10 yılda 3'e katladı

Güncelleme Tarihi:

10 yılda 3e katladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2016 17:01

Dış hatlar terminali 2016'da, iç hatları ise 2014'te yenilenen Adnan Menderes Havalimanı’nda son 10 yılda yolcu sayısı 3 kat artış gösterdi.

Haberin Devamı

10 yılda 3e katladı

YAŞAR Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü’nün gerçekleştirdiği araştırmada turist sayısı ve turizm gelirlerinde azalış yaşansa da havayolu taşımacılığının, diğer ulaştırma türlerine göre daha az etkilendiğini belirlendi. Son yıllarda uygun fiyat, güvenilirlik, konfor, zaman ve ulaşım ağı gibi nedenlerle, sürekli artan havayolu ulaşımı 2015 ve 2016’nın ilk ayında da yolcu ve sefer sayısı ile yük taşımacılığında artışını sürdürdü. Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü öğretim görevlileri Dr. Pervin Ersoy ve Dr. Gülmüş Börühan, havayolu taşımacılığının durumunu inceledi. 2015 yılında, 2014 yılına göre, turist sayısının yüzde 1.61, turizm gelirlerinin de yüzde 8.3 azaldığını belirten Ersoy ve Börühan, havayolu taşımacılığında tüm bunlara karşın artışın sürdüğünü paylaştı.

Haberin Devamı

10 yılda 3e katladı

2016’YA DA İYİ BAŞLADIK

Dr. Pervin Ersoy, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda 2006’da yeni dış hatlar terminali, 2014’te de yeni iç hatlarının tamamlanmasıyla yolcu ve yük kapasitesi artığını paylaştı. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın potansiyelini değerlendiren Ersoy, “2006’da 3 milyon olan iç hatlar yolcu sayısı 2015’te 9.5 milyona, 1.5 milyon olan dış hatlar yolcu sayısı ise 2.6 milyon kişiye ulaştı. Ancak İzmir Adnan Menderes Havalimanı, kapasitesinin altında toplam iç ve dış yolcu trafiğine sahip. 20 milyon iç hat, 10 milyon dış hat kapasitesi bulunuyor. 2015’te bir önceki yıla göre Türkiye ortalamasının üstünde artışla yüzde 11’lik bir yolcu artışı yaşandı. 2016 Ocak’ta da yüzde 6’lık bir artış mevcut” bilgisini verdi.

DESTEK FAYDA SAĞLAR

Dr. Gülmüş Börühan ise, devletin son açıkladığı turizm destek paketiyle tur operatörlerine, özel havayolu şirketlerine, fuar ve organizasyon katılımları için şirketlere belirli oranlarda yapacağı desteklerin olumlu olduğunu aktardı, “Bu sürecin, ülkemiz için olumsuz etkilerini en aza indirmeyi amaçlayan bir destek paketi. Mutlaka havayolu taşımacılığı için de faydaları olacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

İNDİRİM UÇURDU

Havayolu taşımacılığının tercih edilmesini sağlayan en önemli faktörün önceki yıllara göre şirketlerin bilet fiyatlarını uygun hale getirmesinin etkili olduğu görüşünü savunan iki akademisyen, “Son yıllarda pazara yeni havayolu şirketlerinin girmesiyle birlikte rekabetin artışı, bilet fiyatlarının daha da düşmesine neden oldu. Ayrıca, internet kullanım oranının artmasıyla buradan alışveriş yapılan sektörler arasında hava yolları ve seyahat acentelerinin yüzde 22‘lik oranla üçüncü sıraya yerleşmesi, yolcular açısından hem kolaylık hem de ucuza bilet bulma imkanı sağlıyor. Havayolu şirketlerinin erken rezervasyonla yolcularına yaptığı fiyat indirimi stratejileri de havayolu taşımacılığını diğer ulaştırma türlerine göre daha cazip hale getir di. Artan rekabete bağlı olarak firmalar, hizmet çeşitliliğinde farklılaşma yoluna gitti” bilgisini paylaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!