89 yaşındaki iyilik meleği

Güncelleme Tarihi:

89 yaşındaki iyilik meleği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2015 01:19

İSTANBUL doğumlu, bir kızıyla 2 torunu bulunan Suzan Kızılgök (89) doktor eşinin tayini nedeniyle 1950’de Ödemiş'te yaşamaya başladı. Türk Kadınlar Birliği'nin kuruluş ve faaliyetlerinde yer alan Kızılgök, zorunlu bıraktığı eğitimine de Kız Sanat Enstitüsü'nde 'konuk öğrenci' olarak sürdürdü.

Haberin Devamı

Buradaki dersleri sayesinde 89 yaşında hala kendi giysilerini diken Kızılgök, 1964’te kızının eğitimi için İzmir'e yerleşti, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Derneği'nde yardım çalışmalarına başladı. 1975’te yakın bir arkadaşı, kanserden kaybettiği kızının adını yaşatmak için Ege Üniversitesi Hastanesi Çocuk Bölümü'nde bir oyun odası kurmak istedi. Arkadaşının yardım istediği Kızılgök, ömrünün yarısını geçireceği hastaneye ilk adımı attı.

YAŞAM İKSİRİM
Haftada 3-4 gün hasta çocuklarla olan Kızılgök, 'Suzan Anne' diye anılmaya başlandı. Topladığı yardımlarla tedavi üniteleri, hastane okulu kurulmasını, zor durumdaki ailelerin ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayan 'Suzan Anne', 2004’e kadar bu çalışmaları tek başına sürdürdü. Kızılgök, Prof. Dr. Buket Erer del Castello'nun önerdiği 'Hasta Çocuk Evleri' projesi için Hasta Çocuklar ve Ailelerini Destekleme Derneği'ni kurdu. Halen derneğin başkanı olan 2006’da İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tahsis ettiği bir evle projeyi hayata geçirip, sayısını 8'e çıkaran Kızılgök, üniversite öğrencilerini de unutmadı. Bursun yanı sıra yine dostlarının destekleriyle ikinci el ev eşyası ve giysi deposu kurdu. “Bu çalışmalarım olmasa ruhen ölürdüm. ‘Suzan Anne’ olmak benim yaşam iksirim” diyen Kızılgök, bu çabalarından dolayı uluslararası ödüle layık görüldü.

Haberin Devamı

KİMLER ALDI
Geçen yıl 'İzmir Anıt Kadınlar' ödülü verilen üç kadından biri olan Suzan Kızılgök, bu kez Uluslararası Inner Wheel Kadın Kulübü’nün Margarette Golding Ödülü'ne önerildi. Inner Wheel'in kurucusu olan Margarette Golding adına 2001'den bu yana her yıl dünya genelinde verilen ödüle bugüne kadar Türkiye'den ilk Dilek Sabancı, ardından Türkan Saylan, Ayşen Erdil ve Ayşe Mayda layık görüldü. Düzenli olarak ve büyük özveriyle hayır kurumlarında çalışan ya da organizasyonlarda yer alan kadınları verilen ödülün bu yılki sahibi ise Suzan Kızılgök oldu. İzmir Inner Wheel Kulübü'nün önerdiği Burçin Kipman da bu ödülün verildiği 6'ıncı Türk kadını. Kızılgök ve Kipman'a, 14 Mayıs'ta Mövenpick Otel'de törenle ödülleri verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!