15 davaya bir bilirkişi

Güncelleme Tarihi:

15 davaya bir bilirkişi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2011 23:41

Aliağa İlçesi’nde Enka Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılmak istenen termik santrale karşı açılan 15 ayrı davanın bilirkişi incelemesi 28 Temmuz’da yapılacak.

Haberin Devamı

İZMİR’in ağır sanayi tesisleri, hava, çevre, toprak kirliliği ve kanser vakalarıyla sık sık gündeme gelen Aliağa İlçesi’nde 2008 yılında Enka Enerji tarafından ithal kömürle çalışacak 800 megawatt gücündeki termik santral yapma girişimiyle yaklaşık 20 yıl aradan sonra başlayan termik tartışma açılan davalarla sürüyor. Orman Bakanlığı’nın, Enka Enerji’ye verdiği ÇED olumlu raporunun iptali için açılan dava ise ilginç bir gelişmeye sahne oldu. Yörede yaşayan vatandaşlar, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları tarafından İzmir’deki idare mahkemelerine açılan 15 ayrı davanın bilirkişi incelemesi 28 Temmuz’da yapılacak. Davaların toplandığı İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından oluşturulan üç kişilik bilirkişi heyeti, Osman Hazır’ın başkanlığında aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi, EGEÇEP, İzmir Barosu, TMMOB, Foçep, Karşıyaka Belediyesi, Kemal Anadol, Menemenli vatandaşlar ve odaların açtıklarının da bulunduğu 15 dava için termik santralin yapılacağı Çakmaklı Köyü’ndeki araziye gidecek. Bilirkişi heyetinde bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Yaşar Avşar, Doç. Dr. Arslan Saral ve Yrd. Doç. Dr. Süleyman Şakar, İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin kararı üzerine alana giderek termik santralin çevre mevzuatı uyarınca getirilen kriterleri taşıyıp taşımadığı ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratıp yaratmayacağı konusunda inceleme yapacak.

Haberin Devamı

El ele sessiz eylem

Bilirkişi incelemesini aynı gün yapma kararı, yörede termik santral yapılmasını istemeyen vatandaşları da harekete geçirdi. Başta davacılar olmak üzere çevre örgütleri ve sivil toplum örgütleri keşfin yapılacağı gün ve saatte alanda toplanma kararı aldı. Yaklaşık 20 yıl önce Gencelli’ye yapılması planlanan termik santrale karşı oluşturulan hareketin başında bulunan ve Enka Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılmak istenilen termik santrale karşı da kişisel olarak dava açan eski CHP Milletvekili Kemal Anadol ise keşif hakkında vatandaşlarla görüşme halinde olduklarını, kalabalık bir katılım sağlayacaklarını söyledi. Vatandaşlar el ele tutuşup insan zinciri oluşturarak sessiz eylem planladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!