11’inci yılda "rekor" geldi

Güncelleme Tarihi:

11’inci yılda rekor geldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2015 01:11

İZMİR Büyükşehir Belediyesi, 30 Mart’taki yerel seçimlerin ardından üçüncü hizmet dönemine giren Aziz Kocaoğlu başkanlığında, uzun soluklu yatırımların tamamlandığı, kalıcı ve büyük eserlerin hizmete girdiği bir yılı geride bıraktı. Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılındaki yatırımlarının toplam değeri 1 Milyar 500 Bin TL’ye yaklaştı. Bu rakam, belediye tarihinin de, yatırım rekoru oldu.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi 30 Mart 2014’deki yerel seçimlerin ardından geçen bir yıllık süreçte, kenti kalkındırma hedefi doğrultusunda belirlenen yatırım ve projelerini hız kesmeden sürdürdü. Kültürpark’tan sonra kentte fuarcılık açısından atılmış en büyük adım niteliğindeki Fuar İzmir’i tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, Göztepe ve Fahrettin Altay istasyonlarını da hizmete açarak metro ağının en zor dönemecini aşmış oldu. Sınırların 30 ilçeye ulaşmasıyla kendilerini kırsalda da çok büyük işlerin beklediğini dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Çizdiğimiz yerelde kalkınma hedefi doğrultusunda büyük mesafeler kat eden İzmir, artık şaha kalktı. Dünyada en hızlı büyüyen 2. kent olmamız bir tesadüf değil. İzmir’in tarımda, tahakkuk eden vergi miktarlarında ya da istihdam artışındaki başarıları, 2004 yılından bu güne kadar yana rotamızdan hiç sapmadan sürdürdüğümüz planlı ve akılcı politikaların bir ürünüdür" dedi.

Haberin Devamı

AZ ZAMANDA ÇOK İŞ YAPILDI

Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyelerine yaptığı yardımların yanı sıra bağlı kuruluşları İZSU ile ESHOT’la birlikte 2014 yılındaki yatırımlarının toplamı 1 milyar 487 milyon TL oldu. Bu rakam, aynı zamanda İzmir Belediye tarihinin de yatırım rekoru oldu. Bir yıllık sürede, İzmir Büyükşehir Belediyesi özkaynaklarıyla 337 bin metrekare alanda kurulan Fuar İzmir tamamlandı. 20 kilometrelik metro ağının son iki durağı olan Poligon ve Fahrettin Altay istasyonları hizmet vermeye başladı. Toplam raylı sistem ağı 130 kilometreye ulaştı. İzmir metrosunu Narlıdere İstihkam Okulu’na kadar götürmek için 8.5 kilometrelik yeni metro güzergahının 4.5 kilometrelik bölümünün uygulama projelerini hazırlandı, kalan 4 kilometrelik bölümün zemin sondaj ve uygulama projeleri için ihale gerçekleştirdi. Metroyu Bornova merkeze ulaştırabilmek için uygulama projelerini hazırlanmaya başlandı. İzmir Metro sistemi için sipariş verilen 10 vagonun yapımı Çin’deki fabrikada tamamlandı. İzmir Metrosu’nda kullanılacak 85 yeni vagon için Çin firması CNR ile sözleşme imzalandı. Yeni vagonların devreye girmesiyle İzmir Metrosu’nun taşıma gücü yüzde 20 artacak, 1.5 dakikada bir yolcu taşınacak ve yolcu potansiyeli günlük 750 bine çıkacak.

Haberin Devamı

11’inci yılda rekor geldi

Yeni alınan araçlar için Halkapınar’da yapılacak yeraltı depolama sahasının uygulama projeleri tamamlandı. Torbalı’ya kadar uzanacak 30 kilometrelik İZBAN hattında 70 milyon liranın üzerinde yatırım gerçekleştirilerek inşaat çalışmaları, 6 istasyon, 8 karayolu alt üst geçidi tamamlandı. 26 kilometrelik İZBAN Selçuk hattındaki 2 istasyon ile 2 karayolu üst geçidi ve 6 menfez tipi karayolu alt geçidi için yapım çalışmalarına başlandı. 12.6 kilometre uzunluğunda 19 duraklı Konak Tramvayı ile 9.7 kilometre uzunluğundaki 15 duraklı Karşıyaka tramvay hattının yapımı için start verildi. Dünyanın gelişmiş kentlerinde uygulanan akıllı, çevreci, engelli dostu "Tam Adaptif Trafik Yönetim, Denetim ve Bilgilendirme Sistemi" Türkiye’de ilk kez İzmir’de devreye girmesi için projesi tamamlandı. Yapım çalışmalarına başladı. Altınyol’dan, Bayraklı ve Bornova ilçelerine ulaşımı kolaylaştıracak Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı’nın yapımına başlandı. Deniz ulaşımını geliştirmek için sipariş verilen 15 yolcu gemisinden Çakabey, Dokuz Eylül, 1881 Atatürk, Soma 301 sefere başladı. Körfez filosuna katılacak 450 yolcu ve 64 otomobil kapasiteli 3 adet arabalı yolcu gemisi alımı için sözleşme imzaladı. Gemilerin yapımına başlandı. Hasan Tahsin ismi verilen gemilerden ilki suya indirildi. 2 adet kiralık yeni arabalı vapur sefere başladı. Selçuk Kültür Merkezi hizmete alındı. Buca Kasaplar Meydanı Yeraltı Otoparkı ve Meydan düzenlemesi için uygulama projeleri hazırlanıp ihalesi gerçekleştirildi. Türkiye’nin en büyük tam otomatik katlı otoparkı olan Alsancak Tam Otomatik Katlı Otoparkı hizmete alındı. Bayındır, Gaziemir ve Aliağa itfaiyeleri hizmete alındı. "İzmirdeniz - Kıyı Tasarım Projesi" kapsamında Konak Pier - Karataş ve Üçkuyular - Göztepe İskele arasındaki kıyılar düzenlendi. Balçova’daki yeni teleferik tesislerinin yenilenmesinde sona yaklaşıldı. Doğanlar Şapeli restorasyonu ile Beit Hile Sinagogu rekonstrüksiyonu tamamlandı. Kadifekale Sur Duvarları restorasyonu ile Seferihisar Sığacık Kale İçi sokak sağlıklaştırması yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!