Ebedinoğlu: Esnaf ve sanatkarlarımızın umutları söndü

Güncelleme Tarihi:

Ebedinoğlu: Esnaf ve sanatkarlarımızın umutları söndü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2016 15:25

Ebedinoğlu: Esnaf ve sanatkarlarımızın umutları söndü

Haberin Devamı

DİYARBAKIR, (DHA)-

DİYARBAKIR Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, yeni yıl nedeniyle yayınladığı mesajda esnaf ve sanatkarların umutlarının söndüğünü belirterek, "Esnaf ve sanatkârlarımız için en az bir yıl ödemesiz 5 yıl vadeli 100 TL. limitli faizsiz kredi sağlanmasını talep ediyoruz" dedi.

DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, 2016 yılını değerlendirdiği yazılı açıklamasında bölgede, huzur ve barış ortamının sağlanması, tüm olumsuzlukların sona ermesi yönündeki dilek ve temennilerinin gerçekleşmediğini dile getirdi. Ülke genelinde acıların yoğun bir şekilde yaşandığı belirtilen açıklamada, "2016 yılı ülkemizde ve bölgemizde hasretle beklediğimiz barış ve huzur ortamının sağlanması, tüm olumsuzlukların bitmesi yönündeki dilek ve temennilerimizin maalesef gerçekleşmediği, bölgemiz ve ülke genelinde meydana gelen olaylar nedeniyle acıların yoğun bir şekilde yaşandığı bir yıl oldu. Çözüm sürecinin sona ermesinden sonra bölgemizde yaşanan çatışma ve şiddet ortamı bölge ekonomisini adeta bitirme noktasına getirmiştir. Yaşanan bu son olaylar, çözüm süreciyle birlikte bölgemize sempatiyle bakan bölge dışı yatırımcıları bölgeden uzaklaştırmış, bölgedeki sanayici ve işadamlarının da yeni yatırım planlarından vazgeçmelerine veya yatırım planlarını ertelemelerine sebep olmuştur. Özellikle bölge ekonomisinin canlanması için yapılan çalışmalar ve bu çalışmaların uygulanmasındaki aşamalar yetersiz kalmış, amacına ulaşamamıştır. Zor günler geçiren esnaflarımızın, işyeri sabit giderlerinin değişmediği, hatta arttığı, fakat gelirlerinin 4/3'ünün azaldığı mali verilerle kanıtlanmıştır. Zaten barış ve huzur ortamının olmadığı bir yerde ekonominin normal seyrinde devam etmesi veya iyiye gitmesi düşünülemez" denildi.

Diyarbakır'da 170 firmanın, KOSGEB'in verdiği 50 bin liralık faizsiz krediden yararlanabildiğini bunun da esnafın karamsarlığa kapılmasına yolaçtığını savunan Ebedinoğlu, açıklamasına şu görüşlere yerverdi:

"2016 yılı içerisinde ticari araçlar için yapılan ÖTV indirimi ile Bağ-kur ve SGK indirimleri teşkilatımızca olumlu karşılanmış ancak, esnaf ve sanatkârlarımızın büyük çoğunluğunun SGK’ya olan prim borçları nedeniyle SGK ve Bağ-Kur teşviklerinden esnaf ve sanatkârlarımız yeterince faydalanamamıştır. Yine geçtiğimiz günlerde KOSGEB aracılığıyla verilen 50 TL’lik faizsiz kredi büyük bir ekonomik sıkıntı içerisinde bulunan esnaf ve sanatkarlarımızı umutlandırmış ancak, ülke genelinde 15 bin olmak üzere ilimizde 170 firmanın destek alabildiği bu faizsiz krediye başvurabilen esnaf ve sanatkârlarımızın umutlarını söndürmüştür. 2017 yılında öncelikle bölgemizde ve ülkemizde kalıcı bir barış ve huzur ortamının yeniden tesis edilmesini, bölgemizin yatırımcılar için yeniden cazip hale getirilmesi için yeni teşvik programları sunulmasını, SGK ve Bağ-Kur primlerine uygulanan indirimlerin artarak devam etmesini, esnaf ve sanatkârlarımız için en az bir yıl ödemesiz 5 yıl vadeli 100 TL. limitli faizsiz kredi sağlanmasını talep ediyor, 2017 yılının ülkemiz, esnaf ve sanatkarlarımız ve tüm insanlık için sağlık, huzur, barış ve kardeşlik getirmesini temenni eder, tüm halkımızın yeni yılını en içten duygularımla kutluyorum."

FOTOĞRAFLI



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!