"AB'nin göç sorununda kilit ülke Türkiye"

Güncelleme Tarihi:

ABnin göç sorununda kilit ülke Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2015 01:19

YAŞAR Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökay Özerim, Avrupa Birliği'nin (AB) göç sorununda kilit ülkenin Türkiye olduğunu belirtti, "Bazı AB üyesi ülkeler tarafından, Türkiye'nin göç konusundaki stratejik rolü, bir risk olarak görülse de aslında Türkiye'nin üyeliği, bu konuda birçok fırsatı da taşıyor" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin, uluslararası göç konusunda, AB tarafından son zamanlarda daha çok Avrupa'ya yönelik düzensiz göçlerde kontrol noktası rolü ve topraklarında bulunan yaklaşık 2 milyona yakın Suriyeli mülteciye yönelik politikaları ekseninde gündeme alındığını ifade eden Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökay Özerim, "Türkiye'nin demografik olarak Avrupa'nın yaşlanan nüfusunda tamamlayıcı rol üstlenme potansiyeli, Avrupa'da bulunan yaklaşık 4 milyon Türk kökenli nüfusla Avrupa'da yükselen yabancı karşıtı hareketlere yönelik etkisi ve Türkiye'nin üyelik sürecinin AB göç politikalarına sağlayacağı katkı da eşit derecede ilgiyi hak ediyor" diye konuştu.


Arap Baharı'nın tetiklediği çatışma ve iç savaşlar sonucunda, Avrupa'nın yüzleştiği iltica talepleri ve düzensiz göç hareketlerinin 2011'den bu yana giderek arttığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Gökay Özerim, "Göç konusu, İngiltere ve Yunanistan'ın AB üyeliğine devam edip etmeyecekleri ve Euro alanının kaderi ile birlikte AB'nin geleceği ile ilgili en önemli ilk üç tartışma konusu içerisinde yer almaya devam ediyor. Akdeniz'i aşarak Avrupa'ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin geçiş yollarında botlarının batması ve hayatlarını kaybetmesiyle ortaya çıkan güncel trajediler, bu konularda yeniden oluşturulması gereken strateji ve politikaların aciliyetini de büyük ölçüde arttırdı. Uluslararası Göç Örgütü'nün paylaştığı bilgilere göre sadece 2015 yılında Haziran ayına kadar olan dönemde, yaklaşık 2 bin kişi Akdeniz'i geçmek isterken hayatını kaybetti, 102 bini de bu yolla Avrupa'ya ulaştı" dedi.


SAYI GİDEREK ARTIYOR
Türkiye'nin, deniz yoluyla Avrupa'ya ulaşmak isteyen mülteciler için önemli bir geçiş noktası olduğunu vurgulayan Gökay Özerim, "Türkiye, Doğu Akdeniz rotasının en stratejik bölgesi konumunu taşıyor. Kuzey Afrika'dan yola çıkan mülteciler için Türkiye, İtalya ile birlikte en önemli geçiş rotalarının başında gelirken Avrupa'ya ulaşmak için Ege Denizi kıyılarından en yakın varış noktası olarak Yunan Adaları'na geçmek amacıyla geçiş noktası olarak kullanılıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın paylaştığı istatistiklere baktığımızda, deniz yoluyla geçiş yaparken yakalanan düzensiz göçmen sayısının 2007 yılında 4 bin 821 iken 2013 yılında 8 bin 47'ye, 2014 yılında ise 14 bin 961'e yükseldiği görülüyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün paylaştığı istatistiklere göre 2009 yılında 34 bin 345 olan düzensiz göçmen sayısı 2014 yılı sonunda 58 bin 647'ye yükselmiş durumda. 2014 yılında yakalanan göçmenlerin uyruklarını ise ağırlıklı olarak Suriye, Afganistan, Burma ve Eritre ve Pakistan vatandaşları oluşturuyor" diye konuştu.


2015'TE YAKALANAN GÖÇMEN SAYISI 11 BİN
Bu geçiş yollarında Ege Denizi ve İzmir'in tartışmasız önemli bir konumda yer aldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Özerim, "Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın Ege Denizi'nde düzensiz göç istatistiklerine göre 2011 yılı öncesi geçiş yapmaya çalışırken yakalanan yabancı sayısı 500'ler ile ifade edilirken 2015'te bugüne kadar 300'ü aşkın operasyonda yakalanan göçmen sayısı 11 bini bulmuş durumda. Konunun dikkat çekiciliğindeki artışa bağlı olarak TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu tarafından 2014 yılında bir rapor hazırlandı ve bu rapora göre Dikili, Menderes, Çeşme, Karaburun en sık kullanılan geçiş noktaları arasında bulunuyor" dedi.

Göç konusunun Avrupa ile ikili ilişkilerde sadece düzensiz göçler açısından tartışılmasının, AB sürecinde Türkiye'nin yanlış ya da eksik yorumlanmasına yol açma riskini taşıdığının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Gökay Özerim, "Genel olarak baktığımızda, Akdeniz'deki göç krizi ve Avrupa'ya ulaşmak isteyen mültecilerin dramlarının, AB'yi güvenlik ve insan hakları ikileminde bıraktığı açıkça görülüyor. Ama daha da önemlisi, AB için mülteci krizine vereceği cevaplar, hem Birliğin temel değerleri hem de AB entegrasyonunun geleceği için bir sınav niteliğini taşırken Türkiye'yi bu cevaplar içerisinde nasıl konumlandıracağı da Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği için önemli ipuçları içerdiği söylenebilir. Yaklaşık 4 milyon ile ifade edilebilecek Türk kökenli nüfusu bulunan Avrupa'nın; Türkiye'nin üyelik perspektifini sürdürmesi ve ikili ilişkilerinin güçlendirmesi, bu hareketlerin argümanlarının geçerliliğini de zayıflatacaktır. Tüm AB üyelerinin bu konuda Türkiye'ye karşı olumsuz bir duruş sergilediğini söylemek de mümkün değil. Yunanistan ve İngiltere'nin birlikten ayrılmasının tartışıldığı ortamda, AB'nin demografik değişimleri ve buna bağlı olarak nüfusundaki yaşlanma düşünüldüğünde, genç nüfusunun yapabileceği katkı hala Türkiye'nin AB üyeliğini savunanların en önemli tezleri arasında yer alıyor" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!