Eczacıların pano savaşı

Güncelleme Tarihi:

Eczacıların pano savaşı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Eczacılar Odası ile İdealist Eczacılar Derneği kavgalı. Taraflar birbirini siyasi görüşleri nedeniyle suçluyor. Ama gerginlik, derneğin şehrin çeşitli yerlerine koyduğu nöbetçi eczane panoları nedeniyle mahkeme aşamasına geldi.

İstanbul Eczacılar Odası ile İdealist Eczacılar Derneği biri oda, diğeri dernek olarak benzer çalışma alanları birbirine yakın iki kuruluş. Ancak bu kuruluşlar arasında uzun süredir gerginlik sürüyor.

Oda, diğer meslek odaları gibi yasayla kurulmuş mesleklerini icra eden bütün eczacıların üye olmak zorunda olduğu bir meslek kuruluşu. Dernek ise bir süre önce bir grup eczacı tarafından kuruldu.

Taraflar birbirini hem siyasi, hem ekonomik nedenlerle suçluyor. Oda Derneğe ‘‘takunyalı’’, Dernek Oda'ya ‘‘aşırı solcu’’ diyor. Öte yandan Oda'ya göre Dernek, yasaları çiğneyerek rant elde ediyor, Derneğe göre ise Oda tekelci davranıyor.

Bu suçlamaların odak noktasında ise Derneğin İstanbul'un değişik noktalarına diktiği nöbetçi eczane panoları yer alıyor.

İki kuruluş arasındaki pano gerginliği şimdi yeni bir noktaya geldi: İstanbul Eczacılar Odası, İdealist Eczacılar Derneği yöneticilerini mahkemeye vermeye hazırlanıyor.

Noterle tespit ettirdiler

Oda, Dernek Başkanı Nezih Bahadır'ın kendi bölgesinde olmayan panolarda da kendi eczanesini nöbetçi olarak gösterdiğini ve bu yolla vatandaşları kendi eczanesine yönlendirdiğini belgeledi.

İstanbul'da 94 bölgede her gece yaklaşık ikiyüz eczane nöbet tutuyor ve bunlar kendi bölgelerinin nöbetçi eczanesi oluyorlar.

Oda'ya ulaşan ihbarı noter huzurunda değerlendirmek isteyen Oda Başkanı Erkan Önsel, Bakırköy 11. Noter Vekili Nurşen Karcıoğlu ile birlikte durumu belgeledi. Noter Vekili Karcıoğlu'nun tespit tutanağı şöyle:

‘‘Benden, Atışalan'da bulunan merkez BP benzinci yanındaki İdealist Eczacılar Derneği'nin yaptırmış olduğu nöbetçi eczane panosunun incelenmesi istendi. Gidilmesi talep edilen panonun yanına gidildi. Panonun incelenmesi ile ilgili tabelada 1.10.1999 tarihi itibariyle nöbetçi eczanenin Birlik Mahallesi, Karabayır Yolu, Mahmut Bey Caddesi, No 119, Esenler-İstanbul adresinde bulunan 0 212 568 01 48 telefon numaralı eczane olan Bahadır Eczanesi'nin yazılı olduğu görüldü.’’

Sözkonusu Bahadır Eczanesi İdealist Eczacılar Derneği Başkanı Nezih Bayındır'a ait. Bayındır'ın eczanesi Esenler'de, pano Atışalanı bölgesinde. Şimdi İstanbul Eczacılar Odası, kendi periyodik yayınlarında bu olayı bütün eczacılara duyurduktan sonra konuyu yargıya aktarmaya ve kendi kurullarında dernek başkanının ihracını görüşmeye hazırlanıyor.

Dernek rant peşinde

l İstanbul Eczacılar Odası yasa ile kurulmuş yarı resmi bir kuruluştur. Nöbetçi eczanelerin düzenlenmesi ve duyurulması da yine yasa ile kuruluşumuzun sorumluluğundadır. Bu görevimizi kimseye devredemeyiz, çünkü yasal olarak bu işten biz sorumluyuz. Bizden izinsiz olarak bu hakkımız kullanılamaz. Zaten dernek dediklerinin 50 kadar üyesi var.

l Siyasetle ilgilendiğimiz, 'sol' tanımı içinde yer aldığımız doğrudur. İlaçtaki KDV oranları düşsün diye politika yaparız mesela. İlerici, cumhuriyetçi değerlerin arkasındayız eğer adı solculuksa. Çağdaş eczacılar yönetimde 14. yılını kutluyor. Ama dernek içimizdeki gerici, tutucu kanadı temsil ediyor.

l Bu duyuru panoları anlattıkları gibi masumane bir şey değil. Panolarda ilan bölümü var ve korkunç bir ticari kazanç sözkonusu. Panoların tanesinin 6 bin dolara mal olduğunu dernek başkanı söylüyor. Fazilet’li belediyelerle işbirliği yapıyorlar. Nereden geliyor bu değirmenin suyu? Hangi belediyeden ne kadar para çıkıyor? Bu ranta oda olarak izin veremeyiz.

l İstanbul'da 94 ayrı bölgede her gün 200 eczane nöbet tutuyor. Bunun hazırlıkları yüz kişilik bir ekiple her Aralık ayında bir yıllık olmak üzere yapılıyor. Hazırladığımız çizelgenin tüm hakları Oda'ya aittir izinsiz kullanılamaz. Bu panolar konusunda derneği mahkemeye vermeye hazırlanıyoruz.

Oda tekelcilik yapıyor

l Oda, nöbetçi eczanelerin halka duyurulması konusunda anlaşılmaz bir tutum içinde. Bu konuda bir çeşit tekelcilik yapıyorlar. Biz 1980'de ortaya çıkmış bir hareketiz ve dört senedir derneğiz. Dernek tüzüğümüzde de nöbetçi eczanelerin kamuya duyurulması ibaresi var. Sonuçta sektöre yardımcı olmak için faaliyet gösteren bir derneğiz.

l Üye sayımız 50 değil, 850. Bu da İstanbul'daki 4 bin 250 eczane içinde önemli bir grup. İçimizde her görüşten bir araya gelmiş insan var. Çünkü odanın günlük siyasetle çok içiçe olduğunu düşünüyoruz. Aşırı sol bir yönetim var odanın başında. Bu da bizleri rahatsız ediyor. Oda politikadan ziyade meslek içi sorunlarla ilgilenmeli.

l Kuruluşumuzdan bu yana bize karşı hasmane bir tutum içindeler. Çünkü biz onların tek tabanca, tek söz sahibi olmalarını engelledik. Eczaneleri duyurmak için hazırladığımız panoları belediyelere yazı göndererek engellemeye çalıştılar. Kadıköy ve Bakırköy'de başarılı da oldular ama birçok belediye bu hizmetimize destek verdi.

l Bu panolar kar etmek için değil hizmet için düşünülmüş bir projenin ürünü. Zaten bütün kentte dev ilan panoları varken, bizim duyuru köşesinde ayırdığımız küçücük ilan bölümleri çok büyük bir meblağ tutmuyor. Sayıları şu anda 85, amacımız kentin her yerine bunlardan 300 tane dikmek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!