ABD pazarını yıktık geçtik

Güncelleme Tarihi:

ABD pazarını yıktık geçtik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2008 00:00

Egeli gıda ihracatçıları, ABD pazarını tek kelime ile fethetti. Ürünlerimiz gıda fuarının yıldızı oldu. Fuara, Türkiye’den tam 30 firma katıldı.

ABD’nin New York kentinde 29 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen ’New York Summer 08 International Fancy Food & Confection Show’ adlı gıda fuarına Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) organizasyonunda Türkiye’den 30 firma katıldı. Dünyanın en büyük gıda fuarları arasında gösterilen fuarda yaklaşık 2 bin ABD’li ve yabancı firma stant açtı.

Türk şekerlemeleri

EİB tarafından kurulan Türkiye pavyonunda çoğunlukla zeytin ve zeytinyağı, kuru meyveler, domates ürünleri, konserve meyve ve sebzeler, meyvesuları, gazozlar, sirke ve soslar, hazır yemekler, bal ve reçel, makarna, turşular, geleneksel Türk şekerlemeleri, içme suyu, bakliyat, baharatlar, bisküvi, kek ve krakerler gibi çeşitli ürünlerin üretimi, ihracatı alanlarında faaliyet gösteren eden 30 firma yer aldı. Fuarı yaklaşık 23 bin civarında alıcı firma temsilcisi ziyaret etti. EİB Genel Sekreteri Sezmen Alper, amaçlarının Türkiye’nin ABD başta olmak üzere Amerika kıtasına gıda ürünleri ihracatını arttırmak olarak gösterdi.

Biribir görüşmeler

Katılımcı sayısı ve sergilenen ürünlerin kalitesi, ürün çeşitliliği bakımından fuarda yer alan diğer ülkeler arasında Türkiye pavyonunun öne çıktığını ifade eden Alper, "Türkiye pavyonu fuar süresince yoğun bir ziyaretçi akışına sahne oldu. Firmalarımız ABD’li alıcılar ile birebir görüşme olanağı buldu. Fuarın Türk gıda ürünlerinin ABD pazarında daha fazla yer edinebilmesi yönünde olumlu sonuçlar vermesini bekliyoruz" dedi.

Amerika dev pazar

ABD’nin 300 milyonu aşkın nüfusu ve 13 trilyon dolarlık GSMH’si ile dünyanın en büyük ve önemli pazarı konumunda olduğuna dikkat çeken Alper, "ABD, Türkiye’nin en önemli ticari ortaklarından birisi. İstatistiklere göre son yıllarda ABD, ülkemizin, Almanya, İtalya, İngiltere ve Fransa ile birlikte en çok ihracat yaptığı 5 ülke arasında yer alıyor. ABD’nin toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 6 civarında. Türkiye ile ABD arasındaki dış ticaret hacmi 2006 yılında 11.1 milyar dolara ulaştı. Bu rakamın 5.3 milyar dolarını Türkiye’nin ABD’ye yaptığı ihracat oluşturuyor. 2005 yılı sonuna kadar dış ticaret fazlası verdiğimiz ABD’ye karşı 2006 ve 2007 yıllarında Amerikan Doları’nın Türk Lirası karşısında değer kaybetmesinden dolayı dış ticaret açığı verir hale geldik. Amacımız dış ticaretimizi Türkiye lehine geliştirmek" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!