Edirne’de tüberküloz taraması

Güncelleme Tarihi:

Edirne’de tüberküloz taraması
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2017 16:39

Edirne’de tüberküloz taraması

Haberin Devamı

Ali Can ZERAY/EDİRNE,(DHA)-EDIRNE Halk Sağlığı Müdürlüğü, 'Dünya Tüberküloz Haftası'nda mobil araçla trafiğe kapalı alanda ücretsiz tüberküloz taraması yaptı. 
Edirne Halk Sağlığı Müdürlüğü “28 Mart 5 Nisan Dünya Tüberküloz Haftası nedeniyle içiresi cihazlarla donatılmış mobil araçla vatandaşa bedava sağlık taraması yaptı.  Trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi’nde yapılan sağlık taramasana vatandaş ilgi gösterdi. Burada tarama yaptırıp sağlık kontrolünden geçirilen vatandaşlar hastalığın anlatıldığı broşürlerle bilgilendirildi. Edirne Halk Sağlığı Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu, tüberküloz hastalığıyla ilgili halkın bilinçlendirilmesi, bu hastalıkla mücadele konusunda yeni bilgileri aktarmak amacıyla bu tür organizasyonlar yaptıklarını anlattı. Trakya’da tüberküloz taraması yapan tek araç olduğunu ve bu sayede vatandaşın ayağına giderek hizmet verdiklerini anlatan Kişioğlu,  "Bölgemizde ilk ve tek mobil sağlık aracına sahip tek il Edirne. Bu araç Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne olarak Trakya’nın her yerinde hizmet vermekte. Bu araç sayesinde hemen dijital ortamda sağlık taraması yaparak hemen sonuçlarını halkımıza sunmaktayız. Tüberküloz, dünya nüfusunun 3’de birini enfekti etmiş durumunda”dedi.
 
Dünya sağlık örgütü rakamlarına göre bu hastalığa yakalanma ve ölüme sebebiyeti azalmakta olduğunu belirten Dr. Kişioğlu, “Yinede ölüme sebebiyet veren ilk 10 hastalık içinde bulunduğu için biz bu hastalığı önemsiyoruz. Tüberküloz dirençli bir mikrop ve tedavisi uzun soluklu olan bir hastalık. Burada vatandaşlarımızdan şunu bekliyoruz, taramadan çekinmesiler. Mobil araçlarımızı görünce gelip gerekli tetkiklerini yaptırsınlar.  Kontroller ücretsiz. Son zamanlarda ben bu aşıyı yaptırmayacağım diye aşılardan kaçan vatandaşlarımızın olduğunu duyuyorum. Özelikle akciğer tüberkülozu B-C, 2 aşısı çocuklarımızda yadsınamaz bir gerçektir. Koruyucudur. Bundan başka koruyucu bir tedavisi yoktur. Çocuklarımızı lütfen tüberküloza karşı aşılatalım” şeklinde konuştu.
 
Edirne Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Tülin Gürbüz ise, 2-3 hafta öksürüğü geçmeyen, kan tüküren,  sık sık ateşlenen ve gece terlemesi halsizlik ile bitkinlik gibi durumlarda verem birimlerine halkı beklediklerini söyledi. 
FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!