Zeytinde hasat zamanı

Güncelleme Tarihi:

Zeytinde hasat zamanı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2012 00:00

Her yıl hasat dönemini şenlik havasında başlatan Türk zeytincilik sektörü, bu yıl startı 12-14 Ekim’de tütün diyarı Akhisar’dan veriyor. “4. Akhisar Zeytin Hasat Şenliği”, sektörü bir dizi etkinlikle buluşturacak.

Haberin Devamı

Türkiye’de 12 milyon adetle en fazla zeytin ağacına sahip ilçe konumunda olan ve sofralık zeytin üretiminde önde gelen merkezlerden Akhisar’da 13 Ekim Cumartesi günü temsili ilk hasat, törenle yapılacak. 4. Akhisar Zeytin Hasat Şenliği’nde Ballıca’da zeytinler dalından hasat edildikten sonra, sofralık zeytin işleme tesisinde ve zeytinyağı fabrikasında geçtiği işlemler gözlemlenecek. 14 Ekim Pazar günü ise şenliğe katılan konuklar adına birer zeytin fidanı dikilerek, Akhisar’ın zeytin bahçelerinin helikopterle havadan keşfi yapılacak.
 
201 bin ton yağ
Türkiye, 2012/2013 sezonunda 40 ilde 455 bin tonluk sofralık zeytin ve 201 bin tonluk zeytinyağı rekoltesi bekliyor. 500 bin ailenin doğrudan zeytincilik sektöründen geçindiği Türkiye son 10 yıllık süreçte zeytin ağacı varlığını 90 milyondan 170 milyona çıkardı.
Akhisar’ın 2012/2013 sezonunda 85 bin ton sofralık zeytin, 5 bin 500 ton zeytinyağı rekoltesi beklediğini söyleyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Demirci, sofralık zeytin üretiminde Türkiye’de birinci sırada yer aldıklarını kaydetti. 2012/2013 sezonu için UZZK koordinatörlüğünde yürütülen rekolte çalışmalarında, Akhisar’da 75 bin ton sofralık zeytin üretimi beklendiğini kaydeden Demirci, “Akhisar Ticaret Borsası olarak tahminimiz ilçemiz ve çevresinde 85 bin tonluk zeytin rekoltesinin olacağı yönünde. Türkiye’nin sofralık zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 25’lik bölümü Akhisar ve çervesinde yetiştiriliyor. Yakın zamana kadar Türkiye’de tütün üretim merkezi olarak bilinen Akhisar, günümüzde Türkiye’nin en büyük zeytin ve zeytinyağı üretim merkezi haline geldi. Bu değişimi Türkiye kamuoyuna göstermek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TÜTÜNDEN BUGÜNE
Demirci tütünde üretim kısmının Akhisar, satış ve pazarlamanın ise İzmir’de gerçekleştirildiğini, dolayısıyla ilçeye tütünden çok fazla bir katma değer kalmadığını hatırlatarak, “Zeytin de ise durum farklı. Akhisar’da kurulu irili ufaklı 300 civarında zeytin işleme tesisi, ayrıca 35 zeytinyağı fabrikası var. Zeytinin toplamasında çalışan işçilere bir sezonda yaklaşık 1.5 milyon lira yevmiye ödeniyor. Zeytin ve zeytinyağı tesislerinde de ortalama 15’er kişi istihdam edildiğini düşündüğünüzde yıllık yaklaşık 3 milyonu aşkın yevmiye dağıtımı sözkonusu oluyor. Bu sayede zeytincilik sektörünün Akhisar’a bıraktığı katma değer hayli yüksek” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!