Edirne’de ’Scientix Çalıştayı’ Düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

Edirne’de ’Scientix Çalıştayı’ Düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 16:36

EDİRNE'DE SCİENTİX ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi’nde Scientix Çalıştayı düzenlendi.
Avrupa’da fen ve matematik öğretiminde sorgulama temelli eğitimi Scientix portalı aracılığıyla yaygınlaştırmayı amaçlayan, öğretmenlere, akademisyenlere, yöneticilere, ailelere ve fen ve matematik eğitimi ile ilgilenen tüm kişilere açık Scientix Projesi kapsamında düzenlenen çalıştaya Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Müdür Yardımcısı Kemal Soytürk, Edirne merkez ilçe okullarında görevli fen bilgisi, fen ve teknoloji, fizik, kimya, biyoloji ve matematik branşlarından öğretmenler katıldı.
Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, çalıştayda yaptığı konuşmada, fen ve matematik bilimlerine gereken önemi veren toplumların, uluslararası yarışta basamakları hızla çıktığına ve geleceklerini garanti altına aldıklarına dikkat çekti.
Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin baş döndürücü hızla ilerlediği günümüzde, çağa ayak uydurmak için okullarda öğrencilerin aldığı fen ve matematik eğitiminin niteliği ve kalitesinin daha fazla önem kazandığını belirten Özcan, "1980’li yıllardan beri, Amerika ve pek çok Avrupa ülkesi öğrencilere daha fazla bilimsel bilgi aktarmak yerine, her öğrenciyi bilimsel düşünme becerilerine sahip ’bilim/fen okur-yazarı’ bireyler olarak yetiştirmeyi fen programlarında temel hedef olarak belirlemişlerdir. Fen ve teknoloji okuryazarı bireyler gerekli durumlarda öğrendiği bilgileri uygulama becerilerine sahip, yaşam boyu öğrenmeye istekli bireylerdir. Ne yazık ki yıllarca bilimin doğasını anlamayı geliştirmek yerine bilimsel gerçeklerin öğrencilere doğrudan aktarılması şeklinde ezberci bir öğretim yöntemi benimsenmiştir. İçinde bulunduğumuz teknoloji çağı bu anlayışın dışına çıkmayı gerektirmektedir. Öğrendiklerini sorgulayan, bilgiyi yapılandıran, araştıran, çevreye duyarlı ve bilimsel bakış açısını içselleştirmiş bireyler gelecekte yaşadıkları toplumu üretkenlik ve yenilikçilik anlamında ileriye taşıyacaklardır. Bu sebeple 2004 yılında fen bilgisi öğretim programı, günlük yaşamıyla fen konuları arasında bağlantı kurabilen, yaşamın her alanında karşılaştığı problemleri çözmede bilimsel yöntemi kullanabilen, dünyaya bir bilim insanının bakış açısıyla bakabilen bireyler yetiştirebilecek biçimde düzenlenmesine olanak sağlamak amacıyla değişmiştir. Bakanlığımız tarafından desteklenen yenilikçi uygulama yöntemlerini sınıf içinde etkin bir şekilde hayata geçirmek siz öğretmenlerimizin görevidir" dedi.
Konuşmasına Nobel Kimya Ödülü almaya hak kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar örneğini vererek devam eden Özcan, "Mardin’de okuma yazma bilmeyen, sekiz çocuklu bir anne-babanın çocuğu olarak doğan, birleştirilmiş sınıftan başlayıp, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve oradan da Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne kadar uzanan inanılmaz bir başarı öyküsüne sahip, Nobel ödüllü bilim adamımız Profesör Dr. Aziz Sancar, ne yazık ki Amerika’ya gittiği dönemde, Türkiye’de yüksek seviyede bilim yapılamadığı için gitmek zorunda olduğunu ifade etmiştir. Ancak son yıllarda bilime ve çağdaş eğitim anlayışına verilen önemin artması sayesinde yurt dışına eğitime giden bilim insanlarımızın ülkemize dönüş oranı yüzde doksanların üzerine çıkmıştır. Bu doğrultuda, elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanıp, çocuklarımızın hayallerinin önünde yeni ufuklar açmak ve yeni Aziz Sancar’ların yetişmesine vesile olmak biz eğitimcilerin milli vazifesidir" ifadelerini kaydetti.
Açılışın ardından program, fen laboratuvarında devam etti. Burada, Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Scientix Proje Ekibi, Scientix Portalı’nın tanıtım sunusunu yaptı.
Scientix Çalıştayı, sorgulama temelli fen ve matematik eğitiminde proje ve materyal hazırlama yöntemleri hakkında bilgilendirme, öğretmenlerin grup çalışması yaparak proje ve materyal planı hazırlamaları ve hazırladıkları proje ve materyalleri sunmalarının ardından sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!