Merhaba
Hürriyet Facebook deneyiminden yararlanmak için Facebook ile giriş yapın.

Hürriyet'i Takip Et

Hürriyet'i Takip Et!
Hürriyet Facebook
Hürriyet Twitter

3. Sakız Koyunu Şenliği'ne doğru

Fulya OMAÇ / ÇEŞME, (DHA)
25 Eylül 2012
    3. Sakız Koyunu Şenliği'ne doğru

    Çeşme Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Sakız Koyunu Şenliği, 29 Eylül Cumartesi günü Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilecek.

    Daha önceki yıllarda sadece Çeşme belediyesi sınırları içerisinde yer alan üreticilerin hayvanlarının yarıştırıldığı yarışmaya bu yıl Alaçatılı üreticiler de katılacak. Yine bu yıl geçen yıllardan farklı olarak daha önceleri koyun, koç, dişi ve erkek toklu kategorilerinde yapılan yarışmalar koyun ve koç olmak üzere sadece iki dalda yapılacak. Yarışmada dereceye giren üreticilere günlük işlerinde kullanabilecekleri çeşitli ödüller verilecek. Saat 10.00'da Ertan Lisesi önünde düzenlenecek kortejle başlayacak olan şenlikte, “En Güzel Sakız Koçu” ve “En Güzel Sakız Koyunu” belirlenecek. Yine uzman kişiler tarafından sakız koyunu ırkı hakkında bilgilendirme konuşmaları yapılacak. Yarışmada ayrıca folklor ekipleri gösteri sunacak.

    AMAÇ, SAKIZ KOYUNU IRKINI YAŞATMAK

    Çeşme'nin CHP'li Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, geçmiş dönemlerde ilçenin en büyük ekonomik kaynaklarının tütün, anason ve sakız koyunu olduğunu belirtti. Tütüncüoğlu, “Çeşme ekonomisi son 30 yıldır turizme dayalı ama Çeşme'nin eskiye dönük kazanımları da var. Bunlar sakız koyunu ve sakız ağacı. Sakız koyunu bir batında altıya kadar yavru verebiliyor. Yani dünyada en verimli ırklardan bir tanesi. Ayrıca süt açısından da çok verimli. Çeşme'de ekonominin turizme yönelmesiyle bu koyun ırkını yavaş yavaş kaybediyorduk. Bunun önüne geçmek adına teşvik kararı aldık ve iki yıl önce uzun yıllardan sonra tekrar bir Sakız Koyunu Şenliği yaptık. Bu yıl üçüncüsünü düzenliyoruz. Amacımız hem Sakız Koyunu ırkının kaybolmamasını sağlamak hem de hayvancılık yapan insanlara bir gelir kaynağı oluşturup, ekonomilerine katkıda bulunmak. Bugün Türkiye et sıkıntısı çekiyor. Dışarıdan et ithal eder duruma geldik. Sakız koyununu yaşatmak ve Çeşme’nin var olan değerlerini korumak için elimizden geleni yapmalıyız. Biz bu cinsleri geliştirirsek, Çeşme sadece turizmde değil, diğer konularda da ekonomisini mutlaka geliştirecektir” dedi.

    SAKIZ KOYUNUNUN ÖZELLİKLERİ:

    Vücut rengi beyaz olup, göz, ağız, burun ucu ve ayaklarda siyah lekeleri ve küçük benekleri vardır. Baş ve boyun yapağısızdır. Koçlar çok kuvvetli olduğundan özel besi ile dövüş koçu olarak da yetiştirilir. Koyunlar genelde boynuzsuzdur. Yıllık ortalama 1,6 - 2.0 kg arası 28-34 mikron kalınlığında yapağı almak mümkündür. Yerli ırklar arasında en yüksek olanıdır. İkiz ve üçüz doğumlar sıklıkla görülür. Bir batında 5-6 hatta 7 yavru doğuran koyunlar saptanmıştır. Sakız dişileri 7-9 aylıkken gebe kalabilir ve doğumdan 15 gün sonra tekrar çiftleşebilir. Böylece iki senede üç kez doğum yapabilir. Sakız koyunlarının etleri de oldukça lezzetlidir. Et lifleri arasında yağ toplanır ve et nispeten yumuşak olur.

    yeniçarşım.com - Yorumlarınızı Yazınız
    Bu haber hakkında henüz yorum yok. Yorumlarınızı Yazınız.
     ADnet  
    Reklam için
    © Copyright 2014 Hürriyet - Doğan Yayın Holding