Bor projesine ödül geldi

Güncelleme Tarihi:

Bor projesine ödül geldi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2014 01:09

DENİZLİ'de Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Doruk koordinatörlüğünde Pamukkale Teknokent'te faaliyet gösteren Delta Protech firması tarafından hazırlanan jeotermal suların bordan arındırılmasını içeren proje, uluslararası yarışmada su verimliliği alanında Türkiye ikincisi oldu. Projeyle jeotermal sulardaki borun arındırılarak tarım alanlarındaki kaybın önlenmesi amaçlanıyor.

Haberin Devamı


TÜBİTAK, Birleşmiş Milletler Sınai ve Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) ve Küresel Çevre Fonu (GEF) işbirliğiyle düzenlenen Temiz Teknoloji İş Fikirleri temalı uluslararası proje yarışmasında Pamukkale Üniversitesi'nden Yrd.Doç.Dr. İbrahim Doruk koordinatörlüğünde Doç.Dr. Cem Gök ve Yrd.Doç.Dr. Meruyert Kaygusuz'dan oluşan ekip ile PAÜ Teknokent'te faaliyet gösteren Delta Protech firması tarafından hazırlanan Jeotermal Kaynaklardan Bor Arıtma ve Geri Kazanım Sistemi (BAGKS) adlı proje, yarışmaya katılan 217 girişimci fikir arasından finale kalarak su verimliliği kategorisinde Türkiye ikincisi oldu.
Dereceye girenlere ödülleri Ankara'da düzenlenen törenle verildi. Temiz Teknoloji İş Fikirleri Ödül Töreni'ne, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak ve çok sayıda davetli katıldı. Proje Koordinatörü Yrd.Doç.Dr. İbrahim Doruk, proje ile jeotermal sulardan yılda en az 1800 ton bor üretilmesi ve saniyede 3 ton suyun arıtılarak birinci sınıf sulama suyu kriterlerine getirilmesinin planlandığını söyledi. Yrd.Doç.Dr. Doruk, "Bu proje ile Menderes nehrinden sulanan arazilerdeki bor kirliliği önlenerek yıllık en az 260 milyon liralık tarımsal verim kaybı engellenecek. Bu sayede jeotermal atık sular tarımsal üretim için daha zararsız hale getirilmiş olacak. Jeotermal sulardan bor arıtımı ile oluşan bor kirliliği engellenmiş, su, toprak ve çevreye duyarlı enerji ve tarımsal üretim sağlanmış olacak" dedi.
Yrd.Doç.Dr. Doruk, projenin iki yıl içinde tamamlanmasını planladıklarını, sistemin kullanılması ile Denizli ve Aydın ekonomisine yılda en az 300 milyon liradan fazla katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!