerine ekledi.

Yerel idare yapacak

Didim İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Cahit Kaya, 1/100.000’lik planlama yetkisinin bakanlıkların elinde olduğunu, ancak 1/25.000’lik planların yerel irade tarafından yapılacağını vurguladı. Kaya, “Bakanlığın yetkisindeki imar planı daha sonra müteşebbislere verilir. Özel İdare’nin görevi turizm teşvik alanlarının işaretlediği yerlerin dışında kalan yerin planlamasını yapmaktır. Eylüldeki komisyon toplantısında konuyu gündeme taşıyıp gereken çalışmaları yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

Ruhsat yetkisi bizde

Akbük Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Erçin Sandalcı ise 507 dönümlük alanda 2B kapsamına giren 17 arazi bulunduğunu ve bunlara karşı açılan davalara belediye olarak müdahil olduklarını kaydetti. Sandalcı, “Bu plan işlenmiş durumda. Sürpriz yaratacak ve doğanın korunması anlamında sıkıntı yaratacak bir durum yok” diye konuştu. Belediye olarak orman alanlarının korunması için hassasiyet gösterdiklerini aktaran Sandalcı, şöyle devam etti: “Daha önce aldığımız bir meclis kararı var. Bir yer imarlı veya bizden önce imar düzenlemesi yapılmış veya imara açılmış olabilir. Ancak, alan üzerinde herhangi bir ağaç varsa, belediye olarak yatırımcıyı o ağaçları koruma yönünde zorluyoruz. O ağaçları korumadan bir proje planı yapmasını engelliyoruz. İmar planı ne olursa olsun inşaat ruhsatı verme yetkisi Akbük Belediyesi’ndedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!