Edirne'de 'hastane yolu' tartışması

Güncelleme Tarihi:

Edirnede hastane yolu tartışması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2017 12:52

Edirne'de 'hastane yolu' tartışması

Haberin Devamı

 

Jale AVYÜZEN/ EDİRNE, (DHA)- EDİRNE Belediyesi tarafından şehrin trafiğini azaltmak ve hasta nakillerinin kısa sürede yapılması için yeni TOKİ, Sultan 1'inci Murat Devlet Hastanesi ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin bulunduğu Balkan Yerleşkesi arasında açılması planlanan yola TMMOB Edirne Şubesi Edirne İl Koordinasyon Kurulu'ndan itiraz geldi. Daha öncede mahkemelik olan proje hakkında yapılan plan değişikliğinin onaylanmasıyla itiraz sürecini başlatan TMMOB, gerekçesinde 'Edirne İli 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Plan Değişikliği'nde evrensel şehircilik ilkeleri açısından kamu yararının olmadığını söyledi.

Edirne Belediyesi tarafından yeni TOKİ, Sultan 1'inci Murat Devlet Hastanesi ve Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi arasındaki alanda D-100 karayoluna alternatif olarak yapılmak istenen yola Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Edirne Şubesi İl Koordinasyon Kurulu itiraz etti. Söz konusu mevkii üzerinde bulunan her iki hastane arasındaki ulaşımın D-100 karayolu üzerinden yapılması nedeniyle gerek trafiğin yoğunlaşması gerekse hasta nakillerinde kısa mesafede hız kazanmak adına yapılmak istenmiş ve 1,5 kilometrelik yol, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün açtığı dava nedeniyle askıya alınmıştı. Tüm bu itirazların ardından Edirne Valiliği tarafından yapılmak istenen yolun tarım dışı amaçlarla kullanılacağını ve kamu yararı olduğunu vurgulayarak, bir an önce yol yapımına başlanması gerektiğini belirtmişti. Edirne Belediyesi'ne izin verilen yol hakkında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü de bu izni onaylayarak 14 Aralık 2015 tarihinde resmi yazı ile Edirne Belediyesi'ne kararını bildirmişti.

Tüm yasal prosedürlerin tamamlanmasının ardından Edirne Belediye Meclisi'nin 5 Ocak 2016 tarihli toplantısında, yeni yolun yapılacağı bölgedeki nazım imar planının onayladığını ve yolun yapılmasının önünde herhangi bir engel kalmadığı duyuruldu.

'TARIMSAL SAHALARIN YOK EDİLMESİNİN ÖNÜ AÇILACAK'
TMMOB Edirne Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan 'Edirne ili 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Plan Değişikliğini' göz önünde bulundurarak, itiraz dilekçesinde şu noktaları belirtti:

"Mekansal Planlar Yapım Yönetmenliği Çevre Düzeni Planı gösterimlerinde '2. Drece Karayolu' tanımı bulunmamaktadır. Dolayısıyla Çevre Düzeni Planı Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği gösterimi tekniklerine aykırıdır. Açılması planlanan yol, Yeni Devlet Hastanesi ile Trakya Üniversitesi Kampüs alanı arasındaki bölgede, yapılaşma baskısı yaratacağı gibi tohum geliştirme alanları olarak dünya çapında ün kazanmış tarımsal sahaların yok edilmesinin önünü açacaktır. Söz konusu plan değişikliğinin gerek evrensel şehircilik ilkeleri gerekse meri imar mevzuatı açısından teknik gereklilik dışında fonksiyon değişikliği yapılarak kentsel ve bölgesel kirlenmenin önemli bir nedeni olma dışında kamuya hiçbir yararı yoktur. Bu durum ise bölgenin ve kentin planlı gelişmesini hedeflemesi gereken planlama faaliyetlerinin ayrıcalıklı rant yaratmak mekanizmalarına dönüşmesi tehdidini taşımakta bu açıdan kamu vicdanının, kamu yararı kavramının ve planlama hukukunun zedelenmesi sonucunu doğurmaktadır.  Hazırlanma ve amacı açısından yasadışı ve yok hükmünde olan belgelerle gerekçelendirilen, kent ulaşım ana planı ile ilişiksiz kararları ve plan açıklama raporuyla şehiriçi taşıt trafiğini TÜ Kampüs alanı içerisine yönlendirilmesi ile üniversite kampüs içi yaya akışını tehlikeye sokan, tohum geliştirme alanlarının içerisinde geçirilerek taşıt karayolu ve tohum üretimi açısından ciddi sakıncalar taşıyan, hukuka, şehircilik ve planlama ilkelerine ve kamu yararına açıkça aykırı olan 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni planının alt ölçeği olan 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği' ne yeniden düzenlenmiş tüm plan notlarına ve hükümlerine, plan açıklama raporuna tamamen itiraz ediyoruz."
GÜRKAN: 'ELİMİZDE SOMUT KARARLAR VAR'
Daha önce bahse konu olan yol hakkında Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından kendilerine dava açıldığını hatırlatan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, dava sonucunda proje için kamu yararının olduğu sonucunu aldıklarını söyledi. Gürkan, kararların itiraza ve dava edilmesine açık olduklarını da belirterek, "Orada bir kadastro yolu var. O yolun izinden gidiyoruz. Yani kadastro yolu demek yasal şartları oluşmuş bir yol demektir. Biz de o yolu genişleterek gidiyoruz. Bununla ilgili Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü bize dava açmıştı. Hem Bölge İdare Mahkemesi'nde hem de İstinaf Mahkemesi'nde davaları kazandık. O yolla ilgili belediyenin doğru yaptığına dair iki tane mahkeme kararı var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunu tabi ki değerlendirecek. Bizim kararlarımız açık ve şeffaf. Herkesin bizim kararlarımıza itiraz etme ve dava açma hakkı var. Buna saygılıyız ama öbür taraftan kamunun menfaatlerini korumak ve şehirdeki düzenlemeyi yapma yetkisi, vatandaşların rahatça ulaşımın sağlama görevi yasalarla belediyeye verilmiş. Ben Edirne halkı adına bu görevi yerine getiriyorum. Elimizde somut kararlar varken neyi tartışayım" dedi.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!