491 S plaka geri alınacak

Güncelleme Tarihi:

491 S plaka geri alınacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2010 00:00

İzmir 1. İdari Mahkemesi’nin İl Trafik Komisyonu’nun yetkilerini Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne (UKOME) devretme kararını iptal etmesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni, Haziran 2009’da ihaleyle dağıttığı 491 “S” plakayı geri almak zorunda bıraktı.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi, 2004’te, sınırları genişleten 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun yürürlüğe girmesinin ardından sorumluluk alanı içinde servis hizmeti için çalışan “S” plakalı servis araçlarına düzen getirmek amacıyla çalışma başlattı. Belediye yetkilileri, İzmir Valiliği İl Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün yaptığı denetimlerde de bazı ilçeler ve beldelerde “S” plaka gereksinimi olduğu ortaya çıktığını, servis işi yapmaya çalışan esnafın denetimlerde sık sık ceza ödemek zorunda kaldığını açıkladı.
9 plaka iptal oldu
İl Trafik Komisyonu, S plaka verilmesiyle ilgili yetkisini 2008’de aldığı kararla UKOME’ye devretti. UKOME’de plaka açığını kapatmak için ilk etapta 500 adet “S” plaka ihalesi düzenledi. “S” plakalar 6 bin TL ile 15 bin TL arasında değişen rakamlarda ihalede satıldı. Ödemeyle ilgili sorun çıkan 9 plaka iptal oldu. İhale sonucunda 491 plaka sahiplerine teslim edildi. Bu sayının yeterli gelmemesi durumunda ikinci 500 adetlik “S” plaka ihalesi daha yapılacağı açıklandı.

Haberin Devamı

PLAKA GEÇERSİZ

Ancak İzmir Otobüsçüler ve Servisçiler Odası ihale yapılmasına olanak sağlayan UKOME’ye yetki devri hukuki olmadığı gerekçesiyle dava açtı. Oda Başkanı Hasan Basri Bostancı, mevcut S plaka sahiplerinin yarısının aracının işsizlikten yattığını, 500 adet yeni plakaya ihtiyaç olmadığını da  öne sürdü. Bazı “S” plaka sahipleri de kendilerinin 25-30 bin TL’ye aldığı plakanın daha düşük fiyatla satılmasına tepki gösterdi. Mart 2010’da ise İzmir 1. İdare Mahkemesi, İl Trafik Komisyonu’nun yetkisini UKOME veya başka bir kuruma devretmesinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Bu kararla birlikte S plaka ihalesinin de yasal dayanağı kalmadı.

PARALAR İADE

UKOME Nisan ayı son haftasında yaptığı toplatıda 2010 toplantısında mahkeme kararına uyarak, S plakaları iptal kararı aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, esnafın yatırdığı paranın geri ödeneceğini, plakaları iade etmelerini isteyeceklerini açıkladı. Kocaoğlu, “Bundan sonra ne olacak bilemiyorum. Herhalde yine ticari araçlar çalışacak. Bekleyip göreceğiz” dedi. Büyükşehir Belediyesi, plakaların geri alınması için bürokratik girişimleri başlattı. Mayıs ayı içinde paraların iadesi de başlatılacak. Sözkonusu 491 plaka sahibi ise mağdur oldu. Büyükşehir Belediyesi de, İl Trafik Komisyonu da yeni bir ihaleye yeşil ışık yakmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!