Şifa kaynağı ekinezya yok satıyor

Güncelleme Tarihi:

Şifa kaynağı ekinezya yok satıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2015 01:39

AYDIN'ın İncirliova İlçesi'ndeki ekinezya üreticisi Soner Yılmaz, bağışıklık sistemini sağlamlaştırıp gribe karşı koruma sağlayan bitkinin şifa kaynağı olduğunu belirterek talebi karşılamakta güçlük çektiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Amerika'da doğal olarak yetişen, bölgede popüler bitkiler arasında yer alan ekinezya; kıta yerlileri tarafından kullanılan ve günümüzde halen çeşitli hastalıkların tedavisinde başvurulan şifalı bir bitki olma özelliği taşıyor. Bitkiyi 6 yıl önce bir arkadaşının tavsiyesi üzerine deneme amaçlı diktiklerini belirten Yılmaz, şöyle dedi:
"İşler iyi gidince devam ettirdik. 5 dönüm arazi üzerinde dikim yapıyoruz. Ekinezya, Türkiye'de 6-7 yıldan beri talebi fazla olan bir bitki halinde geldi. Bu bitkiyi 6 yıldan beri kendi imkanlarımızla Aydın'da yetiştiriyoruz. Birçok hastalığa iyi gelen ekinezya çayının en büyük özelliği domuz gribine karşı çok etkili olması. İnsanların bağışıklık sistemini sağlamlaştırdığı için gripten koruyor. Çok faydalı bir bitki olduğu için yetiştirdiğimiz ürünler piyasada hemen alıcı buluyor. Fidesinden ekimine hasadına kadar tamamen kendimiz yapıyoruz. Ekinezya genellikle sallama çayı olarak adaçayı veya ıhlamur gibi sıcak suyun içerisinde tüketiliyor. İlaç sanayinde de kullanılıyor."

HER ŞEYİYLE FAYDALI

Haberin Devamı

Şifa kaynağı ekinezya yok satıyor

Ekinezya bitkisinin çiçeğinin, sapının, yaprağının ve kökünün de kullanıldığını ve çok faydalı olduğunu belirten Yılmaz, elde ettikleri ürünleri İstanbul, Ankara, Bursa, Adana ve Mersin gibi büyükşehirler başta olmak üzere yurdun çeşitli illerine yolladıklarını bildirerek şöyle devam etti:
"Perakende satışımız yok tamamen toptan satış yapıyoruz. Toptan kilosu 40 liradan satıyoruz. Ekinezya çiçek olarak yıllık 500 kilo sapı ve yaprağıyla birlikte bir buçuk tona kadar üretim yapıyoruz. Çiçeği, sapı ve yaprağı olmak üzere her türlü kullanılabilir. Ekinezyayı sıcak suyun içine konduğunda kaynatmadan tüketmek gerekiyor. Kaynayınca faydalı olmayabilir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!